Egy sok pénzt hozó trükk, ha önkéntes nyugdíjpénztár tag vagy

  • sok pénzt hozó trükk, önkéntes nyugdíjpénztár

Akkor is lehet pár jó húzásod, ha nem vagy bróker vagy pénzügyi szakember, és ha van ilyen lehetőség, hogy egy kis pluszra tégy szert, miért ne élnél vele? Egy ilyen jó tipp lehet például, hogy 10 év után vedd fel a hozamot az ÖNYP-dből, majd fektesd be újra. Így aztán újra megkaphatod az állami támogatást.

A különféle államilag támogatott konstrukciók ma valóban kiemelkedően jó lehetőséget kínálnak, hogy fialtasd a pénzedet, hiszen a normál kamatszinttel nem sokat érsz jelenleg. Van viszonyt néhány olyan fogás, amelyekkel esetleg még többet kihozhatsz ezekből a szolgáltatásokból, mintha csak pusztán betennéd a pénzed, majd a futamidő letelte után felmarkolnád a tőkét és a kamatot.

Kezdjük az elején

Sokszor leírtuk már, de ezt sem lehet elégszer elmondani. Az ÖNYP, azaz önkéntes nyugdíjpénztár egy olyan konstrukció, amelynek keretében a jövedelmedből egy bizonyos összeget időről időre befizetsz a megtakarítási számládra. Ez az összeg lehet csupán havi 7 000 forint is. Ezeket a befizetéseidet különféle befektetésekbe forgatja az adott pénzintézet, amelynek hozamából te is részesedsz. Ezt a hozamot ráadásul 10 év elteltével már adómentesen veheted ki, a 20. évtől kezdve pedig már a tőkét is.

Azt is többször tisztáztuk már, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárra nem vonatkoztak azok a rendelkezések, amelyek a magánnyugdíjpénztárakat befolyásolták. Ezek tehát továbbra is az után kínálnak hozamot, hogy mennyi összeget és mennyi időn keresztül fizetsz be, illetve hogy milyen rizikós portfóliót választasz.

Alapvetően ugyanis háromféle sablon portfólió közül választhatsz: biztosabb, közepes és magasabb kockázatút. Ezek közül te magad választhatsz ahhoz képest, hogy mennyi kockázatot vagy hajlandó vállalni mennyi hozamért. Persze ha nagyobb hozam, akkor nagyobb rizikó is!

Egy okos tipp a szakiktól

A fentiek ismeretében felvetődik, hogy miért is ne vennéd ki 10 év után adómentesen a megtakarításod hozamát, hogy aztán újra betett az önkéntes nyugdíjpénztárba?

Ha ugyanis felvetted a pénzt, akkor semmi sem tiltja meg, hogy azt ismét befizess Márpedig a befizetésekre jár a 20% adókedvezmény. Tehát megcsinálhatod, hogy 10 év után kiveszed a hozamot adómentesen, majd ezt újra befekteted egy az ÖNYP számlára.

Ezt 3 évente egyszer tudod megtenni, hiszen három évente lehet felvenni az Önkéntes Nyugdíjpénztárból a hozamokat.

Hogy veheted ki a pénzed?

A pénzkivételnél két választásod van: pénztártag maradsz, vagy megszűnteted a tagságodat. Előbbinél bent hagyhatod a pénzed, kiveheted a hozamot, kivehetsz nagyobb összeget, és kiveheted az egész megtakarítást is. Ha 10 év után veszed ki a hozamot, annak is van persze minimális költsége: nagyjából 3000 forint, plusz az átutalási díj.

Ne feledd, itt csak a kamatok felvételéről beszélünk, tehát a tőkerészt bent hagyod ebben az esetben. A befizetésekből összejövő tőkét 10 év elteltével úgy veheted fel, hogy évente 10 százalékkal csökken az adóalap. Tehát a 11. év után 90 százalékos adót fizetsz a tőke után, a következőben már csak 80, és így tovább.

Kinek érheti meg leginkább

Csak azért nem érdemes Önkéntes Nyugdíjpénztárt indítani, mert vannak más nyugdíjcélú megtakarítások is. Ez inkább akkor érdekes Neked, ha már nyugdíjpénztári tag vagy egy ideje. Ha több mint 10 éve tag vagy, és nem használod ki a maximális állami támogatást, akkor ez egy olyan tipp, amivel egy kis ingyen pénzt tehetsz pluszban az ÖNYP számládra.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2016-09-10T11:06:36+00:00 szeptember 13th, 2016|Befektetés, Nyugdíj|0 Comments

Leave A Comment