“Ha van van, ha nincs nincs” típusú pénzügyi hozzáállás

Tegnap ahogy sétáltam egy ügyfelemhez hallottam, ahogy az egyik férfi ezt mondja a másiknak: Figyelj, ez tudod, hogy úgy van, hogy ha van van, ha nincs nincs. Most pedig nincsen. Egyértelmű volt, hogy a pénzről beszélnek, és eszembe jutott, hogy milyen sokan élik így az életüket. Hónapról hónapra.

Te ne legyél ilyen. Szánalmas, amikor azt hallgatom jól kereső emberek társaságában is, hogy ezt vagy azt nem tudja megtenni, mert csúszik 2 napot a fizetése. Ebből rögtön látom, hogy az illető hiába keres százezereket, annyit nem volt képes eddig félretenni, hogy egy hónapot kihúzzon. Vagy ekkor arra gondol, hogy minden befektetése hosszútávú kockázatos eszközökben lenne, amihez nem tud hozzányúlni? Kétlem.

A pénzügyi tervezés első számú szabálya, hogy mindig rendelkeznünk kell legalább 6 havi keresetünknek megfelelő likvid vésztartalékkal. Ha ez neked még nincs meg, akkor az első pénzügyi célod ez kell, hogy legyen, és minden más csak ez után jöhet. Fontos, hogy likvid legyen, tehát bármikor hozzá tudj férni.

Miért nincs pénzed?

Azért nincs elég pénzed, mert nem tervezed meg jól a kiadásaid és a bevételeid. Vagy nem jól költesz, vagy túl keveset keresel. Mindkettőn lehet változtatni, de a költések visszafogása általában gyorsabb megoldás. A legtöbb költésed apróságokra megy el, amire valójában nincs is szükséged. A legtöbb embernek az segít a takarékoskodásban, ha fogja a fizetése 10%-át, és elteszi egy olyan számlára, amihez nem tud hozzányúlni.

Amíg a “ha nincs, nincs” típusú emberek közé tartozol, addig egy rabszolga vagy. A munkaadód, és a költségeid rabszolgája. Ebből eszméletlen nehéz kitörni. Minden nap munkába mész, dolgozol, hogy fenntartsd a megszokott életszínvonalad, de valójában nem haladsz sehova, mert egy mókuskerékben küzdesz azért, hogy ne ess el.

Az emberek kb. 70%-a modernkori rabszolga, aki nem halad, csak az ételért, ruhákért, és a mindennapi megélhetésért dolgozik. Az más kérdés, hogy ma a legtöbben azt gondolják, hogy nekik szükségük van az 80 000 forintos Zara kabátra, meg a legújabb mobilra. Ha ezek nélkül nem érzed jól magad, nem tudsz önmagad lenni, akkor sajnos Te is egy könnyen manipulálható átlagfogyasztó vagy, aki a fogyasztásban látja az önmegvalósítását.

Sokan erejükön felül autót vesznek, kertes házba költöznek, előfizetnek erre-arra és nem gondolnak bele, hogy ennek az életszínvonalnak a fenntartása is sokkal drágább lesz. Amikor megveszel valamit, akkor ne csak arra gondolj, hogy mennyibe kerül a kezdő költsége, hanem arra is, hogy ennek a fenntartásáért mennyit kell majd fizetned. Ha kiszámolod, hogy egy évben 1 teljes hónapot csak azért dolgozol, hogy autód legyen, lehet, hogy rájössz, hogy azt az egy hónapot tölthetnéd a családoddal is.

Ahogy halmozzuk a javakat, egyre inkább függővé válunk a pénztől, a sok munkától. 50 évesen meg már nehéz váltani, és bármennyire is szeretnél visszavenni, pihenni, jobb munkát, nem engedheted meg magadnak, mert félsz, hogy elveszíted, amiért oly sokat dolgoztál.

Minden esetre, ha mindezek mellett nincsen a bankszámládon legalább 6 havi megélhetésed, amihez akár holnap hozzáférhetnél, akkor rosszul csinálod. Függő vagy, és pengeélen táncolsz. Bárkivel előfordulhat, hogy megszűnik a munkája, vagy az egészsége miatt kell azt abbahagynia. Rémes dolog, amikor valaki fájó háttal pakolgatja napi 10 órában a raklapokat egy raktárban, mert nem mer felmondani a munkahelyén. Pedig nem egy ilyen van.

Egyszerűen nem bírná ki azt a 2-3 hónapot munka nélkül, ami az új álláshoz kell. Inkább belerokkan a mostaniba, mert fizetnie kell a törlesztőt, meg a gyereknek is ennie kell valamit.

Hogyan lehet több pénzed?

Először is kezdj máshogy tekinteni a pénzre. A pénz nem a kacatok megvásárlására való, nem önjutalmazás. A pénz biztonságot, szabadságot, és hatalmat jelenthet a számodra. De csak akkor, ha képes vagy megtartani, eleget felhalmozol, és okosan költöd el. Ha ezt a pénzt könnyen adod oda nem létező eszmékért, egy “feelingért” amit a hirdetésben látsz, akkor olyan vagy mint egy drogos. Egy pillanatnyi, nem valós érzetért adod el a jövőd. Eladod a lehetőséget egy új életre, mert nem bírod ki, hogy ne vedd meg a terméket. Ez inkább gyengeség.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, lehet, hogy nem nagy dolgokra költesz, csak sok kicsire. A cigi, a sör, az étterem, a rendelt kaja, az édesség, a szerencsejáték, csupa olyan dolog, amin büntetlenül lehet spórolni. Attól nem leszel boldogtalanabb, hogy nem étterembe jársz, hanem megtanulsz főzni.

A lényeg, hogy valamilyen módon el kell kezdened félretenni. Nem csak azért, mert a nyugdíj rendszer miatt nyomorúságosan fogod élni idősebb napjaidat, de azért is, mert amíg nincs meg az alapvető pénzügyi tudatosságot, addig veszélyben, kiszolgáltatottan élsz.

Ebben a világban a kiszolgáltatottság rendkívül veszélyes. Lecsúszni könnyű, lebetegedni valós veszély, de visszatérni a normális életbe annál nehezebb. Ha félre tudsz tenni a jövődre, akkor lesz lehetőséged munkát váltani, tanulni, fejlődni és többet keresni, mint amennyit most keresel. Ha többet keresel, több dolgot engedhetsz meg magadnak, amellett, hogy biztonságban élsz. Hitelek visszafizetése helyett a befektetéseid neked fizetnek. Vállalkozhatsz, azt csinálhatod, amit szeretsz, és így haladhatsz egy boldogabb élet felé.

A pénz nem boldogít, de a hiánya boldogtalanná tesz. Nem a pénz a fontos, legalább is nem azok, amiket veszel belőle. Te vagy a fontos, és a te életed, hogy elérd a céljaidat, amikre mindig is vágytál. Légy, aki lenni szeretnél, és ehhez némi pénzre lesz szükséged. Ne a megkeseredett mókuskerék életet éld, hanem tűzd ki a célod, tervezd meg, hogy mi kell hozzá, kezd el félretenni, és légy, aki lenni akarsz. Tartozz azok közé, akiknek mindig van pénzük.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!

 

2017-02-13T21:14:22+00:00 április 11th, 2015|Pénzügyek|0 Comments