Gyermekcélú megtakarítások – mire figyeljünk?

Egy gyermek érkezése hihetetlen módon megnöveli a kiadásokat – mind rövid, mind hosszú távon.

Azon felül, hogy eggyel több éhes szájat kell etetni, fizetni kell még olyan extra kiadásokat, mint kezdetben a pelenkák tömkelege, gyermekruházat, babakocsi, vagy akár egy gyerekszoba berendezése. Ha mindkét szülő dolgozik, akkor meg kell oldani a gyermek napközbeni felügyeletét. Ahogy a gyermek az iskolás kort eléri, további kiadásokkal számolhatunk.

Ezt követően a már erősen kamaszodó gyermekünk egyetemre/főiskolára küldése tovább növeli a költségeket (kiváltképp ha ezt más városban/országban kívánják megvalósítani). Az iskola elvégzése után sokan szeretnének legalább egy lakással segíteni gyermeküknek, ami önmagában horribilis összeget emészt fel.

A pénzügyi tervezésnél arra kell figyelni, hogy mely elemek (pl. étkeztetés, felügyelet, ruházat, általános/középiskola kiadásai, stb.) a feltétlenül fontosak, és melyek másodrendűek (pl. saját lakás). Figyelembe kell venni a család jövedelmét, valamint a folyó kiadásokat, hogy ne vállalja túl magát a család.

A gyermekcélú megtakarítások – igaz, csak egy-két pontban, de – különböznek a hagyományos befektetésektől.

1. Mivel gyermekünk jövője a tét, ezért a befektetési háromszögben inkább a biztonságra érdemes törekedni. Főleg, ha a megtakarításon kívül nincs más alternatívánk a célok finanszírozására. A teljes félretett összeg elérhetősége nem kulcsfontosságú ebben az esetben.

befektetési háromszög

Elsődleges cél: biztonság!

2. Nem érdemes halogatni. Gyermekünk nem fog lassabban öregedni, ezért a mindig olyan összeget vállaljunk be, amit biztosan tudunk majd fizetni. Így a megfelelő összeg mindig rendelkezésre áll majd a megfelelő időpontban.

3. Tartsunk vésztartalékot. Rengeteg előre nem látott kiadás merülhet fel. Ezek megnehezíthetik mind a gyermek, mind a szülők életét. Számoljunk azzal, hogy olyasmire kell kifizetnünk, amire nem készültünk (pl. betegség, baleset, költözés, stb.). Ezek jó része egyébként viszonylag olcsón fedezhető egy-egy biztosítással. (A megtakarítási termékekhez kapcsolt biztosításokat én nem ajánlom, mert aránytalanul drágák.)

4. A jól elhatárolható, nagyobb célokra (pl. lakás) érdemes külön megtakarítást indítani.

Kifejezetten gyermekcélú megtakarítások

Sok pénzintézet kínál kifejezetten gyermekcélú megtakarítást. Jók-e ezek? Sajnos attól, hogy a nevében még benne van a „gyermek” szó, még nem feltétlenül lesz jó, csupán így próbálják meg pozicionálni a terméket. A legtöbb ilyen terméknél találhatunk jobbat, ha nyitott szemmel járunk. Ne dőljön be a marketing-fogásoknak, inkább számoljon utána.

Az alábbi táblázat egy hozzávetőleges képet ad arról, hogy nagyjából milyen összegekre számíthatunk egy 10 éves megtakarítás esetében:

Havi befizetés összege:Nettó hozam éves szinten (költségek levonása után):
4%6%8%
10e Ft1.470.0001.630.0001.810.000
20e Ft2.940.0003.260.0003.620.000
30e Ft4.410.0004.890.0005.430.000

Ezek az összegek a legtöbb termék esetében csak a futamidő lejártával érhetőek el 100%-ban. Ha likvidebb befektetési részt is szeretnénk mellé, akkor azt egy elkülönített számlán érdemes tárolni (pl. eseti számla, elkülönített alszámla, stb.).

Amennyiben ingatlan vásárlásán gondolkodnak (önerőből), akkor érdemesebb egy külön megtakarítást létrehozni a célra (akár LTP-val kombinálni). Ez esetben indítható egy kifejezetten erre a célra elkülönített, hosszabb távon jobban megtérülő program.

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!

2017-02-13T21:14:26+00:00 július 23rd, 2014|Gyermek|2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. XVXVXV július 24, 2014 at 12:13 du. - Reply

    Az ovb féle csaló cégek ezt az adókedvezményes biztosítási átverésekkel nagyon fognak nyomulni.

  2. D augusztus 9, 2014 at 7:30 de. - Reply

    Kedves XVXVXV! Nyilvan nincs tisztaban, hogy mivel es hogyan dolgozik az OVB, csupan idejar degradalni oket. Adokedvezmenyes nyugdijcelu biztositassal, nem erdemes es nem ajanlott gyermek szamara kotni, mivel feltetelei vannak.
    Kerem elobb nezzen utana, mielott felesleges, teves informaciokkal szennyezi a blogot.
    Koszonom.

Leave A Comment