Hogyan takarékoskodj gyermekednek?

  • gyermek megtakaritas

Gyermeked jövője nagyban függ attól, hogy mennyire leszel képes biztosítani számára a feljebbjutáshoz szükséges kapazkodókat. Óriási előny egy fiatalnak, ha nem kell az egyetem mellett minimálbérért dolgoznia, hogy kifizesse a tandíját, vagy 8 milliós hitellel belevágni a nagybetűs életbe.

Az, hogy miként takarékoskodsz erre a jól tervezhető, ám igen nagy kiadásra, nagyban befolyásolni fogja a terved sikerességét, így pedig gyermeked életét. A gyermek megtakarítás választása a nyugdíjtervezés után gyakran a második legfontosabb pénzügyi cél egy ember életében. A lakásvásárláshoz hasonló jelentőségű döntésről van szó.

Folyamatosan vizsgáljuk a legjobb gyermek megtakarításokat, és szívesen készítünk személyre szabott elemzést is neked: gyermek megtakarítás tanácsadás. Nézzük, hogy gyermeked életkorától függően melyek azok a pénzügyi megoldások, amelyekkel a legjobban jártok.

Ha nem rég született gyermeked

Kisgyermekek esetében a leggyakoribb hiba, hogy sok szülő a gyermek első lakására gondolva, és a 30% állami támogatásban bízva lakástakarék-pénztárban kezd gyűjteni gyermekének.

Erről már többször írtam: hosszú távra nem éri meg a lakástakarék, 10 év után pedig muszáj azt lakáscélra felhasználnod. Ennyi idő alatt nem jön össze a lakásravaló, hitelt meg kár felvenni egy mondjuk akkor 14 éves gyermek lakására. Van, amikor jó megoldás a lakástakarék, erről még lesz szó, de biztosan nem 10 éves kor előtt!

A másik gyakori megoldás a babakötvény / start számla, ami szintén államilag támogatott, évi 6 000 Ft -tal maximum. Ennek előnye, hogy biztonságos, olcsó, és a garancia mellett elég jó kamatot ad a mostani bankbetétekhez képest.

Ugyanakkor a hosszú távon gondolkodó okos szülők könnyen beláthatják, hogy ezzel lemondanak a befektetések által elérhető jóval magasabb hozamról, ami ilyen időtávon igen sokat számít. Kisgyermeknek a babakötvény / start számla kombinációt így inkább kiegészítésként javasoljuk max. havi 5 000 Ft – ig, illetve akkor, ha nincs havi 10 000 forintunk félretenni.

(A start számla rugalmatlansága még egy ellenérv, hogy minden pénzt ebbe gyűjts!)

A legjobb megoldás ebben az esetben egy hosszú távú, alacsony költségű befektetési program, ahol ingyenesen lehet átrendezni a befektetéseket.

Számold ki, mennyit tudsz összegyűjteni egy ilyen programmal, add meg az adataid, és megmutatjuk, hogyan:

10 éves kortól 15 éves korig

Itt már nagyon fontos, hogy meghatározzuk a pontos célokat: mikor, kb mennyit szánunk lakásra, oktatásra, stb. Maradj a realitások talaján, számold ki, kb. mennyit tudsz majd összegyűjteni gyermekenként, és priorizálj.

Az oktatás általában az elsődleges, hiszen ez határozza meg, hogy milyen jövedelemre számíthat majd gyermeked. Hiába egy puccos lakás, ha csak havi 120 ezerért talál munkát. Ellenben, ha 300 ezret keres, a lakást saját erőből is megoldhatja. A diákhitel is lehet megoldás, de nem a legjobb opció. (Ha diákhitel, akkor is csak az alacsonyabb kamatozású, tandíjra fordítható Diákhitel2)

A 10 évnél rövidebb távra kiesnek a fent említett hosszú távú befektetési programok, így maradhat a start számla és a lakástakarék. A start számla az idő múlásával egyre jobb megoldás, mert biztonságos, és az állami támogatás fix összege is egyre nagyobb arányt fog kitenni a végösszegben.

Ha megtehetitek, hogy az egyetem megkezdésekor albérlet vagy otthonmaradás helyett saját lakást vesztek a gyermeknek, akkor 12 évesen már lehet indítani lakástakarékot (ebben az esetben nyilván nem egyet, mert abból nem lesz lakás.) így 18 éves korában azt fel tudjátok használni. 6 évnél hosszabb távra nem érdemes lakástakarékban gondolkodni, de max. 8 év!

Alternatív megoldás lehet egy Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ), ami egy kamatadó-mentes értékpapírszámla. Erre vásárolhattok befektetési jegyeket, de tartsátok szem előtt az időtávot és a kockázatokat. Ehhez szükséges némi pénzügyi beállítottság. Ha érdekel, kérdezz itt minket, válaszolunk.

15 éves kor felett

Ekkor az időtáv rövidsége miatt már csak a biztos megoldások játszanak: start-számla, lakástakarék, önsegélyező pénztár, rendszeres megtakarítási programok.

Igyekezz elkerülni a költségeket és a kamatadót, ezért ideális a babakötvény, ekkor már havi akár 20-30 ezer forinttal is. Ez a pénz gyűlik az oktatásra, a lakásra pedig indulhatnak a lakástalarékok. Mivel az egyetem a fő prioritás, úgy is számolhatsz, ha szűkösen jönnek ki a célok, hogy 18 éves korig összeszeded az oktatást, és az egyetem 4 éve alatt gyermekeddel közösen indítotok lakástakarékokat.

Jó ötlet bevonni a fiatal felnőttet saját lakásának megfinanszírozásába, hiszen sokat tanul belőle, és az egyetem alatt keresett pénz egy részét a jövőjébe fekteti. A 4 éves lakástakarék 11% körüli garantált éves kamatot jelent az állami támogatásnak köszönhetően.

Ha szeretnél több infót a lakástakarékról, illetve arról, hogy melyiket érdemes elindítani, töltsd ki az alábbi formot. Ha szeretnél több hasznos pénzügyi tippet, iratkozz fel a jobb oldalon heti exkluzív tippjeinkre.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:11+00:00 november 17th, 2015|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment