A pénzügyi tudatosság nem egy máról holnapra megtanulható dolog, ugyanakkor igen jövedelmező az elsajátítása. A pénzügyi tudatosságnak köszönhetően elkerülheted a pénzügyi buktatókat, okosabban tervezhetsz és fektethetsz be, ami végül egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb élethez vezet.

Ha kevés a pénzed, az egy tünet. Valamit nem jól csinálsz, és rá kell jönnöd, hogy mit. A megoldás nem abban lesz, hogy több pénz kell keresned, bár ez is egy fontos tényező.

Először azonban magadban kell körülnézned, és el kell határoznod, hogy bölcsebben fogsz bánni a pénzzel.

Mi az alapja a pénzügyi tudatosságnak?

Az első és legfontosabb, hogy szemléletet válts. Kezdd el megkülönböztetni a szükségest a szükségtelentől, és a pillanatnyi örömöket a hosszú távú, fenntartható boldogságtól.

Ehhez nem elég fejben ott lenned. El kell kezdened rendszeresen vezetned a költéseidet, forintra pontosan. Első körben nem kell elhatároznod semmilyen változást. Költs ahogy eddig, és 2 hónap múlva nézd meg, mire megy el a pénzed.

A harmadik hónapban csinálj egy költségvetést a hónapra. Határozd meg, hogy mekkora összegből akarsz megélni, és azt oszd szét. Előre tervezd meg, hogy melyik héten, mire, mennyit fogsz költeni. Ez kb. egy 20 perces feladat havonta. A maradék pénzt tedd félre.

Ha már most is nagy házban élsz, egy vagy több autóval, megszoktál egy viszonylag magas életszínvonalat, akkor te nehezebb helyzetben vagy. Autót eladni, háztól megválni egy nehéz feladat, és lebilincselő kötelék. Ettől függetlenül próbáld meg racionálisan végig gondolni, hogy mi az, amire szükséged van, és mi az ami csak energiát és pénzt visz el.

A költségek vezetésével már akkor is tudatosabb leszel, ha nem csinálsz semmi mást. Fontos, hogy ne hagyd abba a vezetést. Amikor fizetésemelést kapsz ne költsd el az egészet. Tedd félre legalább a felét. Minél kisebb havi költést szoksz meg, és tudsz vele boldogan élni, annál könnyebb lesz vagyont felhalmoznod.

Ha hozzászoksz a pénzszóráshoz, egy robotként végzed egy mókuskerékben, ahol sosem leled meg a biztonságot és a nyugalmat.

Tervezz, és minden jobbra fordul!

Fontos, hogy csinálj pénzügyi tervet. Ahogy a havi költségvetés a rövidtávú költségeidet tartalmazza, úgy a terved a hosszú távú céljaidat fogja tartalmazni. Ez a terv a kulcsa, hogy mindent elérhess, amit csak szeretnél.

Mielőtt nekivágsz, állíts fel célokat! Hogyan tűzz ki, és valósíts meg gazdagító pénzügyi célokat?

Először is, el kell kezdened biztonsági tartalékot építeni. Ez a pénzalap lesz életed legjobb pénzügyi döntése, mely megszabadít a stressztől, és ami felszabadít a robotból.

Ezt az alapot semmi másra nem fogod felhasználni, mint amikor valami esemény az igazi boldogságod útjába áll. Ha elégedetlen vagy a munkahelyeden, nem kell csak azért maradnod, mert félsz, hogy nem tudsz miből megélni.

Ha beteg leszel, sosem leszel kiszolgáltatva és nem kell nélkülöznöd sem. Ha tönkremegy a hűtő? Legyintesz egyet, hiszen ez előre kiszámítható volt, és felkészültél rá.

Ezt az alapot biztonságosan kell befektetned. Erre a legjobb az állampapír vagy bankbetét. Erre bármikor szükséged lehet. Összege legalább a háztartás havi bevételének háromszorosa, de inkább hatszorosa legyen. Minden más, nem életbevágó kérdésnél felejtsd el ezt a pénzt.

Ezután tegyél félre a rövidtávú céljaidra. Ha pl. évente mentek nyaralni, akkor becsüld meg, hogy mennyibe kerül majd a nyaralás, és ezt oszd el 12 részre. Ennyit kell félretenned havonta. Ezek jellemzően kisebb összegű megtakarítások, ezért itt a fix költségek (pl. számlavezetési díj) sokkal többet számítanak, mint a hozam.

Egy sima megtakarítási számla kell ehhez, de akár egy külön bankszámlán, vagy alszámlán is gyűjtheted. Szintén fontos a biztonság, ne ingadozzon a befektetés árfolyama, mert ha rosszkor vagy hullámvölgyben, akkor nem tudod elérni a célodat.

Ezután jöhetnek a hosszú távú célok: lakás, gyermek életkezdésének elindítása, nyugdíj, csak hogy a legtipikusabbakat említsem.

Mit csinálj az így felhalmozott pénzzel?

Emlékszel, hogyan szólt a gazdagság titka?

Költs kevesebbet, mint amennyit keresel, és a különbséget fektesd be bölcsen. Azt már láttuk, hogy miként tudod megvalósítani az első pontot, de mi a teendő az így megtakarított pénzzel?

A lehető legtöbbet úgy tudod kihozni az életedből, ha a félretett pénzedet dolgoztatod. Minél többet teszel félre, annál több pénzed fog még több pénzt termelni. A kamatos kamat miatt a pénzed egyre gyorsabban fog növekedni, ahogy telik az idő. A gazdagság elérése türelemjáték.

A vagyonosodást két módszerrel tudod gyorsítani:

  1. Többet teszel félre
  2. Magasabb hozamokat érsz el a megtakarításodon

De nem tudod a végtelenségig növelni a hozamokat. És talán nem is a legfontosabb. Ugyanis hiába magas a befektetésed hozama, ha magas költségeket fizetsz érte. Minél nagyobb az összeg amit befektetnél, annál többet számítanak a százalékos költségek, és annál kevesebbet a fix költségek.

A befektetések témaköréhez ezen az oldalon találsz számos hasznos cikket.

Tudom, hogy nem mindenki teheti meg, hogy havi százezreket félretegyen, és sokszor külső körülmények is megnehezítik a spórolást. Semmi esetre sem akarom azokat hibáztatni, akik erejükön felül tesznek, és mégsem tudnak előre haladni. A helyzet viszont az, hogy a legtöbben csak azt gondolják, hogy nem tudnak félretenni, de ez nem az alacsony fizetésük miatt van.

A fizetés mérete relatív. És igen, egy átlagos fizetésre valószínűleg szükség van ahhoz, hogy az ember normálisan öltözzön, étkezzen és lakjon. De sokan meglepődnek, amikor elkezdik vezetni a költéseiket és rájönnek, hogy mennyibe is kerül a napi 2 sör, a boltban vett kávé, szendvics, és a hétvégi mulatozás, vagy éppen az autó fenntartása.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!