Hogyan kérj fizetésemelést? (Akkor is, ha félsz!)

  • interjú

Régóta vársz már a jól kiérdemelt béremelésre, de a főnökön egyelőre nem látszik, hogy magától megadná? Ahogy sokan mások, te is hezitálsz ilyenkor, hogy magad kérd az emelést, még akkor is, ha jól tudod, hogy kiérdemelted. Mutatjuk, mire figyelj a sikerért!

Ha emelésre vársz, de csak nem akarják felajánlani, három lehetőséged van: nem teszel semmit, és maradsz ahol vagy, kereshetsz egy másik, jobban fizető melót vagy magad kezébe veszed a dolgot, és emelést kérsz. Utóbbi forgatókönyvnél az alábbiakra figyelj.

1. Nézd meg, mennyit keresnek az azonos területen dolgozók

Alaplépés mindig a tájékozódás: mielőtt a főnök elé állnál, mindenképp mérd föl a terepet, hogy hogy néznek ki a fizetések azon a területen, amelyen te dolgozol. Ha kijön, hogy a tipikusnál kevesebbet keresel, ez egy valid érv lehet a főnök számára, hiszen bármikor átmehetsz máshova dolgozni, amit ő sem szeretne. Vedd azért figyelembe, hogy nem mindenki nyitott arra, hogy a pénztárcájáról érdeklődj, tehát csak nagyon óvatosan kérdezz másokat a fizetéséről.

A személyes beszélgetések mellett a neten is körülnézhetsz a különféle cikkekben és HR-portálokon, hogy mennyi az annyi. Persze itt főként csak fizetési kategóriákat fogsz találni, de segíthetnek még a különféle fórumok is, ahol mások is megosztják hasonló tapasztalataikat.

Nagyon fontos viszont, hogy semmiképp se hozd összehasonlítási alapul, hogy melyik kollégád mennyit keres. A legtöbb vállalatnál ez súlyos megsértése a céges protokollnak, megbeszélni a másikkal, mennyit keres.  Állítsd az értékteremtéseddel párhuzamba, hogy mennyit keresel, és ehhez képest mennyit tartanál jutányosnak.

2. Találd ki, mennyit kereshetsz

A fizetést nem csak az érdemek, de a CV-ben szereplő kvalitások is befolyásolják. Sajnos/nem sajnos, ez így megy. Szóval ezeket is vedd számításba, amikor az elérhető fizetési szintedet kalkulálod: diplomák, nyelvvizsgák, egyéb képzések és képesítések, mondjuk például a jogosítvány.

Illetve ne hagyd ki azt sem, hogy hány év munkatapasztalattal rendelkezel. Sőt, az sem mindegy, hogy helyileg hol dolgoztál korábban, mert sok vállalatnál többet nyom a latba, ha nagyvárosban tudtál sikereket elérni.

Fontos, hogy reálisan ítéld meg a helyzeted, és az elvárásaid is reálisak legyenek ehhez képest.

3. Becsüld meg a munkáltatód tőkeerejét

Légy nagyon óvatos az időzítéssel. Biztos, hogy nem jössz ki jól a dologból, ha épp olyankor folyamodsz emelésért, mikor a cég épp mélyrepülésben van vagy bizonytalan az iparági környezet. Munkavállalóként persze van némi rálátásod a cég aktuális anyagi helyzetére, de azért nem árt egy kicsit jobban beleásni magad a dologba, például a nyilvános pénzügyi riportok áttekintésével.

Ha tehát fut a szekér, nagyobb számodra is a siker esélye, hogy megkapd az emelést.

4. Készítsd elő a terepet

Ha már eltökélted magad, hogy ringbe szállsz a fizetésemelésért, és már a kellő infókat is beszerezted, készülj fel rendesen a főnökkel való találkozóra. Még ha tényleg meg is érdemelnéd az emelést, ez nem biztos, hogy önmagában elég ahhoz, hogy meggyőzd a főnököt. Fogd fel úgy a dolgot és készülj úgy, mintha ez egy újabb állásinterjú lenne, ahol el kell adnod magad a legjobb árért.

Először is készíts listát az eredményeidről, kezdd a legfrissebbekkel. Írd körül, hogyan erősítették ezek a munkáltatód pozícióját. Légy pontos, ne maradj az általánosságok szintjén. Például ne annyit mondj, hogy nőtt a profit, hanem részletezd a dolgot. Ezt követően készíts listát a fontosabb képességeidről, amelyek sikeressé tesznek. Ne felejtsd ki, milyen keményen dolgozol, és milyen személyiségbeli előnyöket tudsz felvonultatni. Végül pedig mutasd be a további terveidet is, hiszen ez a proaktivitás legjobb bizonyítéka.

Emellett készíts magadnak egy tervet, agendát, hogy hogyan építsd fel a találkozót. Állítsd össze magadnak azt a mankót, amely segít, hogy ne veszítsd el a kontrollt a megbeszélésen. Gyűjts össze érveket, hogy mi szól melletted, és készülj fel arra is, mi hozható fel esetleg ellened, és mi lesz ezekre a válaszod. Így nem érhet meglepetés.

5. Mi lesz, ha visszautasítanak?

Mielőtt besétálnál az oroszlán barlangjába, gondold át, mit fogsz tenni, ha nemet mond a főnök, vagy ha épp beleegyezik az emelésbe, de jóval kevesebbet kínál csak, mint amennyit kértél. Felmondasz, vagy mondjuk vársz egy újabb alkalomra, amikor megpróbálhatod a dolgot? Persze sok múlik azon, hogy a főnök milyen indokkal utasít el: a körülményekre hivatkozik vagy épp a teljesítményedet kritizálja.

6. Hozz össze egy találkozót

Ha már minden előbbivel felkészültél, hozz össze egy találkozót, ahol igényelheted az emelést, ez ugyanis nem e-mail-téma. Kezeld úgy a helyzetet, mintha egy ügyféltalálkozó vagy állásinterjú lenne. Az időzítés itt is sokat érhet. Például ha nemrégiben volt egy komoly eredményed, az erős indító lehet a tárgyaláshoz.

Az időzítést tekintve vedd figyelembe azt is, ha van a cégnek időszakos visszajelzési rendszere, amikor megbeszélik a munkavállalókkal a teljesítményüket. Ha van ilyen, érdemes ezzel összehoznod az igényed elővezetését.

Lehet, hogy nincs nálatok dress code, de mindenképp érdemes jól felöltöznöd erre az alkalomra. Ezzel bemutathatod, mennyire komolyak a szándékaid, és hogy veled is komoly emberként kell számolni. Persze nem jó túlöltözni a főnököt, és látványosan öltönybe vágnod magad, de a normál üzleti elegancia mindenképp kell.

7. Mutasd be a helyzetedet

A főnököd akár azonnal beígérheti neked az emelést, amire hajtasz. Ehhez nem kell mást tenned, mint igényelned az emelést, aztán utólag csak azon csodálkozol, hogy miért nem tetted már ezt már korábban. Igen, lehet ilyen egyszerű a dolog, de azért valószínűbb, hogy érvelned kell, meg kell győznöd a főnököt.

Maradj higgadt és ragaszkodj a tényekhez. Ha hagyod, hogy az érzelmeid vigyenek, akkor könnyen kisodródhatsz a dologból, és már nem te fogod irányítani a beszélgetést. A helyzeted bemutatásakor ne a kiadásaidból indulj ki, mert ez a legkevésbé sem fogja érdekelni a főnököd.

Még egy dolog ehhez: ne hozd fel a túl személyes indokaidat és körülményeidet, hogy ilyen kiadás vagy annyi gyerek. Ha nem vagy épp kiváló személyes kapcsolatban a főnököddel, akkor kerüld ezeket a témákat; ez egy profi munkaügyi tárgyalás, nem egyszerű beszélgetés.

8. Válaszolj a „nem”-re is

Nem kizárt, hogy a főnök visszautasít, ezzel is számolnod kell. De mi van ezután? Nemleges válasz után minden attól függ, mi volt az indoklás. Ha a teljesítményedet hozza okként, el kell döntened, helytálló-e a visszajelzése. Ha az, akkor ki kell találnod, hogyan alakíthatsz magadon. Ha viszont kitérőnek érzed, nem valósnak a kritikát, akkor felmerülhet, hogy máshova menj, ahol megbecsülnek majd.

De ha rájössz, hogyan változtathatsz a helyzeten, akkor ragadd meg ezt a lehetőséget, és készítsd elő a következő alkalmat, amikor újra mész az emelésért. Ebben egyébként a főnököd mentoráló segítségét is kérheted, hogy hogyan lépj egyről a kettőre. Ez egyszersmind az eltökéltségedet is megmutathatja. Az is elképzelhető, hogy nem kapsz azonnali választ. Ezzel semmi probléma, ne erőltesd a dolgot.

Amennyiben kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, esetleg észrevételeidet osztanád meg velünk, kattints az alábbi gombra és írj nekünk:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2018-01-03T11:20:34+00:00 január 10th, 2018|egyéb, Pénzügyek|1 Comment

One Comment

  1. John Rambo január 14, 2018 at 3:56 de. - Reply

    ha ceget valtasz sokkal tobbet tudsz emelni.

    Olyan ez mint a tozsde, egyik papirbol ki, masikba be 🙂

Leave A Comment