Így készíts háztartási költségvetést 3 lépésben

  • pénzügyi tervezés

A költségvetés fő feladata, hogy biztosítsa, hogy kevesebb pénzt költs, mint amennyit meg tudsz teremteni. Emellett a költségvetés segíthet abban is, hogy meghatározd és alaposan megtervezd a rövid és hosszú távú céljaidat. Sajnos a költségvetés vezetését sokan roppant unalmas munkának tartják, és ezért messziről elkerülik, mint például a diétát. És amíg a diéta tulajdonképpen nem más, mint egy táplálkozási program, a költségvetés is csak egy költekezési terv. A költségvetés tehát nem más, mint „személyi pénzügyi tervezés”.

A költségvetés a pénzügyi siker egyik legfontosabb eleme. Nem nehéz megvalósítani, és nem is csak a korlátozott pénzügyi forrásokkal rendelkező embereknek ajánlott. A költségvetés megkönnyítheti a tudatos pénzügyi döntések meghozatalát, legyen szó akármekkora bevételről és kiadásokról. Emellett segíthet abban is, hogy megtakaríts egy bizonyos összeget a nyugdíjas éveidre, váratlan helyzetekre, egy új kocsira vagy bármire, amire költeni szeretnél. A költségvetés több előnnyel is szolgál:

  • Segítségével hosszú és rövid távú előrejelzéseket kaphatsz a pénzügyi helyzetedről.
  • A költségvetés segítségével elháríthatod a pénzügyi válságokat.
  • Egy jó költségvetéssel ki tudod hozni a maximumot a pénzedből.
  • Segítségével meg tudod tervezni a jelentős pénzügyi változásokat.
  • Ha jó költségvetésed van, nyugodtabbak lesznek az éjszakáid is.

Mivel minden kezdet nehéz, ezért felbontjuk a költségvetést három egyszerű lépésre, hogy sikeresen hozzá tudj kezdeni:

1. lépés: Készítsd el a számodra megfelelő pénzügyi tervet!

Az ideális családi vagy személyi pénzügyi tervnek rendelkeznie kell rövid távú (1-2 év), középtávú (5-10 év) és hosszú távú (20+) célokkal is. A rövidtávú célokat kell a legpontosabban meghatározni, a közép- és hosszú távú célokat pedig nem árt az idő múlásával néha átnézni, feleleveníteni, hiszen ha húsz évesen határozod meg őket, nem biztos, hogy még harminc éves fejjel is ezek lesznek a fő céljaid.

Ne feledd, hogy a célokat többféleképpen is el lehet érni, és valószínűleg minden családtag céljai különbözni fognak. Ne aggódj, ez teljesen normális. Éppen ezért lenne jó, ha először egy általános tervet készítenél, amit aztán több, pontosabb célra tudsz majd osztani. Így elkerülheted, hogy a kisebb célok megvalósítása elterelje a figyelmedet a legfontosabb célról.

Ha már itt tartunk, ismered a SMART célok fogalmát?

A SMART módszer a sikeres célkitűzés egy közkedvelt eszköze, mely az okos és célszerű célok kitűzésében segít. A módszer angol neve a célok jellemzőjének kezdőbetűiből áll össze. Eszerint egy jól kitűzött cél a következő karakterisztikáknak kell, hogy megfeleljen: Specific tehát konkrét, pontosan körülírt; Measurable, azaz mérhető; Achievable vagyis megvalósítható; Relevant azaz témába vágó; és Time-bound tehát időkerethez köthető.

Azzal, hogy elkészíted az általános pénzügyi tervedet és meghatározod az elérni kívánt céljaidat, motiválod magad, hogy elkezdj a költségvetéssel foglalkozni és tartsd magad a tervedhez. Mellékeltem egy nyomtatható pénzügyi tervet, mely segítségedre lehet a céljaid meghatározásában.

2. lépés: Készítsd el a háztartási költségvetésed!

Először is fogd a bruttó havi jövedelmed, majd vond le belőle az összes kötelező havi kiadás összegét. Ezután el kell döntened, mennyit szeretnél minden hónapban megtakarítani. Ha van valamilyen adósságod, az a kezdetekben magasabb prioritást kellene, hogy élvezzen, mint a megtakarítások. Az adósságok mindig kiemelt szerepet kell, hogy kapjanak a havi költségvetésben.

Miután levontad a kötelező kiadásokat és meghatároztad az összeget, amit félre szeretnél tenni, vond le az önkéntes havi költségeidet is, mint amilyen a kábeltévé vagy a mobilszámla. A megmaradt pénzösszeget oszd szét az egyéb költségeidre, mint amilyenek az élelmiszer vagy üzemanyag költségei. Ha szerencsés vagy, még mindig maradt valamennyi pénzed, ezt belátásod szerint költheted el, például éttermi vacsorára, lakásdekorálásra, hétvégi kikapcsolódásra, vagy amire csak szeretnéd!

családi pénzügyi terv sablon

Letölthető pénzügyi terv sablon (klikk a képre)

Ha a havi jövedelmed változó, vagy jutalék alapú fizetésért dolgozol, azt gondolnád, hogy nehezen tudod majd összeállítani a költségvetésedet. Ez nem így van. Ha a jövedelmed változik, de nem sokkal (például ha órabérért dolgozol, de nagyjából azonos a havi munkaóráid száma), akkor a költségvetésedet mindig a legkedvezőtlenebb szcenárió szerint készítsd el. Írd össze 4-6 hónapra visszamenőleg a fizetésed összegeit, és a legkisebb összeget vedd a költségvetésed alapjául. Ezzel biztosítod, hogy azokban a hónapokban is fedezni tudod majd a költségeidet, mikor kicsivel kevesebbet dolgozol.

Ha a bevételed nagyon változó (például ha fogalmad sincs, mikor kapod meg a következő fizetésedet), mindenképpen szükséged van egy meghatározott összegre, melyhez a váratlan helyzetek esetén hozzá tudsz férni, valamint vésztartalékokra. Vésztartalékok alatt főleg tartós élelmiszerre és alap tisztálkodási termékekre gondolok. Ha ezekről gondoskodsz azokban a hónapokban, melyekben több pénz áll a házhoz, a szegényebb időszakokban sem kell attól tartanod, hogy nem lesz mit enned a következő fizetésedig.

3. lépés: Kövesd nyomon a kiadásaidat!

Ne feledd, az első két lépés semmit sem ér, ha csak kitöltöd a terveket, majd a fiók mélyére süllyeszted őket. Ha azt hitted, ezzel meg is oldottad a pénzügyeidet, nagyot tévedtél. A legfontosabb és egyben a legnehezebb lépés is a harmadik. Nehéz lesz, mikor rájössz, mennyit is pazarolsz valójában felesleges dolgokra. Nehéz azért is, mert rákényszerít majd, hogy visszafogd magad. Nehéz, mert sok időt vesz igénybe.

A jó hír viszont, hogy rengeteg különböző mód áll a rendelkezésedre a kiadásaid követésére. Használhatsz speciális szoftvereket, melyek könnyen kezelhetőek, a legtöbb ilyen szoftver pedig már mobil applikációkkal is ki van egészítve, így még jobban megkönnyítik a dolgodat. Ha nem szeretnél fizetni a szoftverért, meglátogathatsz egyet a hasonló célú ingyenes weboldalak közül, mint amilyen a Mint.com, de választhatsz ingyenes applikációkat is. Ha nem vagy a technológia híve, vezetheted kézzel is a kiadásaidat.

Szintén praktikus a borítékos módszer – vásárolj néhány borítékot a különféle költségvetési kategóriáidnak, pl. bébiszitter, élelmiszer, üzemanyag, stb. Oszd el a pénzedet a különböző kategóriák között. Ha elfogy a borítékból a pénz, be kell fejezned a költekezést. Így ha elfogy a pénz a bébiszitteres borítékból, de mégis ki kell fizetned a bébiszittert, kiveheted a szükséges összeget az élelmiszeres borítékból, de tudni fogod, hogy ez azt eredményezi, hogy pár napig csak krumplilevest fogsz enni. Ha a vizuális típusba tartozol, felejtsd el a hitelkártyákat és a virtuális pénzt, ezt a módszert neked találták ki!

Próbálj ki néhány különböző módszert, és válaszd ki azt, amelyik a legjobban tetszik!

Még néhány hasznos költségvetési tipp kezdőknek:

  • Engedd meg magadnak, hogy rugalmas légy. Például ha többet szeretnél élelmiszerre költeni valamelyik hónapban, mert bulit szervezel, az rendben is van, csak arra figyelj, hogy más területen költs kevesebbet. Ne várd el magadtól, hogy mindig ragaszkodj a költségvetési tervben meghatározott összegekhez.
  • Mindig gondolj a szórakozásra is. Ha a költségvetésed csak annyit enged meg, hogy süss magadnak egy tál csokis kekszet, akkor legalább ezt élvezd ki. Ha jobb a pénzügyi helyzeted, és választanod kell az között, hogy a bevételed 12 százalékát helyezd takarékba, vagy vegyél magadnak egy koncertjegyet és csak 10 százalékot takaríts meg, válaszd a jegyet, hiszen néha meg kell jutalmaznod magad, így továbbra is motivált tudsz maradni.
  • Mindig ügyelj arra, hogy a kiadásaid ne haladják meg a bevételeidet. Ez a közelgő karácsonyi időszakra is igaz. Ahelyett, hogy túlléped a bevételeidet decemberben, vedd meg korábban az ajándékaidat, vagy minden hónapban tegyél félre egy kis összeget a decemberi ünnepsorozatra.
  • Soha ne halmozz fel olyan adósságokat, melyek nem valamilyen hosszú távú célt szolgálnak, mint amilyen a lakásvásárlás vagy az iskoláztatás. A nem ilyen jellegű adósságok ugyanis súlyos csapást mérhetnek a pénzügyeidre.

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, akkor nem csak, hogy jobban be tudod majd osztani a pénzed, ami megkímél a hó végi idegeskedéstől, de jobban is fogsz élni. Azáltal, hogy figyeled, hogy mire mennyit költesz, tudatosabban tudsz ügyelni arra, hogy azt vedd meg, amiből több hasznos származik. Így maximalizálni tudod az elért hasznosságot, azaz gazdagabb leszel.

Ha szeretnél még több hasznos tippet, kérd ingyenes sorozatunkat és exkluzív tippjeinket  e-mailben a jobb oldalon.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:10+00:00 december 2nd, 2015|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment