Gyermekek után járó támogatások

  • tamogatasok-gyermek

Gyermekgondozási segély vagy gyermekgondozási díj? Tegyük tisztába a fogalmak jelentéseit! Sokan keresnek meg minket a különböző támogatásokkal kapcsolatosan, de legtöbb esetben még a kérdést sem tudjuk értelmezni, mert a szülők keverik a különböző támogatásokat. Jobb ezeket még a gyermek születése előtt átnézni, hogy tudjuk, mikor mit kell igényelnünk.

Mikor egy pár gyermekvállalás mellet dönt, több lényeges pénzügyi kérdés is felmerül. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy milyen, gyermek után járó támogatásokra számíthatnak az államtól, és ezek milyen esetben járnak. Több ilyen is létezik, így fontos, hogy tisztában legyenek az alapvető fogalmak jelentéseivel. A gyermekek után járó támogatásokat ebben a cikkben röviden felsoroljuk, és megpróbáljuk röviden elmagyarázni.

1. Csecsemőgondozási díj (CSED)

Régebben ezt a támogatást Terhességi-gyermekágyi segélyként (TGYÁS) ismerhettük. Erre a szülőanya a gyermek születésétől számítva 24 héten keresztül jogosult. A támogatás összege a naptári napi jövedelem 70%-a.

2. Gyermekgondozási díj (GYED)

Ez a díj két évig vehető igénybe. A támogatás mértéke a naptári napi jövedelem 70%-a, ami legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a lehet.  Jelenleg a maximális érték 147 000 forint havonta. További információ a gyermekgondozási segélyről.

3. GYED extra

Miután a gyermek betöltötte az egy évet, a szülő visszamehet dolgozni, és emellett a továbbiakban is jogosult a GYED teljes összegére. A felmérések szerint ez a plusz támogatás 500-600 000 forintot is jelenthet egy dolgozó szülőnek.  A GYED extra 2015-ös bevezetése óta több mint 50 ezren éltek már ezzel a lehetőséggel. A kormány azt reméli, az intézkedéssel elérik, hogy a családok több gyermeket vállaljanak.

4. Anyasági támogatás

Egyszeri juttatás, ami igénybe vehető, ha a szülő legalább négyszer részt vett terhes-gondozáson. Koraszülés esetében elegendő az egyszeri alkalom. A támogatás mértéke az öregségi nyugdíjminimum 225%-a, tehát 64 125 forint, ikrek esetén pedig az öregségi nyugdíj 300 %-a, tehát 85 500 forint.

5. Gyermekgondozási segély (GYES)

A támogatást a gyermek három éves koráig, illetve az ikergyermekek tankötelessé válásának évének végig folyósítják. Beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek esetében a GYES 10 éves korig vehető igénybe. A támogatás mértéke az öregségi nyugdíjminimum 100%-a, tehát 28 500 forint, két ikergyermekek esetén pedig ennek az összegnek a duplája, azaz 57 000 forint havonta, vagyis öregségi nyugdíjminimum 200%-a. Hármas ikrek esetén az összeg az öregségi nyugdíjminimum 300%-a, azaz 85 500 forint, a négyes ikrek szülei pedig az öregségi nyugdíjminimum 400%-ára, tehát 114 000 forintra jogosultak havonta.

6. Gyermeknevelési támogatás (GYET)

Ezt a támogatást olyan szülő igényelheti, aki legalább három gyermeket nevel egyszerre. A legfiatalabb gyermeknek 3 és 8 év közöttinek kell lennie. A támogatás mértéke az öregségi  nyugdíjminimum 100%-a, azaz 28 500 forint havonta. További információ a gyermeknevelési támogatásról.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:15+00:00 augusztus 15th, 2015|Gyermek|0 Comments

Leave A Comment