Drágultak az egyetemek: sokan nem tudnak továbbtanulni

  • drágul a felsőoktatás

Majd’ 40 százalékkal drágultak átlagosan az egyetemet kezdő hallgatók költségei az elmúlt 5 évben, beleértve a tandíjakat, a lakhatást és a további költségeket is. Ha tehát te magad vagy gyermeked beiratkozásán gondolkozol, jó, ha számolsz ezzel, és mielőbb elkezdesz félretenni a tanulmányok finanszírozására.

Egy idei felmérés adatai szerint átlagosan nagyjából 38 százalékkal drágult a kezdő egyetemisták élete az elmúlt 5 évben. Mivel azonban a diploma egyre nagyobb súllyal esik latba a CV-k elbírálásánál a HR osztályokon, mindenképp érdemes kigazdálkodni ezeket az összegeket, ha nem tudunk államilag támogatott helyeket megcsípni.

A legtöbb család nem tudja néhány év alatt előteremteni ezeket az összegeket, és nem rendelkeznek elegendő likvid vagyonnal, hogy csak úgy “zsebből” finanszírozzák. Éppen ezért felértékelődött az elmúlt időszakban a gyermekcélú megtakarítási tanácsadás fontossága.

Arról, hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe egy gyermek megtakarítás elindításánál, korábban írtunk: Mi a fontos egy gyermekcélú megtakarításnál?

Megéri ugyanakkor befektetned a saját, illetve gyermeked tanulmányaiba. A 2016-os adatok szerint ugyanis minden iskolában töltött év jelentősen növeli a várható keresetet. A diplomával rendelkező, versenyszférában dolgozó munkavállalók átlagos havi bruttó jövedelme közel 600.000 Ft.

Így drágult a felsőoktatás

2011-ben átlagosan egy évre 400 000 forint tandíjat kellett fizetniük a felsőoktatásba belépő hallgatóknak, illetve szüleiknek. Természetesen a vidéki egyetemek és főiskolák jellemzően lejjebb húzták ezt az átlagot, míg a vezető egyetemek és a legnépszerűbb szakok ennél magasabb tandíjat követeltek. Így például egy jogász hallgatónak akár az átlag kétszeresét is be kellett fizetnie évente az ELTE-n vagy a Pázmányon, míg mondjuk egy kommunikációs vagy andragógiát tanuló hallgató ennél kicsit olcsóbban is kijöhetett.

2016-ra az átlag tandíj ehhez képest nem kevesebb, mint 50 százalékkal nőtt: az egyetemet vagy főiskolát kezdők átlagosan 600 000 forintos tandíjjal számolhatnak. Azok a hallgatók tehát, akik nem jutottak állami támogatáshoz, bizony komoly összegeket kell hogy tanulásukra fordítsanak képzésük 1, 2, 3 vagy akár 5 éve alatt. Ráadásul ugyanúgy, ahogy korábban, továbbra is még magasabb költségekkel számolhatnak a jogi, orvosi, nemzetközi tanulmányokat folytató tanulók, illetve a neves egyetemekre jelentkezők.

Állami ösztöndíj?

Természetesen idén is volt lehetőség államilag támogatott képzésre jelentkezni, azonban ezen a téren is komoly megszorítások léptek életbe. Így például bevezették az állami támogatás visszafizetésének kötelezettségét, amely a kihirdetést követően nagy visszhangot keltett a közvéleményben.  Abban az esetben ugyanis, ha valaki nem szerzi meg idejében a diplomáját, akkor az állami támogatás felét meg kell térítenie.

Vagyis, ha te például egy 3 éves alkalmazott közgazdaságtani képzésre jelentkezel, és nem tudsz lediplomázni a megadott 3 év alatt, akkor a 3 éves tandíj felét be kell fizetned. Ez például a Közgázon 150 000 forintos félévi tandíjjal számolva 150 000*6/2=450 000 forintot jelent összesen. Ez alól van néhány kibúvó ugyan – például ha egészségügyi probléma miatt történt a halasztás, vagy ha vállalod, hogy a képzéseddel egyenlő ideig itthon vállalsz munkát –, mindenesetre komoly összegekről van itt szó.

És még a lakhatás is

Az is fontos adaléka a témának, hogy az albérleti díjak az egyetemi városokban óriási ütemben növekedtek az elmúlt akár csak egy évben is. Országos szinten egy év alatt 5-20 százalékot nőttek az albérletek árai, de Budapesten ez az adat 40 százalékra rúg. Ma, ha 2-3 egyetemista összeköltözik egy albérletbe Budapesten, szinte biztosak lehetnek abban, hogy fejenként 50-55 ezer forint alatt nem nagyon jönnek ki a bérléssel, ehhez jön még a rezsi.

A belső kerületekben jellemzően 3 000, az V. és VIII. kerületben 3 200, a II. kerületben pedig 3 400 forint körül alakulnak az albérletek négyzetméterárai. Ezzel szemben Pécsett és Szegeden 1 500 forint körül alakulnak az árak.

Egy rövid fejszámolás

A fentieket látva bizony a szülők jól teszik, ha időben elkezdenek félretenni gyermekük taníttatására, mert egy hároméves alapképzéssel is bizony 12 millió forint körül alakulhat tandíjjal, lakhatással, étkezéssel és utazással együtt.

Mindezek finanszírozására jó lehetőség lehet egy direkt erre a célra indított megtakarítás. Ha 8 százalékos hozammal számolunk úgy, hogy mindvégig havi 20 ezer forintot teszel félre, akkor 8 év alatt 2.757.014 Ft 18 év alatt pedig 9.707.103 Ft gyűlik össze a megtakarításodban.

Ebből is látszik, hogy érdemes a lehető leghamarabb belekezdeni egy ilyesfajta megtakarításba, hogy valóban elő tudd teremteni a szükséges pénzt a saját vagy a gyermeked taníttatására.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2016-10-01T10:31:09+00:00 október 5th, 2016|egyéb, Gyermek|0 Comments

Leave A Comment