Deutsche Bank – botrány botrány hátán

Hétről hétre egyre kínosabb ügyek látnak napvilágot a világ egyik legnagyobb és most már leghírhedtebb bankjánál, a Deutsche Banknál.  Az elmúlt években sorra derültek a csalások, botrányok, bűntettek ebben a bankban.

Milyen csalások, megtévesztések voltak?

Többek között a vizsgált ügyekből kiderült, hogy az ügyfelek rendszeresen a bank vezetőségének és dolgozóinak az áldozatává estek, folyamatosan megtévesztették őket.

Ezen kívül a dolgozók 220 millió eurós adócsalásban vettek részt. A nyomozás még 2009-ben indult több, mint egy tucatnyi bankár ellen. Közülük hatan bírságot kaptak vagy felfüggesztettre ítélték, egyikük pedig három év börtönbüntetést kapott. Eszerint a vád szerint az érintett banki dolgozók a szén-dioxid kibocsátási kvóták adás-vételével csaltak adót. Ebbe több vállalat is bekapcsolódott, s jómódú külföldi ügyfelek is segítettek nekik.

A vádak szerint manipulálták a bankközi kamatlábakat is. 2006 és 2007 között kamatláb-manipulációt végeztek a Barclays kereskedőjével együtt, annak érdekében, hogy befektetéseikkel nagyobb nyereségre tegyenek szert. A német óriás bank a Bittar euró bankközi kamatráták emelésével próbálkozott, illetve a derivatív kereskedő Guillaume Adolph jen LIBOR manipulációs próbálkozásait is vizsgálat alá helyezte.

Az arany árát is manipulálhatták. Rosa Abrantes-Metz, a New York-i egyetem Leonard Stern üzleti iskolájának a tanára és Albert Metz, aki igazgató a Moody’s hitelminősítőnél egyik tanulmányukban a következőt vetették papírra: fenn áll a lehetősége annak, hogy a londoni aranyár-fixingben résztvevő öt nagybank egymással összejátszva manipulálhatták a hivatalos jegyzést.

Az öt bank: a Barclays, a Deutsche Bank, a Bank of Nova Scotia, a HSBC és a Société Générale.

Továbbá diktatúrák pénzeit és feketekereskedelemből származó pénzeket mosott tisztára a szankciók ellenére.

Csak érdekesség képpen az index.hu írt arról, hogy Jay-Z az amerikai rapper egy számban árulta el, hogy ez a bank segített neki a drogdílerként megkeresett pénzét tisztára mosni. Pusha T egyik új számában, a Drug Dealers Anonymus-ben van két sor, ami erről szólhat. A szám szövege a következő:

„I’m getting ghost, I’m hearing noises
I think it’s the boys, but I been banking at Deutsche.”

Ezen akciókon kívül még számos botrány került napvilágra a Deutsche Bank kapcsán. Például, hogy nyilatkozataikkal csődbe küldtek egy német nagyvállalatot, torzította az amerikai árampiacot, annak érdekében, hogy saját nyeresége minél nagyobb legyen, számos amerikai cég veszteségeit segített könyvelési csalással eltüntetni…stb.

A bankkal kapcsolatos botrányok megnevezései

 • Az Enron-botrány
 • Jelzáloghitel-botrány
 • CDO-botrány
 • Freddie-Fannie-botrány
 • Áramár-botrány
 • Kamatláb-botrány
 • Arany- és ezüstbotrány
 • Kirch-botrány
 • Toys”R”Us-botrány
 • Átutalási-botrány
 • CO2 certifikát-botrány
 • MBS-botrány

Hogyan tovább?

Azt egyelőre nem tudni. A Bank csak a büntetésekre, előre felkészülve 5,5 milliárd eurót tett félre, de egy két botrányra még ők sem számíthattak, mivel nem valószínű, hogy ez az összeg fedezni fogja az össze bírságot. A bank egyébként 2008 óta több, mint 9 milliárd dollár büntetést fizetett, viszont az biztos, hogy ez nem a büntetés összegének felső határa. Az MBS-botrány vagy az orosz pénzmosási csalás jóval magasabb károkat okozhat a banknak, mint amikkel kalkuláltak.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2016-10-22T07:27:17+00:00 október 24th, 2016|egyéb|0 Comments

Leave A Comment