Így fizetheti vissza gyermeked 1 év alatt saját diákhitelét

 • Diákhitel visszafizetés

Egyes statisztikák szerint a lakosság egyharmada saját gyermeke taníttatására próbál megtakarítást gyűjteni. Ennek ellenére sokan vannak azok, akik nem képesek gyermekük tanulmányait finanszírozni, így valamilyen kedvező diákhitel felvételére kényszerülnek. Ebben az írásban egy gyermekkori barátom sikertörténetét szeretném elmesélni, hogy miként fizette vissza – játszi könnyedséggel –  saját diákhitelét, pontosabban az első egyetemi év költségtérítésének díját.

A hitelt azért kellett felvenniük, mert a fia pár ponttal lemaradt az államilag támogatott képzés lehetőségéről, így költségtérítéses alapon kellett megkezdenie tanulmányait. Ennek eredményeképpen 450 ezer forint diákhitelre kényszerültek, hogy kifizethessék a fiú első tanévét.

Ha te nem szeretnéd, hogy gyermekednek diákhitelt kelljen felvennie, akkor nézd meg, mennyivel tudod támogatni őt:

Erasmus és Campus Hungary ösztöndíjjak

Mondanunk sem kell, hogy a fiatalok körében hatalmas népszerűséget élveznek az Erasmus vagy Campus Hungary által nyújtotta lehetőségek, miszerint az egyetemi hallgatók fél vagy 1 évet tanulhatnak külföldön. Csak egy a probléma: sokan rosszul használják ki a bennük rejlő lehetőséget, vagy egyáltalán nem látják azokat. Egy átlagos Erasmus ösztöndíjjal rendelkező hallgató körülbelül 75 ezer forintot kap, amely számos nyugati országban szinte semmire nem elég. Itt fontos megjegyeznünk, hogy az ösztöndíj összege függ a jelentkező hallgatók számától, az aktuális keretösszeg mértékétől, valamint a célország fizetési kategóriákba való besorolásától.

Ez azt jelenti, hogy minden ország más besorolásba esik és minden évben más összeghez lehet jutni. Ha van egy kis szerencsénk és nyitott szemmel járunk, akkor igen magas összegű ösztöndíjhoz lehet jutni.

Ehhez persze az is hozzájárul, hogyha jobb gyermek megtakarítást találsz, mint az átlag szülő.

Kelet-Európa felé kell kacsingatni

Miért? Azért mert a kelet-európai országok egyáltalán nem élveznek népszerűséget a fiatalok körében, ezért sokkal több a pénzkeret amit szétoszthatnak a diákok között. Persze ez érhető, mivel az Európai Unió eléggé nyugat-centralizált, valamint sokkal jobban élnek mint mi. De miért megyünk nyugatra tanulni? Azért, hogy bedolgozzuk magunkat valahova vagy nyugati kapcsolatokat építsünk? Esetleg azért, hogy megtanuljunk angolul?

Ha a gyermeked fő célja az angol tanulás és van felvett diákhitele, akkor a következő pár sor nektek fog szólni. Röviden és tömören leírom a fiú történet, hogy mennyit lehet keresni a tanulmányi ösztöndíjakkal, ha valaki jól csinálja.

A fiú Erdély legnagyobb városát, Kolozsvárt választotta célországaként. Miért?

 • Az ország pénzügyi helyzete megegyezik a miénkkel, de ettől függetlenül kiváló lehetőségnek találta, hogy megtanuljon angolul. Ezenkívül a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem komoly világhírnévvel rendelkezik.
 • Az Erasmus ösztöndíj segítségével 1600 eurót kapott az adott szemeszter elvégzésére. (Egy szemeszter 4-5 hónap.) Így minden hónapra 300-400 euró állt rendelkezésére. Ez körülbelül 100-140 ezer forintnak megfelelő összegnek számít havi lebontásba. (Attól függ, hogy 4 vagy 5 hónapról van szó.)
 • A fiú beiratkozott egy kollégiumba, amelyet elég kedvező áron tudott megkapni. Ez körülbelül 10-15 ezer forintjába került. (Babes-Bolyai egyetemnek saját „kampusza” van így olcsón lehet igénybe venni.)
 • A megélhetését körülbelül 60 ezer forintból finanszírozta. (Ebből mindent megtehetett, amit egy átlagos fiatal egyetemista megengedhet magának: délutáni sörözés a barátokkal, 1-2 hétvégi buli, néha eljárni gyorsétterembe, stb.)

Akkor számoljunk: Ha 80 ezer forintból kijön minden és 130 ezer forintos ösztöndíjjal számolunk, akkor 1 hónap alatt akár 50 ezer forint könnyedén és minden komolyabb erőfeszítés nélkül megspórolható. Ennek eredményeképpen kiszámolhatjuk, hogy legalább 150 és 200 ezer forint közti összeg megmaradhat. De itt még nem ér véget a történet.

Campus Hungary ösztöndíjjal újra megpályázta Kolozsvárt

Az Erasmus és a Campus Hungary ösztöndíjprogramok lehetőségeikben hasonlóak, azonban függetlenek egymástól. Ez azt jelenti, hogy amint lejárt az Erasmus ösztöndíj, azonnal pályázatható a következő(!). Itt érdemes megjegyezni, hogy a Campus Hungary számos esetben többet fizet. Viszont nem árt sietni, mert egyes információk szerint hamarosan megszűnik a Campus Hungary ösztöndíjprogram. A második ösztöndíj lehetőségeiből adódóan, a fiú megkereste a diákhitele másik felét is. Ez mi más lehet, ha nem sikersztori!

Pár tanács röviden

  • Nézzetek utána a jelenlegi ösztöndíj lehetőségeknek. (Mikor lehet jelentkezni, ösztöndíj összege, jelentkezési feltételek, megélhetés az adott országban, kollégiumi lehetőségek, stb.)
  • A kelet-európai országokat is vegyétek figyelembe, kedvező besorolásuk miatt.
  • Figyeljétek a Campus Hungary és az Erasmus ösztöndíjprogramok jelentkezési határidejét, mivel könnyen meglehet, hogy az első ösztöndíj lejárta előtt már intézni kell a másikat.
  • Beszéljetek az egyetem Erasmus koordinátorával, biztos rengeteg információt eltud mondani az aktuális lehetőségekkel kapcsolatban. (Minden egyetemnek van.)
  • Ha minden információ megvan, akkor számoljatok!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:19+00:00 június 4th, 2015|Gyermek, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment