Minden jel arra utal, hogy 2035-re fenntarthatatlanná válik az állami nyugdíjrendszer. Ezt a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya is alátámasztotta. Az elöregedő társadalmakban a fiatalabb korosztály képtelen lesz eltartani az időseket, akiknek így saját felelősségük, hogy előteremtsék a nyugdíjas éveikre szükséges anyagi forrásokat.

Koránt sem lehetetlen azonban magas nyugdíjra szert tenni, mindössze előrelátó pénzügyi tervezést igényel.

Egy jó nyugdíjprogrammal, akár havi több százezer forinttal is kiegészítheted a nyudíjadat.

Az Allianz Hungária Zrt. 19 ezer fős kutatást végzett a 30 év feletti ügyfelei körében 2017 januárjában. A kitöltők 78 százaléka a nyugdíjbiztosítási rendszer helyzetét középtávon kifejezetten aggasztónak találja.

Az életszínvonalunk megőrzésében és a biztos vagyoni helyzetben egyre nagyobb szerepet kap majd az öngondoskodás, és a pénzügyi tudatosság.

A tervezéshez és számításokhoz használt nyugdíj tervező kalkulátort ide kattintva töltheted le.

Tervezéssel akár háromszor több nyugdíjad is lehet…

Többek között ez a téma is előkerült a minap miközben egy ügyfelemmel, Gáborral beszélgettem. Gábornak két kisgyermeke van, és értékesítőként dolgozik egy multinál. Gábor az átlaghoz viszonyítva nem keres rosszul, de a gyerekek, az autó és a lakáshitel törlesztő a fizetésük nagy részét felemészti.

Párja  4 órában dolgozik egy irodában. Így is valamivel az átlagos életszínvonal felett élnek, és arra gondoltak, ideje lenne elkezdeniük gondolni a majdani nyugdíjas éveikre is.

Ez már csak azért is időszerű volt az esetükben, mert Gábor vállalkozóként “van bejelentve”, és a fizetéséhez képest kevés adót fizet, így kevesebb nyugdíjra is számíthat.

Sok esetben látom, hogy pénzügyileg tudatosabb családok esetében (amilyenek Gáborék) sincs kellő hangsúly fordítva a nyugdíjtervezésre.

Bár tudják, hogy fontos a téma, mégis apró “banánhéjakon” csúsznak el, ami miatt sok család alacsonyabb nyugdíjjal kell majd, hogy beérje, mint amit valójában, könnyedén elérhetne.

Egy 2 órás beszélgetés eredményeként a következő eredmény jött ki:

Egy jobb megtakarítással, és havi plusz 15.000 forinttal, Gábornak TRIPLA annyi nyugdíjkiegészítése lehet, mint eredetileg számolta. 

Gábor nyugdíjkiegészítése tervezés előtt és után

Ha érdekel, hogy neked személy szerint mennyit kell félretenned nyugdíjra, akkor ide kattintva töltsd le a kalkulátort: Nyugdíj megtakarítás számítás kalkulátor.

Hogyan sikerült megtriplázni az összegyűjtött pénzt?

Alapvetően két probléma volt Gáborék eredeti elképzelésével.

Az egyik az volt, hogy nem volt megfelelően átszámolva, hogy mennyit kell félretenniük ahhoz, hogy a kívánt életszínvonalat elérjék, a másik pedig, hogy az ismerősük által ajánlott nyugdíjcélú megtakarítás egy drága nyugdíjbiztosítás volt.

A drága nyugdíjcélú megtakarítások költségei hosszú távon felemésztik a befizetések jelentős részét, ezért kerülni kell őket. Erről itt írtam: Mennyit számít a költség hosszú távon?

Minél olcsóbb, kellően rugalmas, biztonságos, és megfelelő portfólió kialakítására képes nyugdíjcélú megtakarítást kell választanod. Ez kulcs fontosságú.

(Az összes nyugdíjcélú megtakarítás összehasonlítását tudod kérni itt: Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás)

Amivel Gáborék eredetileg számoltak…

Alapvetően Gábor ismerőse, a “pénzügyi tanácsadó”, aki valójában egy biztosítási üzletkötő volt, mint kiderült, havi 15.000 forintért akart egy nyugdíjbiztosítást indíttatni Gáborékkal. Azt gondolták, ebből megfelelő kiegészítés lesz, tekintve, hogy a 20% adókedvezményt is ki tudják használni.

Ezzel a kalkulátorral, ami megmutatja, hogy mennyit kell félretenned a nyugdíjadra, kiszámoltuk, hogy valójában ennél jóval többre lesz szükség. A pontosabb számításhoz az alábbi adatokat használtuk:

Gábor kb. a jelenlegi fizetésének felét fogja megkapni nyugdíjként, és ennek több mint duplájára lesz szüksége a növekvő egészségügyi és egyéb kiadások miatt. Ezen felül szeretnének további 5+2 millió forintot vésztartalékként, valamint szórakozás céljából félretenni.

(Ezek mai árakon értendő összegek, az infláció miatt ezek később természetesen magasabb összegeket jelentenek majd.)

A számításhoz használt további adatok: 3,5% infláció, 20 évnyi nyugdíj, 65 éves nyugdíjkorhatár, 8% bruttó hozam

Várható nyugdíj, és a várható kiadások

Ebből kiszámoltuk, hogy valójában mekkora nyugdíjkiegészítésre van szükségük. Az eredmény szerint mintegy 45 millió forinta mai értéken.

Soknak tűnik? Szerencsére egy jó megtakarítással ez koránt sem lehetetlen…

Mennyit kell félretenned, hogy elérd a célod?

Szintén a nyudíjtervező kalkulátorban következő lépésként láthatod, hogy az így kiszámolt összeghez mennyit kell félretenned, attól függően, hogy milyen költségű nyugdíj megtakarítást választasz: olcsót, közepeset, vagy drágát.

Így változott a havonta félreteendő összeg a nyugdíjcélú megtakarítás költségétől függően:

SZÁMOLD KI MAGADNAK: TÖLTSD LE A NYUGDÍJ TERVEZŐ KALKULÁTORT ITT

A költségeket az időtávtól függően a kalkulátor automatikusan beállítja a jelenleg elérhető nyugdíjcélú megtakarítások átlagos költségszintjei alapján. Láthatod, hogy 33 éves távon az 1,7%-os plusz éves költség miatt 37%-kal többet kellett volna félretenniük Gáboréknak ahhoz, hogy ugyanazt a nyugdíjat elérjék!

Ez brutális különbség: 37%-kal kevesebbet kell félretenniük ugyanakkora nyugdíjhoz, pedig mindössze 1,7%-os éves költségről van szó!

Gáborék alapvetően 15.000 forintot akartak félretenni nyugdíjra, egy drágább megtakarítási termékben. (Teljes költségmutató – TKM: 4,2%)

Helyette egy olcsóbb megoldást kerestünk, valamint megértették, hogy plusz 15.000 Ft befizetés alapvetően MEGDUPLÁZZA a majdani nyugdíjkiegészítésüket. Itt álljunk meg egy pillanatra…

Ezt sokan nem teljesen látják át!

Ma 15.000 Ft, az egy kétszemélyes vacsora, esetleg egy új kütyü, vagy egy fél tank benzin. Kis tétel, amit a legtöbben nem is vezetnek a kiadásaik között. (helytelenül egyébként. Hogyan vezesd a kiadásaid?)

Egy házaspár esetében, ahol mondjuk a havi fizetés összesen 3-400.000 Ft szerintem megegyezhetünk abban, hogy ha 15.000 forinttal csökkenne a bevétel, akkor éhen nem halnának.

Valószínűleg nem nagyon tűnne fel….

Mégis, aközött, hogy havi 10.000 vagy 25.000 forintot, vagy 15.000 és 30.000 forintot teszel-e félre, ÓRIÁSI a külünbség!

Csak + 15.000 Ft, mégis:

  • 5.000 helyett 20.000 Ft = NÉGYSZER annyi félretett pénz, azaz négyszer annyi nyugdíjkiegészítés!
  • 10.000 helyett 25.000 Ft = KÉT ÉS FÉLSZER annyi félretett pénz, azaz két és félszer annyi nyugdíjkiegészítés!
  • 15.000 helyett 30.000 Ft = DUPLA annyi félretett pénz, azaz kétszer annyi nyugdíjkiegészítés!

Fontos a befektetéseiden elért hozam, fontos a költség, de ami biztosan rendkívül fontos, az az, hogy mennyit teszel félre a nyugdíjadra! Havi 5-10 ezer forint pluszt megéremel a majdani életszínvonalad.

Ami most alig hiányzik, később az életet fogja jelenteni a számodra. Ne sajnáld befektetni a jövődbe ez a pénzt!

És mennyit kell félretenned, hogy ELIT nyugdíjad legyen?

Attól függ, hogy mit jelentene neked az elit nyugdíj, és milyen nyugdíjcélú megtakarítást választasz

Minél több időd van hátra a nyugdíjig, annál kevesebbet is elég félretenned. Ez magától érthetődő, amire viszont sokan nem gondolnak az a befektetések hozama. Emiatt ugyanis, fele annyi idő alatt nem elég dupla akkora összeget félreraknod.

Tegyük fel, hogy 150.000 forinttal szeretnéd mai értéken kiegészíteni a nyugdíjadat 20 éven keresztül. Egy közepesen jó megtakarítást sikerül választanod, és kb. 2%-os költség mellett 8%-os éves hozamot tudsz elérni forintban. Ez már elég jónak mondható. Az infláció 3%.

Lássuk, mennyit számít, hogy mennyi időd van félretenni, azaz mekkora összegeket kell eltenned attól függően, hogy mi kor kezded a megtakarítást.

150.000 Ft nyugdíjkiegészítéshez szükséges megtakarítás havonta kortól függően

(Közepesen jó megtakarítást választva)

Láthatod, hogy az idő múlásával exponenciálisan emelkedik a félreteendő összeg. Míg 45 évesen elég 92.000 Ft havi megtakarítás az elit nyugdíjhoz, addig 55 évesen ennek közel két és félszeresére lesz szükséged.

A legjobban természetesen azok járnak, akik már 30-40 éves korukban is valóban komolyan veszik a nyugdíjcélú megtakarítást. Nekik már egy átlagos fizetésből is lehetőségük van magas nyugdíjat elérni.

Más oldalról is megközelíthetjük a kérdést: Mennyit veszítettél már azzal, hogy nem kezdtél el félretenni?

A linkre kattintva láthatod, mit jelent, ha vársz még néhány évet…

Szeretnél jól dönteni nyugdíj ügyben? Tedd fel kérdésed, vagy kérd ingyenes nyugdíj konzultációnkat!

Szeretnéd látni, hogy milyen precízen végezzük el a termékek elemzését, és hogyan mutatunk rá a rejtett költségekre? Íme néhány elemzésünk konkrét termékekről: Generali Mylife nyugdíjbiztosítás, OVB Uniqa Flex Invest.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!