Valljuk be, hogy mindenki a legjobbat akarja nyújtani gyermekének, valamint azt szeretné, hogy a gyermek azt is megkapja, amiről mi régen csak álmodni mértünk: költségektől függetlenül a legjobb iskolába járni, diplomaosztóra lakáskulcsot, egy gazdagabb Nyugat-európai országba menni továbbtanulni, stb.

A listát talán több oldalon keresztül is folytathatnám, de inkább térjünk a lényegre: nem kell gazdagnak lenni, hogy mindent megadhassunk gyermekünknek. Tervezzünk előre és kezdjünk el megtakarítást gyűjteni gyermekünknek!

Mikor érdemes gyermekcélú-megtakarításba kezdeni?

Manapság Számos szülőnek okoz komoly problémát, hogy saját gyermekének nevelésénél felmerülő költségeit zökkenőmentesen finanszírozni tudja. A válasz tehát egyszerű:

Minél hamarabb! Miért? Mert minél több pénzt tudsz összegyűjteni, annál könnyebb lesz a gyermek jövőjét megtervezni és kigazdálkodni. Mi az tanácsoljuk, hogy még a gyermek születése előtt érdemes a gyermekcélú-megtakarítás megkezdéséről, valamint a megfelelő megtakarítási csomag kiválasztásáról gondoskodni. Egyes statisztikák szerint egy átlagos gyermek felnevelése 30 millió forintba kerül.ű

A hosszútávú megtakarításokat a gyermek születése után maximum fél évvel érdemes elindítani, majd azt megnövelni, mikor már mindkét szülő teljes állásban dolgozik. A születéstől indított megtakarítással nagyban megnöveled az esélyét, hogy gyermeked élete sikeres és boldog lesz. Már havi 10 000 forint is sokat segít, de vannak, akik havi 20-50 ezer forintot tesznek félre. Nyilvánvaló, hogy több gyermekre célszerű többet félretenni.

18 éven keresztül 8%-os hozammal számolva, költségeket levonva, havi 20 000 forintból 10.312.761 Ft gyűlik össze gyermekednek!

A megtakarítási cél kiválasztása

Több szempontot összegyűjtöttünk, ami segítségedre lehet a kiválasztásnál.

1. Hány gyermeked van?

A gyermekeid száma, valamint az életkoruk nagyban befolyásolhatják a gyermekcélú-megtakarítás feltételeit. Mivel minden egyes család más és más, így szinte – majdnem –  minden esetben egyénre lebontva kell megállapítani a megfelelő megtakarítási stratégiát.

2. Mire akarsz gyűjteni?

Általában ezek szoktak előtérbe kerülni:

3. Mekkora összeget szeretnél havonta félretenni?

Talán ez az egyik legfontosabb szempont, hogy mekkora összeget akarsz vagy tudsz félretenni. A legtöbb esetben már mindenki tudja ennek az összegnek a pontos összeget. Mi azt tanácsoljuk neked, hogy erre a célra a fizetésed 10%-át érdemes félretenni. Szóval ha nettó 150 ezer forintot keresel, akkor ebben az esetben ez az összeg 15 ezer forint.

Számold ki, hogy mennyi megtakarítást tudsz összegyűjteni gyermekednek. Kalkulátorunk összehasonlítja a különböző pénzügyi termékeket, és a legjobbat adja vissza. ha érdekel, melyik a számodra legkedvezőbb megtakarítás, akkor add meg elérhetőséged, és visszahívunk a részletekkel: