Hírességek, sztárok, akik csődbe mentek

  • hírességek, akik csődbe mentek

Úgy gondolod, hogy ha megnyered a lottó ötöst, akkor nem lesz több gondod az életben? Azt hiszed, hogy akinek sikerült sok pénzt összegyűjtenie egyszer az életben, annak már nincs más dolga, mint ülni rajta, és jól beosztani? Van egy rossz hírem. A pénz sokszor éppen olyan gyorsan elmegy, ahogy jött, és éppen olyan könnyű elveszíteni, mint amilyen nehéz megszerezni.

Van azért jó hírem is: mindig fel lehet állni a padlóról. Összegyűjtöttünk néhány hírességet, akinek sikerült vagyonokat elveszíteniük, közülük többnek azonban sikerült összeszednie magát. Nézzük meg azt is, hogy ki mit hibázhatott.

50 Cent: más a rap és az üzlet

Tavaly májusban még, mint a leggazdagabb amerikai rap zenészről írt az amerikai Forbes magazin, Curtis Jacksonról, vagyis 50 Centről. Hogy azután egy hónappal később már maga jelentse be, cégeire csődvédelmet kér. A dolog azért is volt meglepő, mert 50 Cent nem csak a zenéléssel keresett jól, hanem jó érzékkel szállt be kisebbségi tulajdonosként a VitaminWater cégbe, amit a Coca Cola 4,1 milliárd dollárért vásárolt fel 2007-ben.

50cent csőd

Elemzők szerint a zenész csak ezzel a húzásával 60-100 millió dollárt keresett, de a 21 millió eladott lemeze, valamint filmes és televíziós projektjei is szépen tejeltek. Persze mostanában sorra jöttek a sokmillió dolláros számlák, az egyik például 16 millió dollárról szólt, amit egy fülhallgató-gyártónak kellett fizetnie, mert ellopták annak dizájnját. De az is sokba kerülhet majd, hogy feltette riválisa, Kriss Ross barátnőjének szexvideóját az internetre, amiért most 5 millió dollárra perelik.

A zenész azonban még nem bukta el a vagyonát, ugyanis a csődvédelem időt hagy neki arra, hogy átszervezze cégeit, ami között bokszklub, vodkamárka és luxus fehérnemű-márka egyaránt van.

Tanulság: 50 Cent tehát üzletember, de a rapper-stílus és a törvénytelenség túl sok pereskedéssel jár, amit aztán nem könnyű finanszírozni.

Donald Trump: a céges vagyon nem magánvagyon

Ha valaki azt gondolja, hogy csak a gyorsan meggazdagodó zenészek és sportolók mehetnek csődbe, azt ki kell ábrándítanunk, ugyanis vérbeli üzletemberek is mentek már tönkre, valaki pedig már többször is. Az amerikai elnökség egyik esélyese, Donald Trump vállalkozásai például már négy alkalommal is csődbe mentek (1991, 1992, 2004 és 2009), de az ő esetében nem kizárólag a céges érdekeltségeire vonatkozott, hiszen a magánvagyona most is 2,7 milliárd dollár körül van.

Donald Trump csőd

Az Egyesült Államokban a csőd nem mindig jelenti automatikusan a cég végét, inkább egyfajta szerkezetátalakítás, tulajdonosváltás történik ilyenkor. Persze Trump is hozott áldozatokat, megvált saját légitársaságától, a Trump Airlines-tól, hatalmas jachtjától és eladta a Grand Hyatt Hotel részvényeinek felét is.

Tanulság: Célszerű a magán- és a céges vagyont külön kezelni, és korlátozni a vagyoni felelősséget, így a rosszabb időszakokat is át lehet vészelni, és marad pénz az újrakezdéshez.

Mike Tyson: a butaság elszegényít

Talán még mindenki emlékszik Mike Tysonra, a világ egyik leghíresebb/hírhedtebb bokszolójára, aki hiába keresett a karrierje során összesen mintegy 400 millió dollárt, gyakorlatilag koldusbotra jutott. Nála a luxus életmód, a méregdrága ingatlanok és az őrült hobbik égették el a hatalmas vagyont.

Mike Tyson csődA házában tartott három bengáli tigris tartása a hírek szerint havi 4 ezer dollárjába került, egészen addig, amíg a hatóságok el nem vették tőle a természetesen engedély nélkül tartott fenevadakat. Végül azonban egy csúnya és nagyon költséges válás volt az utolsó csepp, nem csak lenullázta, hanem 27 millió dolláros adóságba kergette.

Tanulság: Tyson esetében nincs min csodálkozni, ő soha nem is próbált ésszerűen gazdálkodni, ahogy az ésszerűség az élete más területeiről is teljes mértékben hiányzott. Ez pedig a gyors elszegényedés egyik legbiztosabb módja.

Kim Basinger: elég egy rossz döntés

A szőke színésznőnek 1993-ra 5,4 millió dolláros vagyont sikerült összegyűjtenie a filmezéssel, ám egy rossz döntés ennek ellenére csődbe vitte. Basinger felrúgva az érvényes szerződését visszalépett egy filmtől, amiért a filmet jegyző Main Line Pictures 8,1 millió dollárra perelte, amiből a bíróság három évvel később 3,8 millió dollárt meg is ítélt.

Kym basinger

A színésznő azonban felállt a padlóról, és számos ismert filmszerepet (8 mérföld, Mobil) követően, 60 évesen szerződést kötött az IMG Models ügynökséggel, így anyagi helyzete annyira rendeződött, hogy 2013-ban már 36 millió dollárra becsülték a vagyonát.

Tanulság: Basinger története jól mutatja, hogy az ember egyetlen rossz döntéssel lenullázhatja magát, ám kitartással és munkával bárhonnan vissza lehet jönni.

Brenden Fraser: drága volt feleség

Brander Fraser eddig csaknem félszáz filmben szerepelt, és fénykorában havi 500 ezer dollárt is megkeresett, amiből akár szép vagyont is összegyűjthetett volna. Hiába volt azonban a mesés bevétel, ennek felét azonnal elvitte a 200 ezer dolláros asszonytartás és a 60 ezer dolláros gyerektartás, de ügynöke és menedzsere is költséges volt, így végül lenullázta a számláját.

Brenden Fraser csőd

Ahogy ez lenni szokott, a szegény embert az ág is húzza, Fraser például megsérült, amikor 2012-ben a Sandy hurrikán végigsöpört az Egyesült Államokon, ezért saját bevallása szerint nem tudott annyit dolgozni, mint máskor. A Múmia sorozat folytatása húzta ki őt a pácból, így rendezte anyagi helyzetét, és kifizette az adósságait.

Tanulság: Fraser története jól példázza, hogy hiába a mesés havi bevétel, ha a kiadások is legalább annyira mesések.

HJ Heinz: egy vállalkozó ne adja fel

Biztosan ismered a Heinz márkanevet, hiszen ez a világ legnagyobb darabszámban értékesített ketchup-ja, amiből évente 10 milliárd dolláros bevétele van a cégnek. De Heinznek sem sikerült ám elsőre minden. 25 évesen harmadmagával alapította meg első vállalkozását, ami ekkor még különféle ízesítésű tormákat gyártott.

Heinz csőd

Ám a vállalkozás nem hozta a várt bevételeket, 1875-ben pedig egy kisebb pénzügyi pánik hatására csődbe is mentek. Jó vállalkozóhoz illően nem esett kétségbe, és egy évre rá testvérével és unokatestvérével közösen új céget alapított Pittsburgh-ben, ami azóta is sikeresen működik.

Tanulság: Heinz történetének tanulsága az, hogy ha nem jön be egy ötlet, és megbukik egy vállalkozás, a vállalkozó maga még nem bukik meg.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!

 

2017-02-13T21:14:07+00:00 március 2nd, 2016|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment