Csökken a devizahitelesek terhe

A kötelező forintosításnak és az elszámolásnak köszönhetően a háztartások devizahitele 4000 milliárdról majdnem 300 milliárd forint alá csökkent. – Olvashatjuk a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusi kimutatásában.

Az MNB márciusi statisztikájában bemutatok adatok szerint, új világ köszöntött a devizahitelesekre: az eladósodott háztartások terhe 680,4 milliárd forinttal csökkent a korábbiakhoz képest. Az MNB közleményében azt írta, hogy ez elsősorban a forintosítás és az elszámolás következménye. Majdnem 440 milliárd forintos visszaesés tapasztalható a devizahiteleseknél is. Ennek eredményeképpen a lakosság tartozása csak 303,4 milliárd forint. A forinthitelek azonban 2760 milliárd forinttal növekedtek. 

Az elszámolással kapcsolatban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és az MNB alelnöke is elégedettségét fejezte ki, mivel kétmillió devizahiteles körülbelül 570 milliárd forintot kap vissza bankjától. Viszont az MNB márciusi jelentésében már sokkal nagyobb számok olvashatók.

Igaz a statisztikák részletesebb elemzése után arra lehet következtetni, hogy a kimutatásokat részleges fenntartással kell kezelni. Talán azért, mert a kimutatás figyelmen kívül hagyja azt, hogy a feltételeknek megfelelők tartozása továbbra is devizában maradhat (aki kéri és igényli). Az MNB-nek a törvény szerint, már idén februárban végre kellett hajtani a forintosítási eljárást. Akik devizában szeretnének maradni, azoknak utólag kell visszaszámolni.

Változó árfolyamok

Az állomány alakulását a hivatalos hó végi MNB középárfolyammal határozzák meg, amely összhangban van az eddigi jelentésgyakorlattal. Értékelési különbözetet tartalmazó sorokon fogja szerepeltetni a bankok hó végi MNB középárfolyam és a rögzített árfolyam közötti különbséget, hogy a jelentésekben szereplő mérlegfőösszeg ne térjen el egymástól.

A mérlegben az érintett hitelek nettó állománya és ezek kimutatásai a rögzített átváltási árfolyamon fognak szerepelni. Igaz érdemes megjegyezni, hogy hiába volt az árfolyam március végén kedvező, a forintosítással érintett hitelekre a törvény által előírt árfolyam vonatkozik. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy egy 10 ezer svájci frankban kimutatott adósságot most 2,85 millió forinton tartanak nyilván, miközben a tartozás a törvény alapján kevesebb.

Elégedetlen vagy a devizahiteled forintosításával?

Ha alacsonyabb törlesztőt szeretnél, lehetőséged van kiváltani a bankodtól kapott hitel ajánlatot. Ehhez nincs más dolgod, mint az alábbi kalkulátort pontosan kitölteni. Ez megmutatja, hogy mennyire csökkentheted a törlesztődet egy jobb ajánlattal. Add meg az adataid, és az ügyintézést is könnyebben megúszod.

2017-01-16T08:02:46+00:00 május 8th, 2015|Lakáshitel és kölcsönök, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment