Hogyan fektethetünk Bitcoinba?

A 21. százat aranya lehet a Bitcoin, és egyre többen teszik fel a kérdést: hogyan lehet Bitcoinba fektetni?

Az elmúlt napok óriási Bitcoin árfolyam emelkedése megint a befektetők figyelmének középpontjába állította a virtuális pénzt. Mindenképpen kockázatos lehet Bitcoinba fektetni, de ha tisztában vagy azzal, hogy mit vásárolsz, akkor íme néhány tanács a témához kapcsolódóan.

Így lehet tehát Bitcoinba fektetni

Ha te is azok közé tartozol, akik szeretnének tisztában lenni azzal, hogy mégis hogyan lehet, vagy hogyan érdemes Bitcoinba fektetni, akkor először néhány alapvető dolgot kell megértened. Amíg ezekkel nem vagy 100%-ig tisztában, addig ne próbálj meg Bitcoinba fektetni.

A Bitcoin befektetés úgynevezett pénztárcákon kerül tárolásra. Egy pénztárcát több módon is létrehozhatunk, illetve tárolhatunk. Letölthetünk Bitcoin klienseket a számítógépünkre, mobilunkra, de használhatunk online Bitcoin szervereket is.

Ez utóbbit nem ajánlom semmi estre sem. Ebben az esetben ugyanis a Bitcoin befektetés teljes egészében egy harmadik személyre van bízva, aki azt bármikor elveszítheti. Jelenleg még nincsen egyetlen valóban megbízható szolgáltató sem, akinél érdemes lenne a Bitcoint tárolni. Bitcoinba fektetni tehát nem kockázatmentes, és nem csak az árfolyam-, de a partnerkockázat is jelentős.

Úgy tehetünk szert Bitcoinra, ha azt elfogadjuk mint fizetőeszközt, bányásszuk, vagy váltunk. Ha Bitcoinba akarunk fektetni, akkor nekünk a váltás az, ami érdekes lesz. Erre vannak a Bitcoin váltók.

FONTOS, hogy a Bitcoin váltóban teljes mértékben meg kell bíznunk, és mivel még nagyon kevés a szabályozás, illetve a tapasztalat a váltókkal, ezért először tájékozódni kell a váltó valódi identitásáról, megbízhatóságáról, mert az is előfordulhat, hogy annak ellenére működik, hogy már sok ember megkárosított.

Mielőtt Bitcoinba tudnánk fektetni létre kell hoznunk saját pénztárcánkat (wallet). Ezt egy pénztárca szoftverrel tehetjük meg. Ilyen szoftvert tölhtetünk PC-re és mobilra is. Pl innen:

http://bitcoin.org/en/choose-your-wallet

Itt több Bitcoin szoftvert is felkínálnak. A legstabilabb, legbiztonságosabb szoftver a Bitcoin-QT, hátránya, hogy sok helyet foglal a gépen. Másik program a MultiBit, amely előnye a gyorsaság. Ezt néhány percen belül már használhatjuk is. Egy harmadik az Armory, amely egy magasabb szintű Bitcoin kliens, és sok biztonsági mentési funkcióval rendelkezik.

Hogyan lehet biztonságosan Bitcoinba fektetni?

Először is, ne utalj nagy pénzt egy összegben, inkább több kicsi részletben. Még az sem számít megbízható cégnek, akit sokan ajánlanak, hiszen egyik napról a másikra is történhetnek visszaélések.

Ismertebb Bitcoin váltók, akiknél érdemes lehet befektetni:

https://mtgox.com/  – Ő a piacvezető (nem próbáltam, de elvileg nagy hangsúlyt fektet a biztonságra és már saját kártyát is kibocsátott.)

https://bitcoin-central.net/

https://www.okpay.com/en/company/news/bitcoin-okpay.html

https://www.bitstamp.net/

https://www.bitcoin.de/

Mitől értékes a Bitcoin?

A Bitcoin értéke és árfolyama ugyan úgy működik, mint egy hagyományos pénz árfolyama. Az értéke szimplán csak attól függ, hogy az emberek elhiszik, hogy van értéke. Nincsen mögötte semmilyen fizikai áru, nincsen aranyhoz kötve, ahogy a mai papírpénzek sem.

Amíg az emberek azt gondolják, hogy értékes, addig valóban az, de amint valami ezt a hitet megingatja a pénz értéke hirtelen esni kezd: hiperinfláció következik be. Ez a Bitcoinnál többszörös kockázatot jelent, mint egy hagyományos devizánál.

Néhány dolog, amit tudni érdemes, ha Bitcoinba akarunk fektetni

1. Biztonság

A Bitcoin pénztárcákat ugyan olyan biztonságosan kell kezelni, mint egy online bankszámlát, vagy egy hagyományos pénztárcát. Célszerű a pénztárcáról másolatot készíteni és azt különböző adathordozókon tárolni, illetve a legjobb, ha a tárcánkat offline tároljuk.

2. Megéri Bitcoinba fektetni?

A Bitcoin árfolyama rendkívül gyorsan változik, éppen ezért nem alkalmas arra, hogy a megtakarításokat ebben tartsuk. A gyors növekedés után bármikor ugyan ekkora értékvesztés is előfordulhat. Ez a piac még kiforratlan és spekulatív.

3. A Bitcoin fizetések visszafordíthatatlanok

Nagyon vigyázzon minden tranzakcióval. Ha egyszer Bitcoint küldött valakinek, akkor azt már nem tudja visszacsinálni, csak ha az illető jó szándékú és visszaküldi a pénzt. Az elírásokat kezeli általában és nem hagyja, hogy nem létező címekre utaljon.

4. A Bitcoin nem anonim

A Bitcoin tranzakciók nyilvánosak és minden tranzakció tárolásra kerül. Mindenki láthatja a pénztárcák egyenlegét, de a személyes adatok csak a tranzakciót követően kerülnek megjelenítésre.

5. Ne feledkezzen meg a Bitcoin adózásáról

A Bitcoin nem hivatalos pénznem. Ettől függetlenül minden, aminek értéke van adóköteles lehet, így a Bitcoin is.

Záró gondolatok

Én nem vettem még Bitcoint, ezért ha valakinek van tapasztalata, legyen pozitív vagy negatív, akkor kérem, hogy ossza meg velünk kommentben. Senki nem szeretném, ha arra gondolna, hogy azért írtam a cikket, mert szerintem itt az idő Bitcoinba fektetni. Eszméletlen emelkedésen van túl a Bitcoin árfolyama, tény, hogy lenyűgöző, de ettől még nem lesz kevésbé kockázatos.

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban vagy  pénzügyeid terén kérnél tanácsot, segítséget, akkor az alábbi gombra klikkelve írj nekünk:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!

2017-03-17T12:00:10+00:00 november 30th, 2013|Befektetés|0 Comments

Leave A Comment