A gyermekkorban megszokott pénzköltéssel kapcsolatos tapasztalatok sokkal negatívabb hatással lehetnek a gyermekre, mint bármilyen későbbi befektetési döntés, amit élete során meghozhat.

Amint gyermeke tud számolni, vezesse be a pénz világába. Lássa el aktívan információkkal! A gyerekek a megfigyelés és az ismétlés által tanulnak a legtöbbet.

 1. Ahogy gyermeke növekszik, beszélgessen vele a pénzzel kapcsolatos értékrendről – hogyan gyűjtse, hogyan gyarapíthatja, és a legfontosabb: hogyan költse bölcsen.
 2. Segítsen gyermekének megtanulni, hogy mi a különbség aközött, ha szükségünk van valamire, akarunk valamit, vagy csak szeretnénk, ha lenne. Ez felkészíti, hogy a jövőben okosan költse el a pénzét.
 3. A célok meghatározása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megtanulja a pénz értékét és a takarékoskodást. Fiatal vagy idős, az emberek nagyon ritkán érnek el olyan célokat, amelyeket nem tűztek ki. Szinte bármelyik játék, vagy áru, amit a gyermek szeretne, képezheti a célkitűzés tárgyát.
 4. Mutassa meg a takarékoskodás előnyét a költekezéssel szemben! Magyarázza el és nézzék meg a gyakorlatban is, hogyan működik a kamat. Fontolják meg, hogy valamennyi kamatot fizetnek a gyermeknek a félretett pénze után. A gyermek segíthet kiszámolni a kamatot és láthatja, milyen gyorsan gyűlik össze a pénz a kamatos kamat ereje miatt.
 5. Amikor zsebpénzt ad gyermekének, tegye azt kis címletekben, ezzel is lehetővé téve, hogy egy részét félretegye. Ha mondjuk az összeg 500 Ft, adja oda 5 darab 100 Ft-os formájában, és bátorítsa, hogy legalább egy százast tegyen félre.
 6. Elviheti gyermekét egy takarékszövetkezetbe, vagy bankba, hogy nyissanak egy bankszámlát kifejezetten az ő részére. Érdemes elmagyarázni, hogyan működnek a bankok, mire kell odafigyelni. Sosem szabad visszautasítani, amikor ki szeretne venni pénzt a megtakarításából, azzal elvehetjük a kedvét a takarékoskodástól általában. Vehetünk közösen állampapírt is, mely hasonlóan működik egy banki lekötéshez, viszont ha ajándékként adjuk, nem lehet azonnal elkölteni, így tovább buzdít a megtakarításra.
 7. Jegyezzenek fel minden tranzakciót! Így később láthatja majd, hogy honnan és mennyi bevétele származott, és azt mire költötte el.
 8. Hagyja, hogy saját döntéseket hozzon!  Valamikor jól, valamikor rosszul fog dönteni, viszont ebből tanul a legtöbbet. Értékelni fogja a pénzt, és tanulságos lesz, ha hibázik. Beszéljék meg, mire figyeljen oda legközelebb.
 9. Vigye el gyakran bevásárolni! Ekkor gyakorlatban is láthatja gyermeke, hogyan működik a pénz, és segíthet a vásárlási döntések meghozatalában. Magyarázza el neki, miért részesít bizonyos termékeket előnyben másokkal szemben. Emelje ki, hogy mennyire fontos a vásárlásainkat előre eltervezni. A spontán vásárlások átlagosan 20-30 százaléka kidobott pénz, mert hirtelen olyan döntést hozunk, amit később megbánunk (rossz minőség, másik termék, stb.). Mutassa be, hogyan működnek a kuponok, akciók!
 10. Beszéljenek a reklámokról, amik a TV-ben, rádióban, plakátokon jelennek meg. Magyarázza meg, hogyan kell őket értékelni, mi az, ami igaz, és mi az, ami csak a reklám fokozása érdekében jelenik meg. Érdemes odafigyelni, hogy ha valami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem az.
 11. Figyelmeztesse gyermekét a kölcsön veszélyeiről és a magas kamatokról! Ha magas kamatot kér, mikor kölcsön ad gyermekének, gyorsan megtanulja, hogy kerülje a kölcsönt. A kamatokat mindig előre tisztázzák! Beszéljék át a hitelkártyák működését, és annak csapdáját: csak ezért adnak „ingyen pénzt”, mert tudják, hogy sokan elfelejtik időben visszatenni, amiért hatalmas kamatokat kell fizetni.
 12. Alapítsanak egy rendszeres gyűlést, amely csak a pénzügyekről szól. Ez kifejezetten hasznos kisgyermekeknek: ez lehet az alkalom, amikor megszámolják a megtakarításokat, és megkapják a kamatokat. Később, tinédzserekkel hasznos a gazdaságról, nemzeti bankokról és egyéb pénzügyi folyamatokról is beszélni.

Célszerű úgy adni a zsebpénzt, hogy az ne csak az aznapi szükségletre legyen elég. Kiszámolhatjuk például, hogy egy hónapban körülbelül mennyit költünk gyermekünkre, és azt szépen egyenletesen adjuk oda úgy, hogy azt gyermekünk oszthassa be. Ha elfogy a pénze, akkor ne adjunk újra pénzt addig, amíg nem jön el az újabb fizetés nap.

Ha nagyobb gyermekünk van, akkor esetleg adhatunk kölcsön. Ezt a kölcsönt jó nagy kamattal adjuk, mondjuk heti 30, vagy 50%-kal, hogy érezhető legyen a kölcsön felvétele miatti veszteség. Ugyan így járjunk el a kamatokkal: adjunk heti 10-20% kamatot eleinte, majd ahogy gyűlik a pénz egyre kevesebbet.

Tanítsa meg gyermekének, hogy mi mennyibe kerül és azért mennyit kell dolgozni. Bár a házimunkáért sosem szabad pénzt adni, – mivel az alapvető feladat – de kitalálhatunk egyéb munkákat, amikért jutalmat adhatunk. Vegye rá, hogy a kapott pénzből mindig tegyen félre rövid távra és hosszú távra egyaránt. Ezen kívül a pénz 5%-át fordítsa adományozásra, segítsen belőle egy alapítványnak, vagy adja oda egy koldusnak. Ez is jó lecke lesz és önzetlenségre tanít.

Van egyéb ötlete? Kérjük, ossza meg velünk!

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!