Jelentősen csökkennek a fix kamatozású állampapírok kamatai holnaptól. A lakosság (nem hiába) kedvenc megtakarításai az állampapírok, melyek jóval a banki kamatok feletti hozamot kínálnak, és akár költségmentesen is vásárolhatók. Táblázatunkban összefoglaltuk a változásokat.

Az állampapírok biztonságos befektetések, melyek főként a banki kamatokat hivatottak helyettesíteni a lakosság szemében és portfóliójában. Mivel a banki lekötések itthon sosem látott mélypontra jutottak, ezért egyre többen választják a biztonságos, de valamivel magasabb kamatokat ígérő állampapírokat.

Erről bővebben itt tudsz olvasni:  Magyar Állampapír: minden amit tudnod kell

Csak idén januárban 346 milliárd forinttal növekedett a lakossági állampapírok állománya. A legkedveltebb eszközök a Kamatozó és a Féléves Kincstárjegyek és a Prémium Államkötvények voltak.

A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban az ÁKK úgy döntött, csökkenti a fix kamatozású (1-2 éves) papírok kamatát 2017.02.13-tól. Ezt követően a Prémium állampapír is eltűnt a polcokról, majd 1% ponttal alacsonyabb kamattal tért vissza. A jövőben teát a következő kamatokkal fogod tudni betenni a pénzed:

A táblázatból látszik, hogy vannak olyan papírok amelyeket nem sok értelme van jelenleg megvásárolni. Ilyen a Kincstári Takarékjegy II. amit a postán lehet venni, és 2,25% kamatot ad évente, két évig.

Ennél magasabb kamatot érhetsz el, ha Prémium állampapírt veszel, ráadásul a változó kamatozás magasabb biztonságot és kamatot is jelenthet. Az új Prémium állampapírok az első évben a tavaly decemberi inflációval számolnak, mely 1,8% volt. Ezt követően visszatérnek a szokásos éves átlagos fogyasztói árindex-változáshoz.

Milyen futamidővel válassz állampapírt?

Az általános tanács az szokott lenni, hogy olyan futamidőre érdemes vásárolni, amely alatt nem fogsz a pénzhez nyúlni. Azonban érdemes tudni, hogy az állampapírok igen rugalmasan adhatók-vehetők, így érdemes lehet a magasabb kamat miatt akár a kitűzött távnál hosszabb futamidejű változó kamatozású állampapírt is vásárolni.

A hosszú, fix futamidejű kötvényekkel vigyázni kell. Erről bővebben itt: kötvények mint befektetés.

Főként akkor érdemes hosszabb távra venni papírt, ha nem biztos, hogy kelleni fog a pénz.

Nézzünk egy példát…

2-3 évre szeretnél lekötni pénzt. Nem tudod most még, hogy 2, vagy 3 múlva fog-e kelleni a pénzed. Mit veszel? Vehetsz kétszer 1 éves papírt, vehetsz 2 éves papírt, vagy vehetsz hosszabb futamidejű papírt is, amit eladsz, ha eljön az ideje.

Egy éves papírt kár lenne venni, hiszen láthatóan alacsonyabbak a kamatok. A legtöbben 2 éves papírt vennének, pedig az 5 éves Prémium papírral, vagy a 9 éves Bónusszal jobban járnának. Miért?

A Kincstári Takarékjegy II. 2,25%-os kamatot fizet 2 éven keresztül, vagyis összesen 4,5% kamatot. Ha három év múlva kell csak a pénz, akkor vehetünk majd még egy 1 éves papírt, ami változatlan kamatok mellett 1,75%-ot fog fizetni.

Ha 5 éves Prémium Állampapírt választunk, akkor végig magasabb kamatokat kapunk, viszont a futamidő előtt el kell adnunk a papírt, ami 1% költséget jelent. Az új Prémium állampapír első évben 4,05% kamatot fizet, majd pedig a kamatmegállapítást megelőző évi infláció + kamatprémiumot.

Ha 1%-nak vesszük az átlagos inflációt, akkor 3,25%-os kamatot fizet majd évente az 5 éves állampapír.

Két éves futamidő esetén így 3,25%+4,05% = 7,3% kamatot kapunk, amiből levonva az 1%-ot 6,3% lesz a nettó kamatunk. Ha mégis 3 évig kell a pénz, akkor csak hagyjuk tovább futni, és arra az évre is megkapjuk a magasabb kamatot.

Minden szempontból jobban jársz a Prémium állampapírral. (Szélsőséges esetben nem, ha elszállnak hirtelen 2 éven belül a kamatok, ami miatt megérné 2 éven belül eladnod a papírt, de ekkor is maximum 1%-kal járnál rosszabbul, és az esélye ennek elég alacsony.)

Csökkentsd az adót és a költségeket is!

Ha van reális esélye annak, hogy 2021 januárig nem fog kelleni a pénz, akkor érdemes alapból TBSz számlára venni az állampapírokat. Ha idő közben mégis szükséged van a pénzre, akkor ugyanazt a 15%-os kamatadót kell megfizetned, amit egyébként is kellett volna, ha pedig nem nyúlsz hozzá, akkor 3 év után 10%, 5 év után 0% lesz a kamatadó.

TBSZ számláról itt írtunk: Tartós befektetési számla nyitása – így kerüld el a kamatadót

Ne feledd, hogy az Államkincstárnál teljesen ingyenes az értékpapírszámla vezetése, ráadásul bankkártyával is fizethetsz a webkincstáron keresztül, ami általában a legtöbb banknál ingyenes az utalással szemben.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!