Egyre jobban bíznak a magyar gazdaságban a nagyvállalatok

Erősebb forintra és a gazdaság jelenlegi teljesítményének folytatódására számítanak a legnagyobb hazai cégek – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index második legutóbbi adataiból. Érdemes figyelemmel kísérni a vállalatok piaci helyzetét, mert ebből jó tanulságokat, következtetéseket tudsz levonni a jövőre nézve.

Miért fontos neked, hogy mit gondolnak a nagyvállalatok?

A gazdaság úgy működik, hogy amikor mindenkinek jól megy, akkor neked is jól megy. Ha az ország fejlődik, van biznisz, van munka, akkor az emberek többet költenek, könnyebb vállalkozni, könnyebb eladni, és ebből te is profitálsz. A tőzsde jól megy, a befektetéseid jól hoznak, mindenki elégedett. Amikor a vállalkozások szenvednek, akkor a kisemberek is előbb utóbb szenvedni fognak.

Éppen ezért nem mindegy, hogy mit gondolnak a nagyvállalatok. Ők azok ugyanis, akik először szembe kerülnek a piaci viszonyokkal, azért az ő meglátásaik egy jó indikátora annak, hogy mi várható a jövőben. Egyébként most több helyen is lehetett olvasni, hogy a régiónk nagy fejlődés előtt áll, hát reméljük, így is lesz, és nem jön közbe semmi kínai, vagy amerikai csavar, ami meggátol minket ebben.

Több hír is felröppent, hogy néhány magyar vállalat igen jó befektetés lenne most, pl. az OTP 40%-kal többet ér, mint amennyiért most kínálják a részvényeket. Persze emellett vannak a régióban negatív hírek is, most például pont az autóipar ami gyengélkedik, hála a VW csalási ügynek.

Mit látnak a nagyvállalatok?

Tavaly év eleje óta csaknem felére csökkent azoknak a hazai nagyvállalatoknak a száma, amelyek a magyar gazdaság visszaesésére számítanak. Ezzel együtt is maradt azonban az óvatos hangulat, hiszen a javuló gazdasági környezetben bízó cégek aránya érdemben nem emelkedett, inkább a jelenlegi növekedési ütem folytatódására számítók tábora erősödött.

forrás: K&H nagyvállalati növekedési index

forrás: K&H nagyvállalati növekedési index

„Azt látjuk, hogy ha nem is töretlenül, de az elmúlt másfél év alatt erőteljesen, 22%-ről 12%-ra lecsökkent a gazdaság visszaesését feltételező cégek aránya, miközben minden második vállalat (53%) a mostani, kedvező növekedési ütem stagnálására számít, további 35%-uk pedig erőteljesebb növekedésben bízik” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

A hazai nagyvállalatok több mint fele nem számít jelentős gazdaságpolitikai változásra a kormányzat részéről, és mindössze 15%-uk vár növekvő adó- és közterheket a következő egy év során.

A forint árfolyamának alakulására vonatkozóan 10-ből 6 vállalat a felméréskor jellemző 306 forint körüli euró árfolyammal tervez a következő fél év során, minden tizedik nagyvállalat szerint pedig még a 306 forintnál is erősebb euró árfolyamra lehet számítani. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb cégek döntéshozóinak megítélése szerint a jelenlegi, 310 forint körüli sávból év végéig még erősödhet a hazai deviza.

a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 550, 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cég döntéshozójának megkérdezésével történik. Az idei második negyedéves felmérés 2015. április 18. és június 11. között történt.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:12+00:00 szeptember 24th, 2015|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment