Európai körkép az egyetemista lét költségeiről

  • university

A magyar egyetemekhez hasonlóan számos egyéb európai ország, így például Dánia vagy Németország felsőoktatási rendszerében is lehet tandíjmentesen tanulni. Az egyetemi oktatásban azonban nem csak a tandíj, hanem a szállás, az ellátás, az utazás és a közösségi élet költségeit is figyelembe kell venni.

Most összeszedtük, hogyan kalkulálhatsz saját vagy akár gyermeked taníttatása kapcsán, a legrangosabb felsőoktatási rendszerrel rendelkező európai országokban mennyi az annyi, ha az egyetemi lét költségeiről van szó.

Egyetemi diplomát szerezni kifizetődő befektetés, ezt nem kell nagyon magyarázni. Magyarországra ráadásul ez különösen igaz, hiszen az Európai Unióban nálunk az egyik legnagyobb a különbség az egyes végzettségi szintek átlagjövedelme között.

Nem meglepő tehát, hogy az EU folyamatosan ösztönzi, hogy a tagállamok növeljék a lakosságuk diplomás-arányát, gondoljunk csak a már-már legendás Erasmus programra. Az ott szerezhető élményekről külön filmek is készültek (pl: Lakótársat keresünk), de a diákkedvezmények vagy az egyes csereprogramok is sokat segítenek.

Ami azonban kevésbé egyértelmű, hogy egy egyetemi diploma megszerzése a költségek szempontjából messze nem csak a tandíjat jelenti.

Sokszor halljuk, hogy mennyire remek a német vagy a dán rendszer, mert ott alig vagy egyáltalán nem kell a képzésért fizetni. Az azonban már kevésbé jelenik meg, hogy persze tandíj nincs, de lakni, enni, könyveket venni ettől még ugyanúgy kell.

Alább összegyűjtöttük, hogy a legszínvonalasabb egyetemi képzéssel rendelkező országokban mire kell még költenünk, azaz mennyi az annyi, ha külföldön akarunk tanulni. Kezdjük a hazai átlaggal!

Magyar árak

Ha itthon akarunk továbbtanulni elég széles a tandíjspektrum. Számos szak esetében van államilag támogatott lehetőség, amihez persze a megfelelő mennyiségű pont elérése az alap. Ha viszont önköltséges tanulásban gondolkodunk, akkor érdemes a legnagyobb egyetemek árait külön összehasonlítani.

Budapest

A minden évben a népszerűségi lista élmezőnyében végző ELTE BTK-n például már 200 ezerből kijön egy alapképzés féléve, míg a természettudományi karon mindez már 300 ezer forintot tesz ki. A mesterképzésben is hasonlóak az eltérések, az ELTE-n: 300 és 400 ezer forint között mozog egy félév.

A Corvinus is ilyen árfekvésben mozog: az alapképzések mindhárom kar esetében 250 és 350 ezer forint közé esnek. A mesterképzés pedig itt is drágább: a legtöbb szak 350 és 400 ezer forint körül mozog félévente.

A Műszaki Egyetem ennél egy fokkal drágább, itt már az alapszakos képzések is általában 300 ezer forint/félév áron mennek, míg a mesterképzések elérik a 400 ezret is.

A Semmelweis ebből a szempontból (is) eltér az átlagtól. Míg az Egészségtudományi Kar alapképzései 300 ezer forintos költséggel mennek (a mester 400 ezer körül van), addig az Általános Orvosi Kar ugyanilyen nevű képzése 1,35 millió forintba kerül félévente. A fogorvosi képzés szintén.

A fővároson kívül

Kiszakadva azonban a budapesti közegből, érdemes megnézni a legnagyobb nem fővárosi egyetemek kínálatát is tandíj szempontjából. A Szegedi Tudományegyetemen a jogi vagy a bölcsészeti alapképzések nem sokban térnek el a budapestiektől: 180 és 200 ezer forint körül mozog a többség félévente. Ugyanakkor a fogorvosi tanulmányok itt is drágák, a Semmelweisnél látott 1,35 millió forintos félévenkénti tandíj itt is él.

A Debreceni Egyetem viszont egyértelműen olcsóbb, mint fővárosi társai: bölcsészeti alapképzésre már 180 ezer/félévtől, jogira 190 ezer/félévtől, míg műszakira 270 ezer/félévtől beiratkozhatunk. Ugyanez a mesterképzések esetében 227 ezer, 295 ezer és 360 ezer.

A tandíjon túl

Hasonlóan a külföldi tanuláshoz, az itthoni egyetemi képzések kapcsán is fontos figyelembe venni, hogy nem a tandíj jelenti az egyetemista lét egyetlen kiadást. Számolni kell más költségekkel is, amire jó, ha előre félre tudsz már tenni. Ilyen a lakhatás, az ellátás, a hazautazás költségével, illetve némi extra költőpénzzel.

A legolcsóbb megoldás természetesen az, ha az ember bekerül egy államilag támogatott helyre, a lakhatást megoldja a havonta nagyjából tízezer forintba kerülő kollégiumban. Így a rendszeres hazaút mellett is havonta 30-40 ezer forintból megoldható minden, amin felül már csak a költőpénzzel kell számolni.

A skála túloldalát pedig a fővárosban orvosira járók jelentik, akik emellett még lakást is bérelnek maguknak, hiszen utóbbi jelenleg alsóhangon 100 ezer forintot tesz ki havonta. Ehhez hozzászámolva még a rendszeres vásárlásokat és költőpénzt, akár félmillió forintos havi keretre is szükség lehet. (1.350.000 forintos tandíj/5 hónap = 270 ezer + 100 ezer forintos albérlet + étkezés és költőpénz = 500 ezer forint/hó).

Az átlagos magyar egyetemista költségvetése persze inkább az előbbihez áll közelebb, így a nemzetközi összehasonlításhoz a havi 150-200 ezer forintos keretet fogjuk alapul venni.

Ahol nincs tandíj…

Németország

Németország az egyik legismertebb példája azoknak az államoknak, ahol tandíjmentes az oktatás és nem csak a helyieknek. Habár egyes német egyetemeken újra tervbe vették a tandíj visszavezetését, az intézmények többsége egyelőre csak a 45-75 ezer forintos adminisztrációs díjat számolja fel.

Hasonlóan Magyarországhoz, meg persze minden egyéb államhoz, elmondhatjuk, hogy mind a szállás fajtája, mind a település sokat számít az ár esetében. Hagyományosan München a legdrágább, míg egy kisebb egyetemi városban vagy akár Berlinben is olcsóbban megúszható a lakhatás. Átlagosan 75-90 ezer forint között mozog egy szoba egy olyan lakásban, amit egyszerre több diák bérel.

Ehhez még hozzájönnek a rezsiköltségek, azaz a telefon és az internet előfizetés (9000 forint körül), az étkezés (45-60 ezer forint) és a tömegközlekedés (15-21 ezer forint). Célszerű persze beleszámolni a költőpénzt is, például ruházkodásra vagy a közösségi életre, ami mondjuk pluszba 45-60 ezer forint. A németországi havi költségek tehát átlagban 200-220 ezer forint környékén jönnek ki.

Franciaország

Bár ez sokak számára meglepő lehet, az alapképzések esetében általában Franciaországban sincs tandíj, mindössze egy 57 ezer forint éves adminisztrációs díjat kell fizetni.

A havi megélhetési költségek kapcsán pedig szintén az életstílus és a település játszik kulcsszerepet. Párizsban akár havi 300 ezer forint fölé is mehet a számláló, míg más nagyvárosokban, így Nizzában, Lyonban vagy éppen Bordeaux-ban ez inkább 180-270 ezer forint. A kisebb városok ennél olcsóbbak, pláne ha csak szobát bérlünk vagy kollégiumba megyünk. A francia havi költések tehát akár 150 ezer forintból is megoldhatóak, míg a határ a csillagos ég.

Dánia

Németország mellett a másik állam, amelyik híres arról, hogy nincs tandíj az egyetemeken Dánia. Az itteni megélhetési költségek azonban valamivel magasabbak, mint a megszokott, a fővárosban, Koppenhágában például elérhetik akár a havi 300-350 ezer forintot is. A kisebb településeken, így mondjuk Aalborgban, ez inkább a 240-250 ezer forint környékére tehető.

Ahol a tandíjjal is számolni kell…

Nagy-Britannia

Az Egyesült Államok mellett az Egyesült Királyságban vannak a világ legjobb egyetemei, ám az itt tanulásnak, már alapszakos szinten is megvan az ára. A brit egyetemek éves tandíja 6.000 és 9.000 ezer angol font között mozog, ami egy 10 hónapos tanévvel számolva havi 210 ezer és 315 ezer forintos kiadást jelent.

A lakhatási költségek természetesen itt is változóak, de átlagban 90-100 ezer forint/hó körül mozognak, míg a megélhetésre további 100 ezer forintos havi kiadást érdemes számolni. Az angliai továbbtanulás tehát legjobb esetben is 400 ezer forint/hó körül mozog.

Hollandia

Nagy-Britannia mellett Hollandia is világszínvonalú egyetemekkel büszkélkedhet, ráadásul itt az árak is jóval alacsonyabbak. Az éves tandíj egy alapszak esetében 600 ezer forint körül mozog.

A lakhatási és megélhetési költségek kapcsán nagyjából 210 ezer és 300 ezer forint közötti átlaggal érdemes számolni, így összességében a havi kiadások átlaga 300 ezer forintra tehető.

Spanyolország

Kicsit délebbre menve azt láthatjuk, hogy nem csak új környezet, de új megközelítés is kapcsolódik a tandíjhoz. Ellentétben a féléves/éves megoldással, Spanyolországban a kreditek után fizetünk, azaz az éves 60 kreditet kell megszorozni a megállapított díjjal. Ez 360 ezer és 420 ezer forintos éves átlagot jelent.

A szállás és megélhetés a legnagyobb városokban, így Barcelonában és Madridban a legdrágább, itt 300-400 ezer forintra is szükségünk lehet a havi kiadások fedezésére. A kisebb városok ennél természetesen olcsóbbak, így például Cadizban vagy Sevillában már havi 210-240 ezer forintból is boldogulhatunk.

Olaszország

Végül a szintén patinás egyetemekkel rendelkező Olaszországot érdemes megvizsgálni. Itt az átlagos éves tandíj 300 ezer forint körül mozog, míg megélhetés költségei a nagyvárosokban még egyszer ennyit, a kisebb településeken inkább 200 ezer forintot tesznek ki.

A lényeg, hogy tájékozódj!

A fenti árak természetesen hozzávetőlegesek, így nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minden tervezés alapvető része a pontos tájékozódás. A magyar egyetemi költségek kapcsán a felvi.hu nyújtja a legtöbb információt, míg a külföldi egyetemek általában saját honlapjukon írnak a várható költségekről.

Emellett ne feledjük, hogy a tandíjon túl mindent az adott diák lehetőségeiről és életstílusa határoz meg. Norvégiában például teljesen bevett szokás, sőt, közösségi program a diákok körében a „kukázás”, azaz a szupermarketek szemeteseinek átvizsgálása élelmiszer után, ami szinte mindig sikerrel jár.

Szintén fontos, hogy az államok többségében a magyarnál rugalmasabb és akár a megélhetést is fedezni képes diákhitel konstrukció elérhetőek. Ennek lehívására EUs állampolgárként minden jogunk megvan, míg a visszafizetés sokszor a megélhetéshez kötött, azaz egy bizonyos havi bevétel alatt nem kell küldenünk a részleteket.

Összességében, ha valaki hajlandó a külvárosban vagy agglomerációban megszállni és minden nap bebiciklizni, valamint egy évig tésztán élni, akkor a fenti árak töredékéből is megoldható a szállás és étkezés. Ugyanígy saját lakás bérlésével és mindennapi étteremmel a költségek kilőhetnek. A lényeg, hogy tájékozódjunk, számoljunk és tervezzünk előre.

Amennyiben kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban vagy észrevételeidet osztanád meg velünk, az alábbi gombra kattintva megteheted:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-07-26T18:57:48+00:00 július 27th, 2017|egyéb, Gyermek|1 Comment

One Comment

  1. Quagmire szeptember 18, 2017 at 9:07 de. - Reply

    Engem az érdekelne, hogy miért nem adja több ember a gyerekét egyetemre/fősulira?
    Talán a társadalom alacsonnyabban kvalifikált rétegei is belátják, hogy egy diplomával sokkal jobb esélyekkel indul a kölök az életben, és valószínűleg dupla annyit fog keresni, mint a szülei. Ahogy a cikkben is leírják, visszafogott színvonalon élve 60-80e Ft-ból ki lehet hozni egy hónapot, mégy egy magyar viszonylatban menő fővárosi egyetemen is. (Én 45-ből kihoztam annak idején, de ez a 2000-es évek elején volt.) Ráadásul a diákhitel ennek minimum kétharmadát fedezi. És mégsem vállalja be az emberek nagyrésze, hanem inkább robotol egy szalag vagy pénztár mellett 45 évet, 100 nettóért. Láthatja előre, hogy szar lesz, mégis a szart választja. Miért? Évek óta gyártok erre különböző teóriákat, de egy szociológiai tanulmány meggyőzőbb lenne. Készült ilyen?

Leave A Comment