Hogyan tervezzük meg gyermekünk jövőjét?

Megfelelő pénzügyi tervezéssel előre garantálhatod gyermeked sikereit. Gyermeked az lehet aki lenni akar, nem kell majd nélkülöznie, sem hitelt felvennie, és sikeres lehet abban, amiben tehetséges.

Mikor leülsz, hogy elgondolkodj gyermeked jövőjéről ne felejtsd el, hogy minden évben rengetegen maradnak le az államilag támogatott szakokról, sokan kényszerpályára kerülnek, és behozhatatlan hátrányból indulnak.

Egy társadalmi szakadék képződik, vagy inkább csak nő, nem tudom, de az biztos, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei segítenek a továbbtanulásban és az életkezdésben, sokkal valószínűbb, hogy boldog, sikeres életet tudnak majd élni. Ez a legjobb befektetés, amit szülőként tehetsz, hiszen gyermeked életébe, tudásába fektetsz be.

Mennyibe kerül majd 15 év múlva az oktatás?

Nem tudom. Senki sem tudja, de ha ezzel nyugtatgatod magad, hogy ezért felesleges elkezdened takarékoskodni gyermeked számára, akkor nagyon rosszul teszed. Ami valószínű, hogy sokkal olcsóbb nem lesz, mint ma. Lehet, hogy drágább lesz, lehet, hogy nem.

Amikor tanácsadáson elhangzik ez a kérdés azt szoktam mondani, hogy a legjobb becslés az, ha a mai árakat vesszük figyelembe és hozzászámoljuk az inflációt, ami mondjuk évi 3%. Ehhez a becsléshez tudnunk kell, hogy ma mennyibe kerül egy egyetemet vagy főiskolát elvégezni költségtérítéses szakon.

Az alábbi táblázatban azt gyűjtöttem össze, hogy mennyi pénz szükséges a szak elvégzésére, ha gyermekünk nem csúszik egy félévet sem.

nappali képzések árai 2013

nappali képzések árai 2013

Átlagosan elmondható, hogy akár egy jobb szakmát is (pl. informatikus) elvégezhet másfél-, kétmillió forintból. Ha valaki szeretné megadni gyermekének a lehetőséget arra, hogy állami finanszírozás nélkül is orvossá válhasson, akkor mélyebben zsebbe kell nyúlnia.

Ellenkező esetben számolhatunk mondjuk 2.500.000 forinttal. De figyelem: ez csak a tandíj. Ebben nincsen benne a másik városban való megélhetés, az utazási költség, a különórák, a lakbér, a külföldi út, stb..

Ha tényleg szeretnéd támogatni gyermekedet akár az iskolában, akár a saját lakása megvásárlásában, akkor tervezz rendesen. A legtöbb szülő elindítja a start-számlát és azt gondolja, hogy abból majd futja az egyetem, meg a lakás önereje is. Ez nem így van.

A legnagyobb tévhit: majd dolgozik egyetem mellett

Néhány szülő abban az álomban ringatja magát, hogy gyermeke majd dolgozik a nappali képzés mellett és abból eltartja magát miközben tanul. Én szegedi vagyok és a főiskolát Budapesten végeztem. Szüleim nélkül esélyem se lett volna befejezni, még államilag támogatott szakon sem.

A lakhatás kb. havi 50.000 forint, az étel, költőpénz még 30.000 Ft, a bérlet, a vonatjegyek, a jegyzetek és az egyéb költségek még havi 10-20.000 forint. Ezt az 500 forintos órabért fizető diákmunkából képtelenség megfizetni, és akkor a tandíjról még szó sem volt.

Sokkal célszerűbb előre bebiztosítani gyermeked jövőjét azzal, hogy a rendelkezésre álló 18 év alatt szépen komótosan összegyűjtöd a tanulmányokra valót. Persze nem kell mindent a feneke alá rakni, ha nem akar. A főiskola mellett igenis lehet dolgozni heti néhány napot, de semmiképpen sem 30-40 órát. Ha a munka az első, akkor éppen arról marad le, amiért az egyetemre jelentkezik, a tanulásról.

Nincs elég pénzem diplomára is meg lakásra is. Mit tegyek?

A legtöbb esetben az oktatás kell, hogy az első legyen. Ha tudod finanszírozni az egyetemi éveket, lakjon gyermeked akár otthon, akár másik városban, akkor gyermekednek:

1. több tudása, magasabb jövedelme lesz később

2. iskola mellett a diákmunkákból el tud kezdeni félretenni a lakásra

Ne hagyd, hogy gyermeked ellébecolja a főiskolát. Sok egyetemista mást sem csinál csak valahogy “átcsúszik” meg bulizik. Ezért kár fizetni a tandíjat. Azok lesznek sikeresek, akik szeretik, amit tanulnak és az egyetemi tanulmányokat önállóan is kiegészítik.

Mellette jó, ha tud dolgozni, és ezt a pénzt – ha a tanulmányokat te állod – már félre tudod tenni. Persze itt bejön a neveltetés is, hiszen melyik fiatal ne szeretné elkölteni a jól megérdemelt fizetést, de jó, ha legkésőbb ekkor megtanulja, hogy előbb félreteszünk, utána költünk.

Célszerű elbeszélgetni egy kicsit ezekről, még sok felnőtt is hanyatt esik, amikor kiszámoljuk, hogy a havi 20.000 forintból, amit ő hősiesen félretesz, valójában sohasem lesz lakása. (40 év múlva talán.)

Ha ezt látja majd gyermeked, akkor ő is jobban lesz motiválva arra, hogy elkezdjen legalább havi 20-30 ezreket félretenni. A főiskola befejezése után pedig akár a havi keresetének a 80-90%-át is félre tudja tenni néhány évig. Teljesen normális, ha egy pályakezdő 28-29 éves koráig otthon lakik és havi 100-200 ezer forintot félretesz, hogy hitel nélkül kezdhesse az életét.

Szerintem ez becsülendőbb, mint 22 évesen szülők pénzéből és hitelből költözni. Felelősségre tanít, megfontoltságra.

Kalkulátor, amivel pontosan számolhat

Készítettem egy kalkulátort, amiben összeszedtem, hogy milyen kiadásokra készülhetnek fel a szülők. A program 3 gyermekkel is tud számolni, az egyes célokhoz meg kell adni, hogy jelenleg azok mennyibe kerülnek, illetve mennyit szánnánk rá, ha gyermekünk most lenne 18 éves.

Szóval mai értékeket kell beleírni. A végösszeghez szükséges megtakarításhoz a kalkulátor alatti táblázatból tudjuk megnézni, hogy mekkora összeget kell havonta félretenni a célhoz. Az infláció úgy van beleszámolva, hogy a hozam csak 3% azaz reálhozammal számoltam, illetve a megtakarítást is évente ennyivel emelni kell.

Ha eldöntötted, hogy félreteszel, legyél nagyon résen. Mindenféle méregdrága Unit-Linked biztosítással meg lakástakarékkal meg fognak találni, de nem ezek a jó termékek. A legjobb gyermek célú előtakarékosságról bővebben itt.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-17T16:24:41+00:00 október 14th, 2013|Gyermek|3 hozzászólás

3 hozzászólás

 1. X5Z4 október 14, 2013 at 11:54 de. - Reply

  A Diákhitel2 megoldás a tandíjra, elvégre 2% a kamata, ami rendkívül alacsony.

  • szendreiadam október 14, 2013 at 2:02 du. - Reply

   Bizonyára. Bár én azért örülnék, ha a gyerekemnek nem 2.000.000 forint hitellel kellene kezdenie az életét, még mielőtt befejezi az egyetemet.

   Inkább a gyerek fizessen hitel törlesztőt a pályakezdői fizetéséből, minthogy a szülő befektetésből 18 év alatt összegyűjtse? A saját lakást is hitelből fogja megoldani?

  • pdw október 14, 2013 at 7:23 du. - Reply

   O hogyne. Adjuk hitelt olyan embereknek akik egy fillert se kerestek meg eletukben?
   Zsenialis 😀

Leave A Comment