Itt a megoldás? Felére csökkenhet a törlesztője jövőre

Új béren kívüli juttatásként jövőre már a törlesztő részletben is segíthetnek a munkáltatók. Mivel ez adómentes cafetéria elem lehet, így a (szuper)bruttó bérből fizetheti a hitele törlesztőrészletét, ami körülbelül kétszerese a nettó bérnek. Ez messze a leghasznosabb cafeteria, amit kérhet, ha hitele van.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint a munkáltatók jövőre adómentesen adhatnak lakáscélú hiteltörlesztő támogatást, amivel a lakás értékének 30%-áig segíthetnek a hitele visszafizetésében. A támogatás feltétele, hogy a hitel lakáscélú jelzáloghitel legyen, továbbá a lakás mérete megfeleljen az előírtaknak.

Milyen lakásban lakók vehetik igénybe az új támogatást?

Egy 2 gyermekes család esetében például az 1-3 szobás lakások jöhetnek szóba, melynek értékét is szabályozza egy kormányrendelet. Három szoba esetén legfeljebb 19,5 millió forintért vásárolt ingatlanra lehet igénybe venni Budapesten, és megyei jogú városban, de vidéken ez a határ kicsit alacsonyabb.

A korlát főleg Budapest egyes kerületeiben okozhat problémát, a számítások szerint így is nagyon sokan igénybe fogják tudni venni az új cafetériát.

Maximális hitel támogatás szobánként

 

Így kell maximálisan kihasználni a támogatást 

Egy lakáshitel esetén maximum az ingatlan vásárlási értékének 30 százalékáig adható lakáscélú hiteltörlesztő támogatás. Az összege nem lehet nagyobb, mint 5 millió forint 5 év alatt, akármilyen forrásból is jön. Tehát ha adóstársak esetén két különböző munkáltató ad támogatást egy lakáshitelre, akkor is összevontan kell értelmezni a 30 százalékos és 5 millió forintos felső határokat.

A támogatást a lakáshitel kedvezményezettjei külön-külön is kérhetik (kezes nem), de együttesen sem haladhatják meg a felső korlátot.

Munkabérből egy 10 ezer forintos törlesztőrészlet kifizetéséhez 15 267 forintot kell keresnünk bruttóban, ami igazából 19 618 forintba kerül a munkáltatónak (családi kedvezmények nélkül számolva). A munkáltatónak tehát mindegy, hogy 10.000 forintot fizet ki bérként, vagy 19.168 forintot fizet ki a törlesztő részletből.

Gyakorlatilag minden 10.000 forintos támogatás után majdnem ugyan ennyivel jobban járunk, azaz akinek van hitele, annak ez olyan, mintha ezt a pénzt duplán kapná meg.

A hitelesek tehát ezzel messze jobban járnak, mint bármelyik másik cafetéria elemmel, így érdemes mindenkinek a maximális értékig ezt igénybe vennie.

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!

2017-02-13T21:14:29+00:00 december 12th, 2013|Lakáshitel és kölcsönök|3 hozzászólás

3 hozzászólás

 1. Kari december 14, 2013 at 8:51 de. - Reply

  Méltányolható-e a lakásigény abban az esetben, ha a lakás megvásárlásakor 2 szobás volt, 13 millió forintba került, viszont azóta az ingatlant átépítettük és 5 szobássá alakítottuk. Persze nem lakunk benne hatan. 🙁

  • szendreiadam december 17, 2013 at 7:51 de. - Reply

   Jó kérdés, nem tudom. Ha valaki tudja kérem írja meg.

 2. Ibi január 6, 2014 at 3:24 du. - Reply

  Adhat-e olyan munkáltató adómentesen lakáshitel törlesztési támogatást a munkavállalójának, ahol egyébként nincs cafeteria?

Leave A Comment