Hány éves korig köthető életbiztosítás? Mikor éri meg?

Nagyon sokan sajnos későn kapnak észbe, hogy szükségük lenne egy kockázati életbiztosításra, ami fedezi a váratlan kiadások, tragédiák miatt felmerülő költségeket. Alapszabály viszont, hogy minél nagyobb az esélye annak, hogy bajod esik, annál drágább lesz az életbiztosítás.

A fent leírtakból következik, hogy a biztosító nem fog olyannal életbiztosítási szerződést kötni, aki nagyon kockázatos, mert például halálos beteg. A diagnózis pillanatában már késő életbiztosításban gondolkodni, sőt minden biztosító 3-6 hónap türelmi időt is meghatároz éppen azért, hogy ne lehessen a betegség tudatában trükközni az életbiztosítással.

Milyen feltételei vannak az életbiztosítás megkötésének?

Persze a biztosító sem várja el, hogy mindenki makk egészséges legyen. Kortól – és olykor egy kérdőív kitöltésétől – függően kérheti, hogy bocsássuk rendelkezésére az orvosi papírjainkat, illetve saját vizsgálatot is elrendelhet. Néhány biztosítónál megúszhatod az orvosi vizsgálatot, ha nyilatkozol, hogy a már meglévő betegségeidre, és az azokból adódó eseményekre nem kell, hogy fizessen. Természetesen minden esetben el kell fogadnod, hogy a biztosítónak joga lesz minden orvosi leletedet bekérni.

Egy nagy rizikó faktor a biztosítók számára kockázati életbiztosítás, egészség- valamint betegségbiztosítás esetén a dohányzás. A dohányzás mértékétől függően kockázati prémiumot számítanak fel, és a dohányzás tényét, mennyiségét, akár vizsgálatokkal is kérhetik igazolni. Ezt egy egyszerű szárazvér vizsgálattal meg lehet állapítani, így a kockázati kérdőíven nincs értelme füllenteni, mert ha lebuksz, a biztosító megtagadhatja a fizetést – illetve annak egy részét.

Meddig köthetsz életbiztosítást? Van-e korhatár?

Minden biztosítónál van egy minimális és maximális korhatár ameddig lehet életbiztosítást kötni. Az egyik kérdés, hogy mi a szerződés szerinti maximum (ennek két fajtája van) a másik kérdés, hogy milyen korig érdemes egyáltalán életbiztosításban gondolkodnod, hiszen a korral együtt nő a kockázat, és így a biztosítás díja is.

A balesetbiztosítás kivétel ez alól! Ott nem számít a kor, hiszen balesetet bárki szenvedhet. Ez persze nem teljesen igaz, mert az idősebbek könnyebben esnek el, és a csontjaik is könnyebben törnek. Éppen ezért nem rossz ötlet idősebb korban egy balesetbiztosítás, ami havi pár ezer forintból megoldható.

A maximális korhatárnak két típusa van:

1. Amíg megkötheted az életbiztosítást: ez egy alacsonyabb korhatár, amit belépési korhatárnak nevezünk.

2. Amíg egy már megkötött szerződés maximum életben maradhat. (Lejárati korhatár)

A következő táblázat négy biztosító kockázati életbiztosítását hasonlítja össze. A szolgáltatások szinte mindenhol korlátlanul módosíthatóak, így az összehasonlítás is mindig változna, de egy tipikus esetet vettünk:

  • 10 millió forint bármilyen okból bekövetkező halál esetén
  • 10 millió forint baleseti rokkantság
  • 500 ezer forint kritikus betegség

Kockázati életbiztosítások összehasonlítása ár, kor, maximális korhatárok alapján

Életbiztosítás korhatára

*A minimális díj 5000 Ft / hó

A táblázatban láthatod, hogy a kor előrehaladtával milyen ütemben nőnek a díjak. Ha fiatalabb korban kötsz életbiztosítást, és azt 20 éven keresztül tartod, akkor a biztosítás díja nem növekszik a korodnak megfelelően, így olcsóbb lesz 50 évesen a biztosításod, mintha 49 évesen kötötted volna. ( Ehhez mondjuk hozzá tartozik, hogy hosszabb időre éppen ezért drágább is szerződni.)

A fenti táblázatban nem szerepelnek az üzletkötők által adható kedvezmények és bónuszok. Ezeket sajnos gyakran nem adják meg az üzletkötők, mert ők az éves díj után kapnak jutalékot. Egy 15-20%- os kedvezménnyel pedig szinte minden esetben számolni lehet, ha jó helyen kötöd meg az életbiztosításod. Természetesen nálunk mindig megkapod az összes kedvezményt. Ha érdekel, kérd tanácsadásunkat itt: kockázati életbiztosítás tanácsadás.

Mielőtt legyintesz egyet a 20% hallatán, csináljunk egy gyors számítást. Ha évente 100.000 Ft-ot fizetsz 20 éven keresztül, az 2.000.000 Ft. Ha csak évi 80.000 Ft-odba kerül ugyan ez az életbiztosítás, akkor csak 1.600.000 Ft-odba kerül. Azaz 400.000 Ft- ot tudsz megspórolni, ha jól választasz életbiztosítást, és tanácsadót.

Fontos tehát, hogy mielőtt kockázati életbiztosítást kőtsz, hasonlítsd össze a biztosítók ajánlatait. Ne légy felületes, mert lehet, hogy azt a biztosítót hagyod ki amelyik a legjobbat adná. Például dohányzóknak a legtöbbször az Uniqa biztosító a legolcsóbb, mert ők nem vizsgálják a dohányzás tényét.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:12+00:00 október 6th, 2015|Biztosítás|0 Comments

Leave A Comment