Hogyan készülj a nyugdíjra a 30-as, 40-es éveidben?

Nap mint nap hallod te is, hogy milyen fontos már ma felkészülnöd az időskori évekre, hiszen a nyugdíjrendszerek válsága miatt ez ma már valóban kulcsfontosságú kérdés. E nélkül bizony a megélhetésed kerül veszélybe.

Az általános javaslat, hogy bevételed nagyjából 20 százalékát tedd el öreg napjaid biztosítására. Annál azonban, hogy félre tudj tenni, még fontosabb, hogy legalább adósságot ne hagyj idős korodra! Lássuk, hogyan készülhetsz tudatosan, biztonsággal a nyugdíjra!

A jelenlegi statisztikák szerint a 2050-ben nyugdíjba menők mai értéken nagyjából 40 ezer forintos nyugdíjra számíthatnak, a később visszavonulók pedig még ennél is kevesebbre.

Ennél jobban talán semmi nem mutatja annak fontosságát, hogy mielőbb kezdj el gondoskodni arról, hogy legyen mivel kipótolnod ezt az összeget nyugdíjas éveidben, hogy legalább a mai életszínvonaladat biztosítani tudd magad számára.

Már nem vagy 20…

Az ember a húszas éveivel maga mögött kell hagyja a bohó ifjúkort, a harmadik iksz beköszöntével bizony gondolnunk kell az önfenntartásra, méghozzá hosszú távon. Ebbe pedig bele kell hogy tartozzon a lakhatásod biztosítása, a családalapításhoz szükséges háttér megteremtése, és bizony a nyugdíjas évekről való gondoskodás is.

Ezért nagyon fontos, legalább egy alapvető pénzügyi tervet készíts magadnak. Ehhez javasoljuk, hogy folyamatosan műveld magad a pénzügyi ismeretek terén, olvass, kérdezz, beszélgess a szakértőkkel.

Persze nem arról van szó, hogy forintálisan meghatározd, mennyit költhetsz és keresel majd 4-10 év múlva. Azt kell átgondolnod, milyen jövőt is képzelsz el magadnak, ehhez milyen lehetőségeid vannak most, és hogyan tudsz ezeken fejleszteni, hogy elérd a célod.

De maradjunk most a nyugdíjas éveknél, hiszen magadnak kell gondoskodnod arról, hogy leggyengébb időszakodra, amikor a legkevesebb lehetőséged van a továbblépésre, hogyan takarékoskodhatsz előre.

Ne terheld magad!

Az első és legfontosabb, hogy ne a későbbi, idős éveid kárára élj most, vagyis igyekezz minden tartozásodat kifizetni, mielőtt nyugdíjas korba lépnél. Ekkor lesz ugyanis a legkevesebb esélyed, hogy az életviteled mellett még ezeket is törleszteni tudd.

Márpedig az adósságot meg kell fizetni, kibúvó nincs, tehát ezeket a szálakat még idő előtt el kell vágnod. Emellett pedig folyamatosan kell félretenned, hogy a várhatóan csekély nyugdíjad kipótolhasd.

Használd ki a kínálkozó lehetőségeket!

És akkor jöjjön a következő lépés: az előtakarékoskodás. Érthető, ha húszas éveidben, vagy akár a harmincas éveid elején még nem foglalkozol aktívan ezzel a lehetőséggel, azonban 1-2 éven belül már komolyan kell törődnöd ezzel.

Szerencsére ma már számos lehetőség és konstrukció közül választhatsz, ha nyugdíj-előtakarékosságra adod a fejed. A Pénzügyi Tudakozón már több cikkben is bemutattuk neked az alább csak röviden leírt lehetőségeket, amelyek jelentős adókedvezménnyel segítik a takarékoskodást.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az ÖNYP, azaz az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással a jövedelmedből egy bizonyos összeget fizethetsz be egy külön erre a célra nyitott számlára. Nem kell nagy dolgokra gondolni, lehet ez akár havi 7 000 forint is, lényeg, hogy a számlavezető intézmény a befizetéseidet befektetve kínál számodra hozamot.

A pénztárban összegyűjtött összeghez alapvetően a nyugdíjba vonuláskor juthatsz hozzá, de előtte a 10. évben már adómentesen veheted ki a hozamot, a 20. évtől kezdve pedig már a tőkét is.

Nyugdíj előtakarékossági számla

A Nyugdíj-előtakarékossági Számlával, rövidebb nevén NYESZ-szel egy saját értékpapírszámlát nyithatsz. Ennek lényege egészen hasonló az ÖNYP-hez, tehát a tetszőleges mértékű befizetéseidet – 5 000 forinttól kezdődően – különféle értékpapírokba fektetheted.

A különbség, hogy ennél a konstrukciónál magad dönthetsz ezekről a befektetésekről, te határozod meg, mibe fektesd a pénzed. Az árfolyamnyereséget ugyancsak adómentesen kaphatod meg minimum 10 évnyi megtakarítás után, ami maximum 20 százalékot, évi 100 ezer forintot jelenthet.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítással, NYB-vel szintén adókedvezményhez juthatsz a nyugdíjcélú megtakarításaid kapcsán. Ennek mértéke – ahogy az előző két esetben is – évi maximum 20 százalék lehet a befizetéseid után, amit a személyi jövedelemadóból vonnak le.

Ez évente összesen akár 130 000 forint támogatást hozhat számodra, ami egy évre vetítve jövedelemként kevésnek tűnhet, ugyanakkor puszta nyugdíj-kiegészítésnek bizony cseppet sem jelentéktelen.

Ehhez 650 000 forintot kell éves szinten befizetned. Ennél a konstrukciónál ugyanakkor a költségek azok, amelyek miatt talán az első kettőre javasoljuk, hogy fókuszálj.

Ne mindent egy lapra!

Végül még egy fontos jó tanács: mindenképp vezess magadnak egy legalább nagyjábóli könyvelést a bevételeidről és kiadásaidról, hogy lásd, hányadán állsz pénzügyeidben. Ehhez képest időről időre újabb megtakarításokba, befektetésekbe kezdhetsz.

Ezzel kapcsolatban szintén érdemes úgy tervezned, hogy ne mindent egy lapra tegyél fel.

Ez alatt nem csak arra gondolunk, hogy ne egyfajta befektetésbe tedd az összes pénzed, hanem hogy időben is diverzifikáld eszközeidet.

Vagyis úgy indítsd el megtakarításaidat, lekötéseidet, hogy azok különböző távokon járjanak le: egyik egy, másik 5, megint másik mondjuk 10 év múlva. Ezzel biztosíthatod, hogy mindig legyen felszabaduló tőkéd, amelyet vagy felhasználhatsz, vagy újra lekötheted.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2016-11-12T12:41:50+00:00 november 14th, 2016|Befektetés, Nyugdíj|2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. Salaomon Zoltán február 11, 2017 at 12:27 du. - Reply

    Nagyon jó ez a Pénzügyi tudakozó web lap csak ajánlani tudom mert elfogulatlanul teszik pl amikor pénzügyi termékeket elemeznek ki legyen az banki vagy biztositó terméke,hiányt potló amit tesznek önök.
    rendszeres olvasójuk vagyok. Tiszetelettel.

    • Szendrei Ádám február 11, 2017 at 12:40 du. - Reply

      Nagyon köszönjük!

Leave A Comment