A kamatok és a banki ajánlatok is folyamatosan változnak, éppen ezért az is változik, hogy mikor hol találjuk a legjobb, legmagasabb kamatokat. Ezért most újra megnézzük, 2013-ban most kik adják a legtöbbet a pénzünkért rövidtávon.

Biztonságos, magas kamatozású lekötések

Ha csak rövid időre, azaz maximum 1-2 évre keresi a megfelelő, magas kamatozású lekötést, akkor nem célszerű túlbonyolítani a dolgot, sem pedig nagyon elmerülni a befektetések világában.

A KISS ELV = KEEP IT SIMPLE , STUPID. Általában az a legjobb, ami a legegyszerűbb.

Mivel rövidtávról van szó, mindenképpen fontos, hogy a hozam kiszámítható legyen. Mindenképpen kamatban gondolkodnék, méghozzá két opciót látok:

1. Bankbetét

2. Állampapír

Meg lehet osztani a bankok között a megtakarítást, de ennek két hátránya is van. Az első, hogy a második legnagyobb kamat kisebb lesz, mint az első. A másik, hogy minél több számlát nyitnak, annál nagyobbak a fix költségek és utalási díjak.

Nézzük az első megoldást: bankbetétek.

Kérdés, hogy 1 éves lekötést válasszunk, vagy fél éveset. A legjobb kamatokat az alábbi táblázat mutatja:

banki kamatok legjobb

hol a legmagasabb a kamat 2013

A fél éves lekötések kamatai láthatóan magasabbak, viszont fél év múlva koránt sem biztos, hogy újra ugyan ilyen magas kamatokat fogunk találni. 1 évvel ezelőtt magasabb volt az alapkamat, ezért magasabb kamatokat adtak a bankok is. Most nehezebb 5%-os kamatot találni, főleg kamatadó után.

Figyelem: a legjobb banki kamatokhoz általában egyéb feltételeknek is meg kell felelni. Először csak döntsék el, hogy hány bankot szeretnének választani, illetve akarnak-e állampapírt venni, és ha igen, nézzék meg az egyes számlákat, hogy megéri-e felvállalni a feltételeket.

Például: a K&H -nál ha jobban megnézzük, akkor kiderül, hogy a K&H infláció plusz betét, változó kamatozású lekötött betét. A betét kamata követi a KSH által hivatalosan havonta közzétett éves inflációs adatot (%), azaz a 12 havi átlagos fogyasztói árváltozás %-os értékét. Az inflációs kamatot havi kamatciklusokra vonatkozóan alkalmazza a Bank, aképpen, hogy az adott hónapra érvényes, hivatalos inflációs adat az azt követő második hónapra vonatkozóan határozza meg a K&H infláció plusz betét Inflációs kamat mértékét, amely kiegészül a Prémium kamat mértékkel.

Jelenlegi infláció: 1,7% – azaz lehet, hogy a következő hónaptól csökken a kamat.

Hol a legmagasabb a kamat? Bankszámla összehasonlítás itt:

http://www.bankracio.hu/betetkalkulator/lekotott-betet/friss-penzre

Állampapírok kamatai

Én azt mondom, ha nincs konkrét cél, vagy időtáv, hogy nyisson egy TBSZ számlát és vegyen rá pl. Kamatozó Kincstárjegyet.

Állampapírok kamatai 2013

Állampapír kamat 2013

A Kamatozó Kincstárjegy 1 éves futamidejű, fix kamatozású, 10.000,- Ft-os alapcímletű értékpapír. Jegyzés útján kerül forgalomba. Jegyezni névértéken, azaz 100%-os árfolyamon lehet. Az egyéves futamidő a jegyzés lezárását követő második munkanaptól kezdődik. Futamidő végén a kamat a tőkével együtt a kamatadó levonását követően kerül az ügyfél számláján jóváírásra.

Hogyan kell állampapírt vásárolni?

Bemegy az államkincstárhoz, nyit egy számlát, egy hozzá kapcsolódó TBSZ-t, és a TBSZ-re jegyez Kamatozó kincstárjegyet, akkora értékben amekkorában szeretne.

Amire figyelni kell:

1 év múlva lejár, és kifizeti az 5% kamatot. Ekkor Önnek a tőkét és a kamatot újra be kell fektetni. Ezért célszerű:

1) SMS értesítést kérni a lejáratról

2) Internetes hozzáférést kérni, hogy könnyen tudja kezelni a befektetést

1 év múlva tehát újra befekteti a tőkét és a kamatot. Ha ezt 3 évig csinálja és nem veszi ki a pénzt addig, akkor a kamatadó a TBSZ miatt 8%, 5 év után 0%.

A TBSZ egyetlen hátránya, hogy ha 5 év előtt veszi ki a pénzt, akkor a kincstár nem vonja le automatikusan a kamatadót, hanem azt Önnek kell bevallania és befizetnie, ez egy kis plusz adminisztráció, viszont ennek az előnye, hogy a kamat addig is tovább kamatozik.

A papírokat bármikor eladhatja, nem kell megvárnia az 1 évet, de ha a jegyzést követően  3 hónap letelte előtt adja el, akkor a kamat egy részét elbukja. (ez minimális kockázat)

A legmagasabb banki kamat sem kockázatmentes

Nincs kockázatmentes befektetés. Ez egy opció. Én sem tudom, hogy a kamatok milyen irányba fognak elindulni. A kötvények árfolyama is leeshet, persze attól még ez az egyik legbiztonságosabb befektetési forma. Az állam is csődbe mehet, bár nem valószínű, és ha igen, annak előjelei lesznek.

Ez nem minősül befektetési tanácsadásnak, én mindössze a saját véleményemet és meglátásomat írom le. Nem ismerem az Ön élethelyzetét, sem céljait, így nem tudok pontosat mondani, de még ha ismerném is, nem vagyok jós.

Ennek ellenére azt mondhatom, hogy én is fektetek állampapírba és jelenleg egy jó opciónak tűnik. Biztonságos, és kiszámítható. Költségei szinte nincsenek is. Én elégedett vagyok a kincstárral, minden szempontból versenyképes a bankokkal.

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!