A gyermekgondozási segély

  • gyermekgondozasi-segely

A gyermekgondozási segély, azaz a GYES olyan támogatás, mely a családtámogatási rendszer keretein belül, havi rendszerességgel és alanyi jogon jár. A gyermekgondozási segélyt még 1967-ben vezették be, fő célja a munkaerő-felesleg csökkentése és az alacsony demográfiai mutatók problémájának a kezelése volt.

Sok kérdést kapunk a különböző támogatásokkal kapcsolatosan, és vannak, akik egyáltalán nem, vagy rossz használják ki ezeket a pénz forrásokat. Fontos, hogy amit ingyen kapsz azt használd ki: ezzel is növeled az életszínvonalad. Mindezzel akkor lehet előre tervezni, ha nem az utolsó pillanatban tájékozódsz. Jó előre tudni, és megbeszélni, hogy mennyi pénzre számíthatsz és mennyi időt szeretnél a munkától távol tölteni.

Ki igényelhet gyermekgondozási segélyt?

Gyermekgondozási segélyre jogosult az a szülő, nevelőszülő vagy gyám, aki gyermekét saját háztartásában neveli. A segély a gyermek harmadik életévének betöltéséig, ikergyermekek esetében a gyerekek tankötelessé válásáig, tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetében pedig annak tíz éves koráig jár. Gyermekgondozási segélyre továbbá jogosult lehet a nagyszülő is, de csak abban az esetben, ha a gyermek már elmúlt egy éves és a nevelése a szülő háztartásában történik, valamint feltétel még az is, hogy a szülők írásban lemondjanak a gyermekgondozási segélyről a nagyszülő javára.

Amennyiben valamelyik szülő részesül a gyermekgondozási segélyben, nem folytathat keresőtevékenységet a gyermek egyéves koráig. A feltétel alól kivétel a kiskorú szülő gyermekének a gyámja. A gyermek egyéves kora után a szülő legfeljebb heti 30 óra időtartamban folytathat keresőtevékenységet, viszont, ha a munkavégzés a szülő otthonában történik, időkorlát nem áll fenn. Ha a nagyszülő jogosult a gyermekgondozási segélyre, ő a gyermek három éves koráig nem folytathat semmilyen keresőtevékenységet, a három éves kor után pedig napi négy óra időtartamban végezhet keresőtevékenységet, vagy pedig korlátlanul, saját otthonában.

Ne feledjétek, hogy nem csak az anyukák kaphatnak GYES-t. Igen is érdemes azt a lehetőséget is figyelembe venni, hogy az apuka marad otthon a gyermekkel. Főként igaz ez, ha van lehetősége rugalmasan dolgozni, esetleg otthonról foglalkozni valamivel, tanulni. Nem kell, hogy a semmittevésből álljon ez az idő.

Mekkora a gyermekgondozási segély összege?

A gyermekgondozási segély összege nem függ a gyermekek számától. A GYES havi bruttó összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, mely 2008 óta változatlanul 28 500 forintot tesz ki. Ebből az összegből nyugdíjjárulékként 10% kerül levonásra, így a gyermekgondozási segély havi nettó összege: 28 500 – 2 850 = 25 650 Ft/hó. Az ellátás időtartama szolgálati időnek számít. Amennyiben nyugdíjas nagyszülő igényli a gyermekgondozási segélyt, nem vonnak le nyugdíjjárulékot, így a nettó összeg 28 500 forintot tesz ki.

gyermekgondozasi-segely

A GYES összegének változása 2004 és 2015 között

Amennyiben a szülő ikergyermekeket nevel, akkor a gyermekgondozási segély összege – ugyancsak a gyermekek számától függetlenül – az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszerese. Három ikergyermek esetén az összeg háromszorosa, négy ikergyermek esetén négyszerese, öt ikergyermek esetén ötszöröse, hat ikergyermek esetén pedig hatszorosa jár.

Hol és hogyan igényelhető a gyermekgondozási segély?

A gyermekgondozási segély írásos formában, személyesen vagy postai úton igényelhető a segélyt igénylő személy lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti illetékes Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságán, vagy a személy munkahelyén működő családtámogatási kifizetőhelynél, amennyiben ilyen létezik.

Amennyiben a nagyszülő igényli a gyermekgondozási segélyt, kérelmét kizárólag a Magyar Államkincstárnak az igénylő lakóhelye szerint illetékes megyei igazgatósága bírálja el. Az igénylés elbírálása után a támogatást az igény benyújtásának időpontjától számítva folyósítják postai úton, vagy utalják a jogosult személy bankkártyájára, illetve a munkabér kifizetésével megegyező módon fizetik ki.

A gyermekgondozási segélyre vonatkozó kérelemhez feltétlenül ki kell tölteni a „Kérelem gyermekgondozási segély megállapítására” megnevezésű formanyomtatványt. Nagyszülő esetében emellett ki kell tölteni még a “Nyilatkozat a nagyszülői gyermekgondozási segély megállapításához” elnevezésű iratot is.

Ha a segélyt az örökbefogadó szülő kérvényezi, az alap kérelem mellett szükséges kitöltenie a “Nyilatkozat a gondozásba kihelyezett gyermek után járó gyermekgondozási segély megállapításához” megnevezésű formanyomtatványt is. Mindezek a nyomtatványok letölthetőek a Magyar Államkincstár honlapjáról, részletes útmutatóval kiegészítve, de igényelhetőek a kérelem átadásának helyszínén is.

A kitöltött formanyomtatványok mellé a következő okmányok másolata is szükséges:

  • az igénylő személyi igazolványa, lakcímnyilvántartó kártyája és adóazonosító jelét tartalmazó adókártyája,
  • a szülő és a gyermek (ikergyermekek) TAJ kártyája,
  • a gyermek (ikergyermekek) születési anyakönyvi kivonata.

Esetenként szükséges még:

  • magánnyugdíjpénztári belépési nyilatkozat,
  • a fizetés nélküli szabadság engedélyezéséről szóló nyilatkozat a munkáltatótól,
  • munkanélküli ellátás szüneteltetését igazoló okmány,
  • tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek esetében szakorvosi igazolás,
  • nyugellátást meghatározó nyilatkozat.

GYES online ügyintézés

Emellett működik az online ügyintézés, ami nagy segítséget jelenthet. Egy csomó macerát elkerülhetsz, ha az ügyfélkapun keresztül igényled a GYES-t, és az igazolványokat PDF-ként csatolod. Nincs sorban állás, és nem kell tudni nyomtatni sem. Egy kedves olvasónk írta:

Én múlt héten igényeltem GYES-t ügyfélkapun keresztül, online, az igazolványaimról készült fényképeket pdf-ként csatoltam, és már a héten meg is jött a pénz és a levél is

Ha szeretnél gyermekednek garantált jövőt, biztonságot, akkor célszerű már kisgyermekkortól félretenni a tanulmányokra, életkezdésre. Az alábbi kalkulátorral kiszámolhatod, mennyi pénzt tudsz összegyűjteni a számára:

Ha további kérdésed van, akkor itt felteheted:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:16+00:00 július 14th, 2015|Gyermek|0 Comments

Leave A Comment