Ki ne szeretne többet költeni? Mit szólnál, ha azt mondanám: nyugodtan tedd ezt, hiszen minél többet költesz, annál több pénzed lesz.

Nem egy csodamódszert fogok bemutatni, hanem egy egyszerű alapelvet, amivel anyagi biztonságot és magasabb életszínvonalat érhet el, szórakozva.

Az átlag ember úgy tekint a fizetésére, mint egy jól megérdemelt jutalomra, ami hó végén megérkezik, majd hó közben elkölthető. De mit is nevezünk költségnek, és hogyan lehet ebből pénzt csinálni?

Költség az, amikor pénzt költünk. Ki ne szeretne költeni?

Kacatok

A költségeket célszerű két külön csoportba rendezni. Az első csoportba a kacatok kerülnek. Ide sorolhatunk mindent, ami nem létszükséglet, de jobban érezzük magunkat tőle, viszont nincsen pozitív hatással a jövőbeni keresetünkre.

Ezek a költségek az igazi költségek, amikkel nem jutunk előrébb. Ide tartozik az, ha megiszunk egy sört, ha veszünk egy új TV-t, vagy egy új autót, amit csak hétvégente használunk.

Ide tartozik legtöbbünknek a sport, a szórakozás, a kávé, az ebéd, vagy a gyógyszerek.

Befektetések

Befektetésnek tekinthetünk minden olyan költséget, amelyik valamilyen módon hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben többet keressünk, nagyobb bevételünk legyen, mint ma. Itt nem szó szerint a befektetésekre kell csak gondolni, mint a részvények vagy kötvények. Mi tartozik még ide?

Ide sorolhatjuk a szakmai könyveket, előadásokat, kutatásokat, amiket végzünk. Rengeteg értékes, hasznos dolog van, amire elkölthetjük a pénzünket. Tanfolyamok, képzések, saját vállalkozás beindítása, gyűjtemények, hobbik, stb.

Hogyan költhetsz annyit, amennyit csak akarsz a hobbidra?

Egyszerű: olyan hobbit célszerű választani, aminek a költségei a második kategóriába esnek. Választhatja valaki például azt az életet, hogy amikor 17 órakor hazaérkezik a munkából, felbont egy doboz sört, és beül a TV elé, de ugyanígy dönthet amellett, hogy gyöngyöket fűz párjával.

A TV-hez nem kell semmi. Nincs szükség fejlődéshez, nem kell kreativitás, de ami az átlag embert boldoggá teszi az az, hogy NINCSEN KUDARC sem.

Bármi hasznosba, azaz olyan dologba vágunk is bele, ami értéket próbál meg teremteni, előbb utóbb falakba ütközünk. Amikor azt látjuk, hogy nincs előttünk jól kitaposott út, akkor lehet tudni, hogy jó irányba haladunk ahhoz, hogy valami újat, esetleg valóban értékeset hozzunk létre.

Ez sokaknak nem megy, mert nem akarnak semmit sem csinálni, csak pihenni. Vagy akarnak, de félnek, hogy “mi lesz ha…”

Hogyan lehet hobbiból pénzt csinálni?

Vizsgáld felül: a te költségeidnek mekkora része az, ami a befektetés kategóriába sorolható? Mennyi olyan tevékenységet végzel, amit szeretsz, ugyanakkor előrébb visznek a céljaidhoz?

Van valami olyan, amit szívesen csinálna, esetleg párjával közösen, de egyszerűen lustaságból nem vágott még bele?

Ilyen lehet például a jobb agyféltekés rajzolás. Nekem ez egy régi vágyam, hogy megtanuljak rajzolni, mert mindig is szerettem, de nagyon rosszul tudok. Pedig sokszor jól jönne mivel elég sok marketing anyagot készítek a pénzügyi tanácsadáshoz, tehát hozzájárulna a karrieremhez.

Egy ilyen tanfolyamon elindulni néhány tízezer forint, utána pedig folyamatosan képezheti magát tovább. TV helyett rajzolhatnak, festhetnek, de maradhatunk akár a gyöngyfűzési példánál is.

Először is el kell dönteni, hogy mit szeret csinálni, mi az amiben jó. Gondoltál már arra, hogy írsz egy könyvet és kiadod? 

Mikor belefogok egy-egy új dologba nem nézem, hogy pontosan hogyan fogom megcsinálni, egyszerűen csak elkezdem. Nem aggódom azon, hogy majd elakadok-e. Egyszerűen nekilátok és utánanézek, hogy hol kellene elkezdeni. Az interneten rengeteg hasznos infó van a kezdéshez, sőt kis munkával olyan dolgokat meg lehet oldani ingyen, amit most még el se hinne.

Ha belekezdesz valamibe, azt minden nap tudod fejlesztgetni. Ha megunod az egyik részét (mondjuk a könyv írást) másik nap foglalkozhatsz egy másik aspektusával (a kiadás megtervezésével, vagy a borító dizájn elkészítésével).

Mikor lesz egy hobbiból pénz?

A legtöbben azt a hibát követik el, hogy türelmetlenek, és mellette nem elég kitartóak. Pontosan ezért fontos, hogy szeressük amit csinálunk, mert akkor nem kell aggódni, hogy kárba veszik a munkánk.

Van egy ismerősöm, aki a gyöngyfűzéssel kezdte. Először csak magának fűzött, de hamar olyan sok egyedi tárgya lett, – és egyre jobbak – amiket már nem akart otthon tárolni, így hát elkezdte őket eladni. Persze hordta is őket, és amikor megkérdezték ismerősök, hogy honnan van, mondta, hogy nekik is tud csinálni, olyan amilyet csak akarnak.

A cél még itt sem a profit szerzése volt. Mindössze annyiért adta az árut, amennyibe az alapanyag került neki. (máris ingyen volt a hobbija) Ezután a megmaradt tárgyakat feltette az internetre is, apró hirdetésekben árulta, blogot kezdett írni, tippeket adott a hozzá hasonló érdeklődésű kreatív embereknek, és nemsokára elismert szakemberként tekintettek rá.

Hogy ezek a költségei is megtérüljenek már magasabb árat kért el a portékákért, de még így is bőven megfizethető maradt. A vásárlókról adatbázist épített, rendszeresen törődött az ügyfeleivel, akiknek újabb és újabb akciókat talált ki, és ők pedig szívesen vásároltak tőle.

Néhány év alatt többet keresett a hobbijából, mint az alkalmazotti állásából, ráadásul azzal foglalkozott, amivel mindig is szeretett volna.

Szerintem mindenkinek van ilyen, egyszerűen csak nyitott szemmel kell járni, és nem félni attól, hogy belevágjon valamibe. Nem kell nagyban kezdeni, nem kell százezreket belefektetni. Nem kell nagyra vágyni sem, egyszerűen csak át kell billenteni a mérleget a befektetések felé.

Ami kicsiben nem működik, az nagyban sem fog.

Ha színház helyett egy értékesítési előadásra meész el, vagy egy szakmai konferenciára, mit veszítesz? Ha az esti Facebookozás helyett egy ingyenes online tanfolyamot kezdesz el, mit veszítesz? Ha a Csillag születik helyett rajzolsz, mit veszítesz?

Még csak azt sem mondhatjuk, hogy azok, akik a kacatokra költenek, többet szórakoznak. Ugyan mivel szórakoztatóbb egy éjszakát végig bulizni, mint megálmodni egy pénztermelő ötletet, vagy megtervezni egy ruhát, megfesteni egy képet, vagy rendbe tenni a kertet?

Persze a buliszervezésből és a zenélésből is meg lehet élni, csak el kell kezdeni a pénzt átcsoportosítani az ezzel kapcsolatos befektetésekre, és nem a kacatokra költeni.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!