Nehéz úgy végigmenni a reptéren, hogy ne akarjanak ránk sózni valamilyen hitelkártyát. Ezek közül az Erste Wizz Air hitelkártya az, amelyiket kifejezetten a repülési költségeink csökkentésére használhatunk. Minden vásárlásod után pontokat gyűjtve, akár évente többször is utazhatsz ingyen. De mi van az apróbetűkben, és jobban járunk-e mint más hitelkártyákkal?

Ma már nem csak a jól menő üzletemberek kiváltsága a repülés, a Wizz Air és a hozzá hasonló fapados járatokkal szinte bárki megteheti, hogy 1-2 napra külföldre utazzon. Ha hónapokkal előre választasz úticélt, tényleg potom összegekért tudsz repülőjegyet vásárolni.

Hitelkártya: jó vagy rossz?

Fontosnak tartom az elején leszögezni, hogy alapvetően nem rajongok a hitelkártyákért, mert sokan nem jól használják őket. Ezért üzlet a banknak, és ezért ráfizetés a legtöbb embernek.

Ha valaki azért tart hitelkártyát, mert szüksége van a hitelkeretre, akkor az már régen rossz. Ha nincs elég pénzed, hogy ilyen személyi hitelek nélkül megélj, akkor neked nem repülőjegyre kellene költened.

A bank azért adja a kedvezményeket, hogy megérje a hitelkereted terhére vásárolni, vagyis használd a hitelt. Ha nem fizeted vissza, akkor súlyos kamatokat fizetsz, jellemzően 40% felett éves szinten.

Elég csak 1 napot csúsznod egy hétvége miatt, vagy 100 forinttal kevesebbet visszafizetni véletlenül, és az egész havi költésed után fizetheted a kamatokat.

Részletesebben a hitelkártya működéséről itt: Hogyan működik a hitelkártya?

Hogyan működik az Erste Wizz Air hitelkártya?

A Wizz Air hitelkártyával pénzvisszatérítések helyett Wizz Air pontokat gyűjthetsz, amelyeket a Wizz Air szolgáltatásaira tudsz levásárolni. Szinte minden 100 forint vásárlás után 2 pontot kapsz, a Wizz Airnél történő vásárlások után pedig 4 pontot. Minden pont egy forintnak felel meg a Wizz Airnél.

Így tehát összességében körülbelül 2%-os visszatérítést kapsz a vásárlásaid után.

Azért írtam, hogy “szinte”, mert nem minősülnek vásárlásnak a fogadási / szerencsejáték típusú tranzakciók, készpénzfelvételi tranzakciók, továbbá a kamat és díjterhelések és értékpapírok vétele, vagy az Erste MobilePay szolgáltatáson keresztüli pénzküldés.

Ehhez hozzájön egy indulási 10.000 pontos Üdvözlő bónusz is. Mielőtt azt gondolnád, hogy a bónusszal fogsz trükközni, fontos, hogy tisztában legyél a szabályokkal:

Ha a Wizz Air Hitelkártyát a Főkártyabirtokos a kibocsátásától számított 12 hónapon belül megszünteti, a Bank büntetésként 10.000 pontnak megfelelő összeggel, azaz 10.000 forinttal megterheli a hitelszámlát.

Sőt, ha az igényeléstől számított 18 hónapon belül megszünteted, majd a megszüntetéstől számított tizenkét 12 hónapon belül új Wizz Air Hitelkártyát akarsz igényelni főkártyabirtokosként, akkor az új hitelkártya után nem leszel jogosult az Üdvözlő pontokra, sem más akciókra.

Vagyis, csak akkor tudod kihasználni a 10.000 forintos bónuszt, ha legalább 1 éven keresztül tartod a hitelkártyát.

Havi 100.000 forintos hitelkártya költség mellett a következőképpen alakul a pontgyűjtésünk:

(A képre kattintva megnyithatod az Erste kalkulátorát)

Első évben tehát 34.000 Ft-ot költhetünk utazásra, második évtől pedig 24.000 Ft-ot.

Ezen felül a kártyával rögtön megkapjuk a Wizz Air Discount Csoportos Klubtagságot is, amely ára egyébként éves 19.990 Ft / év, és további kedvezményekre jogosít, vagyis az alap árnál olcsóbban utazhatsz. (Minden útból min. 10 EUR kedvezményt kapsz.) További kedvezmények és leírás a linken!

Egyébként ha csak ketten utaztok, akkor a sima Discount Klubtagság is elég, mert akkor is vihetsz magaddal egy valakit. Ennek ára 9.990 Ft / év.

Egy Budapest Eindhoven oda-vissza úton például így alakulnak az árak normál esetben, és Wizz Air Klubtagként:

Összesen tehát 11.600 forintot spórolsz, tehát ilyen esetben amúgy is megérte volna a Klubtagságot megvenned akkor is, ha csak egyszer utazol, így a valós spórolásod a hitelkártya miatt valójában csak 9.900 Ft.

(Persze attól is függ, hogy hányan mentek, mert ha már családdal mentek, akkor akár a csoportos Klubtagság árát is megspórolhatod, maximum 19.990 Ft-ot! Ennél többet nem, hiszen akkor amúgy is megvennéd a csoportos tagságot.)

Maradva a fenti példánál tehát 34.000 Ft-ot, és további 9.900 Ft-ot spóroltunk, hiszen 48.960 Ft helyett gyakorlatilag (37.360 Ft – 34.000 Ft =) 3.360 Ft-ot fizetünk, vagyis 45.600 forintot spórolunk meg az első évben. Ugyanez 35.600 Ft spórolás lenne a második évtől.

(Az egyszerűség kedvéért tekintsünk el attól, hogy erre a 3.360 forintra egyébként dupla pontokat kapunk, vagyis 67 ponttal többet, mint egy sima kártyás vásárlásra.)

Milyen költségekkel kell számolnod?

Ebből a megtakarításból viszont jönnek le költségek, méghozzá nem is kevés. Nézzük, milyen költségekkel kell számolnod:

1. Éves kártyadíj

Ezt évente a kártyákért fizeted. Nem csak a főkártyáért, de a társkártyáért is. Főkártya éves díja 5.490 Ft/ év, társkártya díja 5.190 Ft/ év. A feltételek azóta változhattak, ezért csekkold le itt: https://www.erstebank.hu/hu/hirdetmenyek a hitelkártya mellékletben!

2. Kibocsátási díj

Az első kártya kibocsátásakor kell megfizetni a fő- és társkártyára egyaránt. Ezek díja 5.490 Ft és 5.190 Ft, melyek az első 3 hónapban levásárolhatóak.

Amennyiben a vásárlások összege eléri a hitelszámlán terhelt kibocsátási díj összegét, a bank a kibocsátási díjnak megfelelő összeget jóváírja a hitelkártyához kapcsolódó hitelszámlán, a hitelkártya fordulónapján.

A levásárolható kibocsátási díj kedvezmény főkártyára és társkártyára egyaránt vonatkozik azzal, hogy a vásárlási tranzakciók összegét a bank bankkártyánként külön-külön vizsgálja, amely alapján a kibocsátási díjnak megfelelő összeg jóváírására bankkártyánként külön-külön kerül sor.

Feltételezzük, hogy ekkora vásárlás történik, így ezzel a díjjal nem számolunk!

3. Átutalások költsége

Ne feledd: minden hónapban vissza kell töltened a hitelkereted, különben igen súlyos költségeid lesznek, amik nagyon gyorsan feleslegessé tehetik a teljes ügyeskedést. Éppen ezért minden hónapban vissza kell utalnod erre a számlára az elköltött összeget.

Itt banktól függően változik az utalás költsége, most számoljunk a tranzakciós adóval, 0,3%-kal havonta.

Itt megemlíteném, hogy csak a hitelből vásárolt dolgokra jár a pont, tehát hiába töltenéd fel egyetlen utalással előre a kártyádat. Úgy túl könnyű lenne elkerülni a megcsúszást :).

4. Hitelhez kapcsolódó költségek

Ha megcsúszol, vagy nem fizeted vissza a felhasznált pénzt teljes egészében, akkor a teljes havi költésed után fizeted a közel 40%-os éves kamatot.

Alábbi táblázat tartalmazza a további felmerülő költségeket speciális esetekben. Ha fegyelmezett vagy, és minden a tervek szerint megy majd, akkor ezekkel nem kell számolnod, mindazonáltal mérlegeld, hogy mekkora kockázatot jelentenek:

Összesen mennyit nyerünk így?

Ha mindent precízen csinálunk, visszaigényeljük a kibocsátási díjakat, és egyszer sem kell kamatot fizetnünk, akkor a következő költségek merülnek fel két fő esetén:

1. Kártyadíjak:   5.490 Ft+ 5.190 Ft = 10.680 Ft

2. Utalások költsége: havonta 100.000 Ft * 0,3% = 300 Ft / hó, vagyis 12*300= 3.600 Ft / év.

Összesen tehát a költségek: 10.680 Ft + 3.600 Ft = 14.280 Ft

(Egy fő esetén, társkártya nélkül ez 9.090 Ft lenne)