Ha többet akarsz keresni, ki kell lépned a komfort zónádból

  • komfort zóna

Ráfoghatod mindenre és mindenkire, hogy miért nem keresel annyit, amennyivel elégedett lennél, vagy tehetsz érte egy kicsit többet, mint most. Az átlag ember hajlamos a körülményeket okolni, pedig rajtad kívül senkinek sem érdeke, hogy jobban keress.

Olvastam egy érdekes elméletet arról, hogy a legtöbb ember nagyságrendileg annyit keres, amennyit a szüleitől látott. Vagyis éppen annyit, amennyivel fenntartja a megszokott életszinvonalát.

Ha megváltozik az életszínvonalad, te is változol?

Sok ember amikor valamilyen oknál fogva nagyobb bevételhez jut, azt nem befekteti, hanem rövid úton megszabadul tőle. Amint olyan szintre emelkedik a fizetése, mint ami több, mint amit megszokott, alább hagy a motivációja.

Ugyan ez igaz fordítva is. Ha valaki hirtelen kevesebbet keres, mint amit megszokott, foggal körömmel küzd és harcol, hogy valahogy visszamásszon a megszokott életszínvonalra.

Biztosan te is olvastál már milliomosokról, akik életük egy pontján mindenüket elveszítették. Néhány év múlva mégis ugyan ott tartottak, sőt előrébb jutottak. Persze voltak kapcsolataik, tapasztalataik, de azokat kinek köszönhették? Leginkább a korábbi munkájuknak.

Neked mi a kényelmes fizetés?

Van egy énképünk. Vagyis valójában sok énképünk van attól függően, hogy mikor milyen “szerepet játszunk” éppen a napunk során: apát, főnököt, barátot, stb..

A lényeg, hogy van egy énképünk arról, hogy mennyit tudunk megkeresni. Hallottad már azt, hogy amit gondolsz az valóra válik? Én nem hiszek a spirituális, sem az ilyen agykontrollos dolgokban, de biztos vagyok benne, hogy a gondolataid, és főleg az énképed befolyásolják azt, hogy miket érsz el.

Ennek tök racionális magyarázata van: aki azt gondolja, hogy meg tudja csinálni, az elkezdi. És a végén lehet, nem pont úgy ahogy kezdetben gondolta, de véghez viszi amit akart. Aki bele sem kezdett, az nem is tanult semmit.

Szóval most képzeld el, hogy a fizetésed dupláját kerested eddig. Hirtelen ott vagy, ahol ma. Mit tennél? Hogyan kezdenél hozzá, hogy növeld a fizetésed?

Növeld meg az elvárásaid

Olyan, mintha mindannyiunkban lenne egy belső “hőszabályzó”. Ez szabályozza, hogy te mekkora fizetést képzelsz el magadnak. Egy százezres ember vagy? Százötvenezres, netán két vagy háromszázezres? El tudod képzelni, hogy havi fél,vagy egy milliót keress? (természetesen tisztességes úton!)

Ha ezt a belső szabályozót sikerül felcsavarnod, és kilépned a jelenlegi langyos pocsolyából amiben ücsörögsz, akkor megnyílik előtted a lehetőség, hogy megvalósítsd önmagad.

Ehhez munka kell. Ehhez elkötelezettség kell. És legfőképpen motiváció. Azaz egy belső vágy, hogy tegyél valamit. Kérdés, hogy akarod-e ezt, mert ez nem könnyű, és nyilván áldozatokkal jár. Nem gond ha nem, de akkor vállald fel, hogy ilyen vagy, fogadd el önmagad, és légy boldog így!

Mikor olyan emberekkel beszélgetek, akik szerint minden jobb külföldön, ő sokkal többet is kereshetne, mindig azt kérdezem: miért nem tesz semmit? Erre persze mindig van kifogás és sosem ő a hibás.

Valójában nem is látom rajta, hogy bármit is tenni akarna, egyszerűen elvan így, és jó a körülményekre fogni. Egyszerűbb, mint felvállalni, hogy valóban nem tettem meg eddig mindent. Pedig ez lenne az első lépés.

Ne higgy azoknak az embereknek akik azt mondják, hogy itthon nem lehet tisztességesen megélni. Találd meg azt, amit szeretsz csinálni – és hasznos – és tornászd feljebb az elvárásaidat magaddal szemben. Tűzz ki célokat, és ne add fel.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2016-03-16T13:37:56+00:00 október 20th, 2015|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment