Ha több barátod van, jobban kereshetsz?

  • Több barát=több pénz

Az vitán felül áll, hogy minél jobbak az összeköttetéseid, minél több értékes ismeretségre teszel szert, annál könnyebben boldogulhatsz bizonyos dolgokkal. No de ki hallott már olyat, hogy többet is kereshetsz, ha több barátod van? A St. Louis-i Szövetségi Jegybank egyik szakértője, David Wiczer azonban pontosan ezt állítja tanulmányában.

Manapság a kapcsolati tőke egyre fontosabb. Legyen szó arról, hogy épp egy jó kőműves szakemberre volna szükséged, de te magad nem tudod, kiben bízhatsz meg, de valamely barátod tud ilyen mester, vagy épp olyan információkra volna aktuálisan szükséged, amelyeket egy ismerősöd könnyen megszerezhet veled ellentétben. David Wiczer, a St. Louis-i Szövetségi Jegybank közgazdásza szerint azonban mindezen túl a kiterjedt ismeretségi háló abban is segítségünkre van, hogy többet keressünk, mint egyébként.

6 százalékkal nagyobb bér

Wiczer tanulmánya szerint azok, akik személyes vagy szakmai kapcsolataikon keresztül tudnak elhelyezkedni, átlagosan 6 százalékkal kapnak nagyobb bért, mint azok, akik közvetítő nélkül jutnak munkához. Emellett ráadásul a kapcsolaton keresztül bekerülő munkavállalók általában hosszabb ideig is tudnak bent maradni az adott cégnél, mint a többiek. Eszerint minél kiterjedtebb kapcsolati hálód van, annál jobb esélyekkel indulsz a munkaerőpiacon – állítja Wiczer.

Eszerint tehát nem csak hogy kevésbé kell tartaniuk a jó ismeretségi körrel bíróknak a munkanélküliségtől, de amikor munkát találnak, még több bérre is számíthatnak.

Korábban a közgazdászok többször is vizsgálták a kapcsolati tőke bérekre gyakorolt hatását. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredménye pedig az volt, hogy a nagyobb kapcsolati hálóval több információhoz férhetünk hozzá, ezért jelent előnyt a sok ismerős a munkaerőpiacon.

Ezzel szemben Wiczer azt állítja, hogy az ismerősök ajánlásával a céghez érkező jelöltek más helyzetből indulnak versenytársaiknál. A kapcsolatokkal érkezők ugyanis jobb állásokhoz férhetnek hozzá egyből, mint a külsősök.

Ennyivel kereshetsz többet

Wiczer szerint a jelenleg alkalmazott munkavállalók közül azok, akik egy barátjukon keresztül jutottak álláshoz, átlag heti 772,20 dollárt vihetnek haza, míg a külsősök csak 725,84 dollárt. Ebben persze az is szerepet játszik, hogy a minket ajánlók már megjárták a cégen belüli ranglétrát, már kiismerték magukat a cégnél, látják az igényeket, és bennük is inkább megbíznak. Az ő szavuk tehát sokat nyomhat a latban, ha két kívülről érkező jelölt közül kell választani egy posztra.

De miben segíthet egy barát?

A házon belül otthonosan mozgó ismerősök, akik több információhoz férnek hozzá, egyszerűen jobb lehetőségeket ismernek a cégen belül, amelyek esetleg publikusan nincsenek is meghirdetve. Ezekre tudják beajánlani saját ismerősüket. Hozzátartozik ehhez, hogy a jó kapcsolatokkal rendelkezők jellemzően hajlamosabbak segíteni más, szintén komoly hálóval rendelkező ismerőseiknek munkát találni.

Ez persze a másik oldalon még inkább megnehezíti azok dolgát, akik nem rendelkeznek ilyen ismeretségi körrel, ők nem jutnak ilyen hathatós segítséghez. Úgyhogy mindenképpen érdemes gondozni kapcsolataidat – persze nem csak számításból –, hiszen a legalább alapszinten gondozott kapcsolatok révén úgy tűnik, hogy akár többet is kereshetsz majd.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2016-09-15T09:14:24+00:00 szeptember 16th, 2016|egyéb, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment