Így lehetsz milliomos a nulláról: egy 27 éves srác stratégiája lépésről lépésre

Anton Ivanov nem egy átlagos milliomos. Kezdjük azzal hogy alig 27 éves, nem dolgozott a Szilícium-völgyben, nem örökölt hatalmas családi vagyont, nem élt óriási házban, és nem szolgáltak fel neki ételt a saját kertjéből.

A Yahoo Finance-n találtam egy cikket róla, és nagyon megtetszett. Számos olyan viselkedési mintát követett ösztönösen, amit nagyon nehéz átadni az átlag embereknek. Ivanov egy nagyon régimódi utat választott a milliomossá váláshoz: könyveket olvasott. Már nagyon korán elkezdett spórolni a pénzével, ahogyan csak tudott. Ő már azelőtt az életkor előtt eltervezte, hogy milliomos lesz, mikor neki és a korosztályának még jogosítványa sem lehetett.

„Én vagyok rá a példa, ha eléggé akarsz valamit és tartod magad hozzá… eljuthatsz odáig.” mondta Anton. „Ezen nézetek és szabályok tettek engem gazdaggá.”

Mindezt elérte. Ám lássuk a kezdetektől!

Fiatalon

Egy évtizeddel ezelőtt Ivanov ugyanolyan amerikai kamasz srác volt, mint a többi fiú. Iskolába járt, jó jegyeket szerzett és a Subway-nél dolgozott minimálbérért. Családjával 2002-ben költöztek el Oroszországról. Szülei teljes munkaidőben dolgoztak, édesanyja ügyvédként, édesapja pedig könyvelőként. Egy teljesen átlagos középosztálybeli családként éltek San Diego külvárosában.

Azonban Ivanov elég hamar rájött, hogy az új szomszédaik valamiben különböznek tőlük – sokkal gazdagabbaknak látszottak, mint ők. Szülei eléggé költekezőek voltak, így komoly bizonytalanságot éltek át pénzügyileg. Ivanov nem tudta hibáztatni őket, hiszen csak néhány év telt el azóta, hogy részesei voltak Oroszország megrázó történelmi eseményeinek. Ám ezzel egy időben érezte, hogy valami hiányzik az életéből.

A középiskolában nem tanítottak nekünk eleget a pénzügyekről és a szüleim sem beszéltek nekem a pénzről. Minden, amit a tudok, azért van, mert olvastam róla.”

Rengeteget olvasott a témában. Az egyik korai kedvence az 1937-es „Gondolkodj és légy gazdag” kötet volt Napoleon Hill-től, ami olyan részletes stratégiákat tartalmaz, amellyel legyőzheted a gazdaggá válás pszichológiai határait.

„Ez a könyv eszméletlenül befolyásoló volt,” mondta Ivanov. „Ez nem az a „hogyan legyél gazdag” típusú könyv volt, de mégis olyan célt és gondolkodásmódot mutatott nekem, melynek hatására bármit képes voltam elérni.”

16 évesen egyetlen célja az volt, hogy milliomossá válik.

Egyetem vagy karrier?

Anton nyitott egy megtakarítási számlát a helyi bankban és a 3 évig gyűjtött keresetét helyezte el rajta. Mire leérettségizett, közel 10.000 $ volt a számláján. Azonban tudta, hogy ebből az összegből nem fogja tudni fedezni a tandíját és az egyéb kiadásokat. Azonban arról sem álmodozhatott, hogy több 10.000 $ diákhitelt vegyen fel.

„A családom nem volt felkészülve arra, hogy fizessék az egyetemi oktatásomat, így tudtam, hogy muszáj lesz mégis felvennem némi diákhitelt, bármennyire is ellenzem.” mondta Anton.

Azonban más ötletei is voltak, hogy elkezdhesse karrierjét.Amíg a barátai az egyetemi óráikra jelentkeztek, addig Ivanov azzal ünnepelte 18. születésnapját, hogy megnyitotta élete első nyugdíjelőtakarékossági számláját. Ezekután munkával foglalta el magát (többnyire az otthonához közeli adminisztratív feladatokat látott el), s eldöntötte, hogy 20 éves korában belép a Haditengerészethez. 1 év alatt 55.000 $-t keresett elektronikai műszerészként és megszerezte az informatikus-programozó diplomáját. Eközben Sam nagybátyja segítette ki anyagilag.

„ Amikor választanom kellett, hová menjek, a katonaság jobb ötletnek tűnt, hiszen ahelyett, hogy vártam volna, hogy diplomázhassak, pénzt kereshettem. Emellett kaphattam egy ilyen oktatást majdnem teljesen ingyen.”

A „laza” befektető

Miután Ivanov elértea nyugdíjszámláján az évenkénti 5.500 $-os limitet, a TradeKing-gel megnyitotta tőzsdei számláját. Hosszú évek tudatos vizsgálódása után meggyőződése volt, hogy a tőzsdei kereskedelem nem neki való. A befektetési stratégiája nagyon egyszerű volt: olyan olcsó befektetési alapokra fókuszált, amelyek változatos eszközosztályokból álltak, így szimplán a piac dolgozott helyette.

„Én ezt csak egy lusta portfóliónak hívtam,” mondta Anton. Egy kisebb utánajárás után elhatározta, hogy 7 különböző eszközosztályba fog befektetni: hazai, nagy-, közepes-, kis alapokba, feltörekvő piaci alapokba, illetve árualapokba egy kevés számú kötvénnyel. Aztán ezeket hagyta, hogy minden menjen magától.Évente egyszer egyensúlyba hozta a portfólióját, és ennyi.

Néhány évnyi haditengerészeti megtakarításával Ivanov amatőr befektetőként szembekerült az első igazi kihívásával. Az eddig összegyűjtött jövedelmének kb. 60 %-át fektette be (évente 40-45.000 $ körül összeget), mikor őt is elérte a 2008-as válság.

Azt mondta, egy „jókora összeget” veszített, de amikor a piac kezdett összeomlani, nem adta el kötvényeit úgy, mint a többi befektető. „ Én erőt vettem magamon, és mikor a piac a legmélyebbre süllyedt, akkor próbáltam még többet befektetni. Ez egy eszement gondolat volt.” mondta Anton.

Beleugrani az ingatlanpiac rejtelmeibe

Erőteljesen hatottak rá olyan könyvek, mint „ A milliomos ingatlanbefektető” és „A milliomos szomszéd” című művek. Ivanov tudta, hogy az ingatlanpiacba akar befektetni. Az időzítése nem lehetett volna ennél jobb. Ez a visszaesés lényegében megfordította az ingatlanpiacot, így a világ legelőnyösebb üzletkötéseinek alapjává vált.

2009-ben Ivanov 80.000 $-ért jutott hozzá egy 400.000 $-t érő lakóingatlanhoz San Diegoban, melyet 36.000 $-ért ad bérbe évente (kb. nettó 12.000 $-ja marad évente a hiteltörlesztés után). Napjainkban ennek az értéke a becslése szerint meghaladja a 600.000 $-t.

Ivanov azóta újabb tulajdonnal bővítette a születő ingatlanbirodalmát. Nemrég megvásárolt egy 430.000 $ értékű ikerházat. 21.000 $ bevétele van az egyik apartman bérbeadásából évente (nettó 12.000 $ marad a hiteltörlesztés után), míg ő a másik házrészben él menyasszonyával.

„ Hiszem, hogy okosan kell kockáztatni” mondja Ivanov. „Ha lehetőséget látsz valamiben, és úgy gondolod, hogy megéri kihasználni, akkor vágj bele és értsd meg, hogy rosszul is dönthetsz, de lásd meg a vele járó következményeket, utóhatásokat is.”

Reméli 40-es éveire már minimum 10 saját ingatlannal fog rendelkezni, de addig nem kapkodja el a dolgokat. Egyszer, ha már az ingatlanok ráfordításai gondoskodnak magukról, az összes jövedelmét belerakja – a bérbeadott ingatlanokból, a munkáiból – először nyugdíjszámlába, rendkívüli megtakarítási számlába, és végül az adóköteles brókerszámlájába. Amint ezek a célok teljesültek, nyit egy elkülönített magas hozamú megtakarítási számlát, amelyet hozzákapcsol az ingatlanvásárlásokhoz. Itt láthatod Ivanov tulajdonainak elemzését vagy megnézheted grafikonon!

Megtartani mindezt egyszerűen

Nem volt kis teljesítmény jövedelmének 60 %-át megtakarítani. Az átlag amerikaiak csupán jövedelmük 5 %-át takarítják meg évente.

Arra az alap stratégiára esküszik, hogy automatizálj mindent és soha se vegyél fel hitelt!

„Azon a napon, amikor a fizetésem megérkezik, fizikailag nem is látom a pénzt, mert a számlámról azonnal ki és bejönnek a pénzek, ez mutatja őszinteségemet és segít a helyes úton maradnom.”

A sürgősségi alap, amit azóta is fenntart, mióta a Subway-nél keresett pénzét elhelyezte rajta, is jól tud jönni néha. Amikor pár évvel ezelőtt mindkét szülőjét váratlanul elveszítette, abból a pénzből tudta fedezni a repülőjegy árát és a temetési költségeket.

Egy milliomos portfolioja

Egy milliomos portfolioja

Szerencsére a haditengerészeti élet volt a legmegfelelőbb megélhetési forma ami mellett pénzt takaríthatott meg. A fix kiadásait – ingatlan, étel, utazás, biztosítás – ebből tudta fedezni. Automatikus transzfereket állítok fel a megtakarításainál és a befektetési számláinál, és egy szigorú menetrendet követett. Először elérte a nyugdíjszámláján a maximális hozzájárulás értékét, aztán szintén a maximummal járult hozzá a megtakarítási tervhez (az állami munkavállaló szerinti 401 (k) verziójához). Felszakította a fennmaradó egyensúlyt a brókerszámla és a megtakarítási alap között, amivel a jövőbeli ingatlanbefektetéshez fog hozzájárulni.

Amíg tanult, plusz pénzt keresett azzal, hogy weboldalak dizájnját alakította ki és programozó feladatokat látott el a www.elance.com és a www.odesk.com oldalakon. Ezzel körülbelül 15-20.000 $-ral növelte éves jövedelmét.

„Kétségkívül a haditengerészet segített a legtöbbet, de már előtte is komolyan szemléltem a körülöttem lévő világot. Nem leltem benne örömet, ha drága dolgokat vettem. Rájöttem, hogy azok a dolgok nem tesznek engem boldoggá.”

Túl az 1 millió $-on

Ivanov 2013-ban hagyta ott a haditengerészetet, azután visszaköltözött San Diegoba, ahol takarékos életmódot választva éli mindennapjait. Lelkesen járul hozzá befektetéseihez, ahol folyamatosan növekszik a pénze a legfőbb prioritások mentén, és vállalt egy teljes munkaidős állást, mint szoftverfejlesztő és tesztmérnök. Tehát kombinálta a komoly és szabad munkastílust, így évente csupán 100.000 $-t keres (a bérleti díjakon felül) és még mindig megspórolja bevételeinek minimum a felét.

Minden kiadás – az edzőtermi bérlettől kezdve a 2016-ra tervezett esküvőn át – meg van tervezve és minden jóval előre. A hosszantartó sikerének a kulcsa ebben a részletes, szabályozott tervben rejlik.

„Gyakran az év kezdetén végiggondolom az életemet az elkövetkezendő 2-5 év távlatában. Minden kiadásomról feljegyzést készítek annak érdekében, hogy a kitűzött céljaimat határidőre teljesíteni tudjam.”

Ivanov ez évben – alig 2 hónappal a 27. születésnapja után – érte el az 1 millió $-os nettó vagyont. Ennek a mérföldkőnek az átlépése teljesen magával ragadta – de nem lepte meg.

„Ha egy igazán erős vágy keletkezik a fejedben, minden nehézség ellenére el fogod érni. Én igazán hittem benne, mikor 16 éves voltam, és még most is hiszek benne.”

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

2017-02-13T21:14:24+00:00 november 13th, 2014|Pénzügyek|5 hozzászólás

5 hozzászólás

 1. lazyportfolio november 13, 2014 at 10:34 du. - Reply

  Az a laza portfolio….khmmm…nem tudom a szerző mennyire jártas az aktuális portfoliókezelési technikákban…de ha lustálkodni akar,…s évente csak egyszeri portfolióátrendezést szeretne,…nos akkor választhatja a lusta portfoliót… 🙂
  Szúrta a szemem…bocs…

 2. comment november 15, 2014 at 5:51 du. - Reply

  Silicon Valley -> Szilícium-völgy
  Lazy portfolio -> lusta portfólió, nem pedig laza

 3. be solo november 18, 2014 at 8:20 du. - Reply

  néhány megjegyzés:

  “Szülei teljes munkaidőben dolgoztak, édesanyja ügyvédként, édesapja pedig könyvelőként.”
  azért ez nem a társadalom legalja – az ügyvéd/könyvelő foglalkozás, ha bejön az élet, még Magyarországon is átlagon felüli életszínvonalat jelent. Szóval a srác azért nem a nulláról, a gettóból jött, hanem a “külvárosból” = suburbia – ahol jellemzően nem a csórók élnek. (az h a szülők felélték a lóvét, persze más téma…)

  “szüleim sem beszéltek nekem a pénzről” – apád könyvelő volt, talán meg kellett volna kérdezni! Vagy ez megint csak hatásvadász porhintés?!

  “Arra az alap stratégiára esküszik, hogy automatizálj mindent és soha se vegyél fel hitelt!” előtte pedig még arról volt szó, hogy “kb. nettó 12.000 $-ja marad évente a hiteltörlesztés után” – most akkor vett fel hitelt vagy nem? 🙂

  Egyébként meg a vagyona felét az a 600k $-os ingatlan teszi ki, amit 80k-ért vásárolt – na, ezt mutassa meg valaki egy magyar példán (a privatizációs trükkökön kívül). Vagy bármit, ami pár év alatt 650%-os hozammal jár.

  A seregben meg pl. szállásra vagy kajára nem sokat (=semmit sem) kellett költeni, eltávot gondolom nem sokat kapott, így nem volt nagyon mikor és mire elkölteni a zsoldját.

 4. Csabi augusztus 14, 2016 at 4:52 du. - Reply

  Szerintem minimum fura, hogy pár éve költöztek át oroszországból és az anyja ügyvéd az apja meg könyvelőként dolgozott. Oroszországban már az amerikai jogot és könyvelést tanulták?
  Persze nem ez a lényeg, lehetek volna orvos/mérnök, mindegy. A lényeg, hogy te is rakjál pénzt nyugdíjalapba és ingatlanba és akkor gazdag leszel.(de az alapkezelő biztos)

 5. Csuuuu-bakka június 4, 2017 at 12:30 du. - Reply

  Itt valami büzlik. Más állam polgára, de a haditengerészet befogadja egyetlen évre és szakmát is ad a kezébe, aztán elengedi. Nagybácsija Sam segíti ki anyagilag…. Full amerikai keresztnévvel, miközben csak most mentek ki oda, és simán támogathatja. Jó tanuló de nem egy full-ösztöndíjat csíp meg hanem fizeti a több tízezer dollárra rugó kinti egyetemi tandíjat. És olyan szar programozó, hogy évi 100 000 dollárt keres (igen ez pogramozóként nagyon kevés odakint.)
  Kamu az egész, szar van a paliban.

Leave A Comment