Vannak olyan kiemelten kezelt biztosítások, amelyek vállalati juttatását az állam az adó és járulékok elengedésével támogatja. Ide tartozik a haláleseti kockázati biztosítás, a teljes életre szóló (whole life) biztosítás, valamint az egészség- és baleset-biztosítás.

Ezen biztosítások esetében a vállalatok tehát kvázi adómentesen juttathatnak jövedelmet magánszemélyeknek (a munkavállalóiknak vagy a cégtulajdonosoknak). A jövedelemhez a biztosítás kedvezményezettje viszont csak valamilyen kockázati eseményt követően jut hozzá (például ha a biztosított elhalálozik), egyet kivéve: a teljes életre szóló biztosítást.

Ez utóbbi felvételénél, ha azt magánszemély tette, a visszakapott jövedelem egyéb jövedelemnek minősült eddig is, és a jövőben is: a bruttó kifizetést 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) és 16 százalékos SZJA terheli, de tekintettel arra, hogy 2013-tól a magánszemélynek kell majd megfizetnie az eho-t is, a fizetendő szja 12,5 százalékra csökken. Cégköltséget tekintve tehát jóval kedvezményesebb a juttatás a munkavállalók részére a bérjellegű jövedelemnél (vagy például a unit-linked biztosítások díjfizetésénél), hiszen ez utóbbit 51,17%-os közteher sújtja.

2013-tól az újonnan elfogadott törvények szerint, ha a visszaváltásra a szerződést követő 10. év után, de legkorábban 2023-ban kerül sor, akkor az eho mértéke 14 százalékra csökken.

Ezen felül változik az életbiztosítások kamatadójára vonatkozó szabályozás is. Ennek következtében azok a TBSZ-hez hasonlóak lesznek. A biztosítási szerződés megszűnésével járó visszavásárlásnál a 8 százalékos kamatadó kulcs (vagyis az 50 százalékos adókedvezmény) például 5 helyett a harmadik év után lép be a rendszeres biztosítások esetén is, a kamatadó mentesség pedig a 10. helyett az ötödik év után. Részvisszavásárlás esetén az egyszeri díjfizetésű biztosításoknál 3 év után a kamat fele, 5 év után teljes egésze adómentes.

Forrás: Portfolio.hu

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást itt:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!