Hol a legolcsóbb pénzt váltani Szegeden?

Sokszor kérdezték tőlem, hogy nem tudok-e valami helyet, ahol olcsóbban lehet váltani pénzt, mint egyébként. Ha az ember külföldre utazik, bizonyos befektetéseket szeretne megvásárolni, vagy bármilyen okból pénzt váltana, nem mindegy mit választ.

Néhány forint eltérés nem sok, gondolhatnánk. Ugyanakkor képzeljük csak el, hogy 2.000.000 forintot szeretnénk átváltani euróra, és az egyik váltó 305 forintért adja, míg a másik 295-ért. A különbség 222 Euró, körülbelül 65.000 forint.

És mégis minek fizetne ki 65.000 forintot, ha egy másik váltónál ezt elengedik?

Az emberek miért fizetik ki? Lustaságból és az információ hiánya miatt.

Nézzük meg a valós kínálatot. Azt tudni kell, hogy bankban sosem váltunk pénzt, főleg nem valutát, mert kegyetlen áraik vannak.(Ha valaki nem tudná: a valuta a készpénz, amit a kezébe foghat és beletehet a pénztárcájába, a deviza a számlán létező pénz, amit el tud utalni a számlájáról. Mivel a valutát fizikailag is szállítani kell, mindig rosszabbul járunk a valutaváltással, mint a devizaváltással.)

Nézzük a napi árfolyamokat a teljesség igénye nélkül (2013.03.02)

http://napiarfolyam.hu

Árfolyamok olcsó szeged

Ha a városban sétálgatva szeretnénk Eurót váltani, alighanem egy Exclusive Changebe botlunk, ami rendkívül nagy árkülönbségekkel (spreadekkel) dolgozik. Sosem váltanék ilyen helyen. Sajnos az áraik nem publikusan az interneten. (Ugyan miért?)

Northline aktuális valuta árfolyamai: Euro eladás: 299.0000 Vétel: 292.0000

Ez már nem is olyan rossz, mondhatnánk. De utána néztem, és a tudomásom szerint legjobb váltó jelenleg a Correct Change nevű váltó.

pénzváltás szeged

Correct change a legolcsóbb váltó szegeden

Ezeket az árakat nehéz lenne megverni! Kb. 0,7% a különbség, tehát mindössze 0,35 % a középárfolyamhoz képest. (Ami egy mesterséges szám, hiszen ilyen nem is létezik, mert valaki vagy venni akar valutát, vagy eladni)

Mégis tudunk ez alá menni!

Ugyanis. Szegeden a Correct Change a 6722 Tisza Lajos krt. 57. szám alatt található (Térképen: http://goo.gl/maps/gvBTs), ahol pontosan mellette van egy másik váltó. Ez a két gyöngyszem rendszeresen kimegy és megnézi a másik árát, és ahhoz viszonyítja, sőt az alá licitál.

Saját szememmel láttam, ahogy az egyikből kijött a pénztáros, felírta a számokat, majd bement és lejjebb vitte az árakat. Nem tudni miért csinálják, de elég kicsiny haszonnal dolgozhatnak.

És ez még csak a jéghegy csúcsa!

Ha nagyobb tételt szeretnénk váltani, ne elégedjünk meg ezekkel a „magas” árakkal. Ez ugyanis a kis tételekre szól. 500.000 forint felett nyugodtan kezdjünk el alkudozni. Kérdezzük meg mennyit ajánl, majd menjünk át a szomszédos váltóba és kérjük, hogy licitáljon alá, ha azt szeretné, hogy nála váltsunk.

Kipróbáltam, működik, sőt mondhatni bevett gyakorlat. 500.000 forint felett kötelesek vagyunk igazolni magunkat, ha ezt el akarjuk kerülni, akkor többen menjünk, és mindenki csak 500.000-ig váltson.

Rossz hír: a 0,3% tranzakciós adót még külön ki kell fizetni a váltásnál, de maximum hatezer forintot. Ennyit legalább alkudjunk le  A másik, amivel érdemes számolni, ha készpénzben felvesszük a pénzt a bankból, ott is fizetünk tranzakciós adót, majd a váltásnál is.

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:38+00:00 március 2nd, 2013|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment