Gyerekjáték? Így tanítsd meg gyermekedet bánni a pénzzel

A gyermekkorban megszokott pénzköltéssel kapcsolatos tapasztalatok sokkal negatívabb hatással lehetnek a gyermekre, mint bármilyen későbbi befektetési döntés, amit élete során meghozhat.

Amint gyermeked tud számolni, vezesd be a pénz világába. Lásd el aktívan információkkal! A gyerekek a megfigyelés és az ismétlés által tanulnak a legtöbbet.

 1. Ahogy gyermeked növekszik, beszélgess vele a pénzzel kapcsolatos értékrendről – hogyan gyűjtse, hogyan gyarapíthatja, és a legfontosabb: hogyan költse bölcsen.
 2. Segíts gyermekednek megtanulni, hogy mi a különbség aközött, ha szükségünk van valamire, akarunk valamit, vagy csak szeretnénk, ha lenne. Ez felkészíti, hogy a jövőben okosan költse el a pénzét.
 3. A célok meghatározása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megtanulja a pénz értékét és a takarékoskodást. Fiatal vagy idős, az emberek nagyon ritkán érnek el olyan célokat, amelyeket nem tűztek ki. Szinte bármelyik játék, vagy áru, amit a gyermek szeretne, képezheti a célkitűzés tárgyát.
 4. Mutasd meg a takarékoskodás előnyét a költekezéssel szemben! Magyarázd el és nézzétek meg a gyakorlatban is, hogyan működik a kamat. Fontoljátok meg, hogy valamennyi kamatot fizettek a gyermeknek a félretett pénze után. A gyermek segíthet kiszámolni a kamatot és láthatja, milyen gyorsan gyűlik össze a pénz a kamatos kamat ereje miatt.
 5. Amikor zsebpénzt adsz gyermekednek, tedd azt kis címletekben, ezzel is lehetővé téve, hogy egy részét félretegye. Ha mondjuk az összeg 500 Ft, add oda 5 darab 100 Ft-os formájában, és bátorítsd, hogy legalább egy százast tegyen félre.
 6. Elviheted gyermeked egy takarékszövetkezetbe, vagy bankba, hogy nyissatok egy bankszámlát kifejezetten az ő részére. Érdemes elmagyarázni, hogyan működnek a bankok, mire kell odafigyelni. Sosem szabad visszautasítani, amikor ki szeretne venni pénzt a megtakarításából, azzal elvehetjük a kedvét a takarékoskodástól általában. Vehetünk közösen állampapírt is, mely hasonlóan működik egy banki lekötéshez, viszont ha ajándékként adjuk, nem lehet azonnal elkölteni, így tovább buzdít a megtakarításra.
 7. Jegyezzetek fel minden tranzakciót! Így később láthatja majd, hogy honnan és mennyi bevétele származott, és azt mire költötte el.
 8. Hagyd, hogy saját döntéseket hozzon!  Valamikor jól, valamikor rosszul fog dönteni, viszont ebből tanul a legtöbbet. Értékelni fogja a pénzt, és tanulságos lesz, ha hibázik. Beszéljétek meg, mire figyeljen oda legközelebb.
 9. Vidd el gyakran bevásárolni! Ekkor gyakorlatban is láthatja gyermeked, hogyan működik a pénz, és segíthet a vásárlási döntések meghozatalában. Magyarázza el neki, miért részesít bizonyos termékeket előnyben másokkal szemben. Emelje ki, hogy mennyire fontos a vásárlásainkat előre eltervezni. A spontán vásárlások átlagosan 20-30 százaléka kidobott pénz, mert hirtelen olyan döntést hozunk, amit később megbánunk (rossz minőség, másik termék, stb.). Mutasd be, hogyan működnek a kuponok, akciók!
 10. Beszéljetek a reklámokról, amik a TV-ben, rádióban, plakátokon jelennek meg. Magyarázd meg, hogyan kell őket értékelni, mi az, ami igaz, és mi az, ami csak a reklám fokozása érdekében jelenik meg. Érdemes odafigyelni, hogy ha valami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem az.
 11. Figyelmeztesd gyermeked a kölcsön veszélyeiről és a magas kamatokról! Ha magas kamatot kér, mikor kölcsön adsz gyermekednek, gyorsan megtanulja, hogy kerülje a kölcsönt. A kamatokat mindig előre tisztázzátok! Beszéljétek át a hitelkártyák működését, és annak csapdáját: csak ezért adnak „ingyen pénzt”, mert tudják, hogy sokan elfelejtik időben visszatenni, amiért hatalmas kamatokat kell fizetni.
 12. Alapítsatok egy rendszeres gyűlést, amely csak a pénzügyekről szól. Ez kifejezetten hasznos kisgyermekeknek: ez lehet az alkalom, amikor megszámoljátok a megtakarításokat, és megkapják a kamatokat. Később, tinédzserekkel hasznos a gazdaságról, nemzeti bankokról és egyéb pénzügyi folyamatokról is beszélni.

Célszerű úgy adni a zsebpénzt, hogy az ne csak az aznapi szükségletre legyen elég. Kiszámolhatjuk például, hogy egy hónapban körülbelül mennyit költünk gyermekünkre, és azt szépen egyenletesen adjuk oda úgy, hogy azt gyermekünk oszthassa be. Ha elfogy a pénze, akkor ne adjunk újra pénzt addig, amíg nem jön el az újabb fizetés nap.

Ha nagyobb gyermekünk van, akkor esetleg adhatunk kölcsön. Ezt a kölcsönt jó nagy kamattal adjuk, mondjuk heti 30, vagy 50%-kal, hogy érezhető legyen a kölcsön felvétele miatti veszteség. Ugyan így járjunk el a kamatokkal: adjunk heti 10-20% kamatot eleinte, majd ahogy gyűlik a pénz egyre kevesebbet.

Tanítsd meg gyermekednek, hogy mi mennyibe kerül és azért mennyit kell dolgozni. Bár a házimunkáért sosem szabad pénzt adni, – mivel az alapvető feladat – de kitalálhatunk egyéb munkákat, amikért jutalmat adhatunk. Vedd rá, hogy a kapott pénzből mindig tegyen félre rövid távra és hosszú távra egyaránt. Ezen kívül a pénz 5%-át fordítsa adományozásra, segítsen belőle egy alapítványnak, vagy adja oda egy koldusnak. Ez is jó lecke lesz és önzetlenségre tanít.

Van egyéb ötleted? Kérjük, oszd meg velünk!

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-17T14:48:27+00:00 augusztus 20th, 2013|Gyermek|1 Comment

One Comment

 1. Anita Takacs június 18, 2014 at 6:16 du. - Reply

  “A 20 és 30 év közötti európai fiatalok egynegyede rendszeresen takarékoskodik nyugdíjas korára, további 41 százalékuk pedig tervezi ezt.
  Az egyes országok között nagy a szóródás. Magyarországon az átlagos 41 százalékkal szemben 54 százalék szeretne megtakarítani. Németországban ez az arány 23 százalék.
  A fiatalok olyan rugalmas megtakarítási eszközt szeretnének, amelyet a munkahelyük megváltoztatásakor magukkal vihetnek, az abban összegyűlt megtakarítással együtt, illetve, a saját megtakarításukat a munkaadójuk ugyanakkora összeggel támogatná. Ehhez pedig állami adókedvezményt is elvárnának.”

Leave A Comment