Itt az új csodatermék: OVB73 (Életút Sherpa) megtakarítás, trendfigyelővel!

20%-os kockázat nélküli hozamot és mellé olcsó életbiztosítást ígértek. Független pénzügyi tanácsadó cég, akik az ügyfél helyett megkeresik a legjobb szerződést, ráadásul ingyen! Biztosan?

Egy kedves ügyfelem versenyeztette meg az általam kínált konstrukciót, és ebbe a „remek” ajánlatba futott. Ez kifejezetten az a cég és az a termék, amiről beszélek, amikor óva intem az embereket. 

A cég, aki megkereste egy MLM rendszerű cég. Független tanácsadónak állítják be magukat, sőt egyenesen a pénzügyi világ doktorainak, ám a valóságban ez nekem nem ilyen egyértelmű.

Független? Tanácsadó?

Jogilag függetlennek tekinthető az a cég, aki legalább 2 egymással versengő terméket közvetít, tehát ez nem nagy mutatvány, az más kérdés, hogy csak néhány biztosító termékét közvetítik.

Ez még nem is lenne baj, de mivel a tanácsadó jutalékból kapja a fizetését, és az MLM rendszerben (piramis játék szerű felépítés) 8 szinten keresztül osztja felfelé a jutalékot, ezért kénytelen kizárólag a legdrágább termékeket közvetíteni.

Sajnos a biztosítók ebben partnerek és nem csak, hogy az alapból drága terméket adják oda nekik, de külön terméket is fejlesztenek a számukra, ami az alap konstrukciónál még drágább. Be is bizonyítom Önnek.

Ez a termék a Generali speciális terméke az OVB részére. (azaz sima Generalis termék drágábban) Ezt úgy adják elő az ügyfélnek, hogy ők brókerek, akik kezelik a pénzt. (Hogy kezelnék? Ez egy biztosítás.)

A szerződési feltételekben ez található:

Jelen Életút Sherpa rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás TKM értéke:

10 évre: 7,34% – 10,49%

15 évre: 3,76% – 6,80%

20 évre: 2,54% – 5,55%

Ez azt jelenti, hogy 10 évre számítva a te pénzedből évente 7-10,49%-ig vonhatnak le minden évben!

Ez az egyik legbrutálisabban rossz termék, amit valaha piacra dobtak. Tudod mennyi a jutaléka? Az te szerződésed után az ügynök következő hónapban az éves díj 150-180%-át kapja meg.

Ha Ön havi 20.000 forintot fizet, akkor a jutalék 20.000*12*1,8 = 432.000 Ft

Ezt az Ön pénzéből azonnal levonják. Évi 10% költség??

1, évben 24.000 Ft

2. évben 48.000 Ft

3. évben 72.000 Ft

.

.

.

8. évben 192.000 Ft

9. évben 216.000 Ft

10. évben 240.000 Ft

Részletesen le van írva egyébként, hogy miként vonják ezt el, de most nem akarok mélyebben belemenni. a TKM érték azt mutatja meg, hogy mennyi az éves szinten levonható költség. TKM lista itt található, ha van unit-linked szerződése, akkor csak ülve nézze meg. 

A legolcsóbb és bizonyos esetekben ajánlható termék az Allianz Életprogram, és az Axa Univerzum II, amelyeknek akár 1%-ig is lemehet a TKM-je.

Hozamok

A legjobb befektetési alap Magyarországon 10 év alatt 11%-ot hozott. Ez az alap pedig a Concorde alapkezelő alapja. Az átlagos hozam ilyen eszköz alapoknál 6,8%. Ha ebből levonjuk a 10%-os éves költséget, akkor ez a szerződés körülbelül -3% -ot hozna évente, illetve bukná még a 4% os inflációt is.

Azaz évente 7%-ot buksz ezzel a szerződéssel, jó esetben. 

Persze, van olyan alap, ami 20%-ot hozott, sőt, mutatok neked olyat, ami 30% felett hoz az utóbbi 4-5 évben!

OTP SUpra hozama grafikon

OTP SUpra hozama grafikon

Csak, hogy ez nem garancia semmire, és pont az ilyen alapokkal kell nagyon vigyázni. Ráadásul annyi alap van, hogy az, ha van néhány ilyen kivétel az puszta számtani szerencse.

De nézzük meg a Generali befektetési alapjait

Generali alapok hozama összehasonlítás

Generali alapok hozama táblázat

 

Látható, hogy a legtöbb alap nincs is meg 5 éve. A hozamok pedig -1,2% tól olyan 9% -ig terjednek.

Ez a termék valószínűleg soha nem fogja kidolgozni a költségeit. Az ügynöknek persze ez mit sem számít, hiszen ő sokat keres rajta.

 

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
]
2017-02-17T11:19:04+00:00 június 4th, 2013|Megtakarítás|14 hozzászólás

14 hozzászólás

 1. Iksz Ipszilon július 22, 2013 at 7:00 de. - Reply

  Üdv!
  Remélem nem túl sok ügyféllel rendelkezel, mert az, hogy tanácsadónak nevezed magad az egy dolog, de legalább ne mondanál ekkora badarságokat amiket fent említettél.

  Először is a TKM alapjaiban nem az amit te leírtál 🙂 Ugyanis a TKM a megtakarításod hozamából vonódik le, nem pedig a befizetett megtakarításod értékéből.

  ( A TKM megmutatja, hogy adott paraméterek mentén közelítőleg mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet egy elméleti, költségmentes befektetés hozamához képest amiatt, hogy azt az adott unit linked terméken érte el. )

  Másodszor: az hogy minek mekkora a hozama, igen is számít a múltba vissza nézve. Természetesen nem garancia a jövőre nézve, de ez egy mutató, és mivel pénzügyi tanácsadónak tekinted magad, ezért ezt neked is tudnod kéne. A múlt hozamait tekintheted garanciának arra, hogy a jövőben IS jól fog teljesíteni az adott alap és mivel a gazdaság most fellendülőben van, ezért igen is a normális alapkezelők így a generali által kezelt pénzek is többszörös hozamokat fognak eredményezni mint az eddigiek.

  Harmadszor, egy biztosító sem vonhat le több költséget – bármilyen unit linked típusú megtakarításnál – mint a hozamok 20%-a.

  Remélem elolvassák többen is ezt a kommentet mielőtt kitörölnéd és marhaságokat beszélnél.

  • szendreiadam július 22, 2013 at 7:25 de. - Reply

   Két dolog miatt nem moderálom ezt a kommentet. Az első, hogy mindenki láthassa, hogy nem csak az elégedett ügyfelek véleményét teszem ki, illetve mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani.

   A másik, mert ez végre a valóságban is bizonyítja azt, amiről beszélek mindig. Sajnos maguk az ügynökök, azaz “tanácsadók” nem ismerik a saját termékeiket. Nem rossz szándék vezérli a legtöbbet, hanem egyszerűen a butaság. Látható, hogy az Úr nem érti a TKM fogalmát, pedig bizonyára eladott már pár UL terméket. Nem hibáztathatjuk, hiszen maga a termék annyira bonyolult, hogy a legtöbb értékesítő nem olvassa el, mert amúgy sem értené meg.

   Az a 20%, amit az Úriember említ, az arról szól, hogy a fenti költségeken felül, a biztosító egyébként még a hozamok 20% -át is zsebre vághatja. Ennek persze semmi köze sincsen a termék költségeihez, de valószínűleg ezt az MLM oktatásokon valaki egyszer rosszul adta le, és azóta ezzel hitegetik magukat.

   Kedves Uram! Mit gondol, miből fizetik ki Önnek azt az óriási jutalékot?

   Kérem, ha kommentel vállaljon hozzá egy nevet, ahogy azt én is teszem.

 2. Györe Dániel október 11, 2015 at 11:47 de. - Reply

  Nekem is ez a típusú életbiztosításom van. Jó eszközalapot választottam, így ugyan összejönnek ezek a magas költségelemek de viszont alaposan vissza is termeli azt. Szóval maximálisan meg vagyok vele elégedve. Ha nem hiszed el ezt szívesen mutatok dokumentumokat is 😉

  • Szendrei Ádám október 12, 2015 at 6:37 de. - Reply

   Én meg szívesen kiszámolom neked, hogy mennyit buktál ahhoz képest, mint ha más terméken keresztül ugyan ebbe az alapba tettél volna. Teljesen mindegy, milyen befektetés, azt elérhetted volna 10%-kal olcsóbban is. Egyébként meg szerencséd volt. Előre senki nem tudta, mi fog jól ohzni. Gondolom valami jó kockázatos alapban ülsz, ami most pont felment: majd az idő megoldja…

 3. Gyore Daniel október 12, 2015 at 3:00 du. - Reply

  Kedves Adam! Ha tudni szeretned a Deluxe alapban van. Nyilvan voltak es lesznek hullamzasok, am osszesegeben pozitiv eredmenyt hozott. Jo tudni hogy ez a termek a 3. 6. 9. 12. 15. 18. eltelt evekben a befizetett eves osszeg 25% at a biztosito visszatereti az ugyfel szamlajan. Tehat egy havi 20ezres megtakaritas eseten 3evente a 18. evig 60ezret fizet ki ami 360ezer forint bonuszt jelent. Ezen felul 25ezer havi fizetes felett 3% visszaterites van. Meg mindig rossz a termek Adam??

  • Szabó Balázs február 24, 2016 at 2:06 de. - Reply

   Adam eltunt ahogy latom. Jó a Megoldás nekem is az van, boldog vagyok vele!

 4. T.G. január 11, 2016 at 2:48 du. - Reply

  A 3., 6.,12. és 18. évben kapod meg a 25%-ot, tehát 4x nem pedig 6x, ez persze nem rossz pont arra van, h kompenzálja a magasabb költségeket, és legalább eseti számlán kapod meg, így ha gondolod ki is veheted, viszont ezt csak abban az esetben fogod megkapni, ha közben nincs pénzkivétel, tehát ha te úgy döntesz, hogy pl. 10 évben kiveszel x összeget akkor elbukod a többi bónuszt, tehát minden esetben akkor éri meg, ha valóban hosszú távra tervezel, és nem akarsz belőle kivenni pénzt, max az eseti számláról.

  • Szendrei Ádám január 11, 2016 at 4:05 du. - Reply

   Ez semmit nem kompenzál. A költségei a bónuszokkal együtt is magasak. A bónusz csak marketing fogás.

   • P.G. június 1, 2017 at 10:06 du. - Reply

    Kedves Ádám!

    Ha számolunk kicsit nézzünk egy éves 132.000 Ft-os programot ahol, ha 3, 6, 12. és 18. évben is megkapjuk a bónuszt akkor az 18 év után 132.000 Ft tehát egy éves díj amit a társaság jóváír. Ha megnézem, hogy a TKM a terméknek 20 év után 5% és akkor a nem a minimumot számolom. Az 20 év alatt 132.000 Ft. Jé és a bónusz visszahozza a költségeket. Nem is rossz marketing fogás 😀

    • Szendrei Ádám június 2, 2017 at 6:59 de. - Reply

     Ez szerintem több szempontból is helytelen. Az 5% tkm a teljes bentlévő vagyonra vonatkozik, vagyis csak a 20. Évi ktg annyi, mint a bónusz. Másrészről a ktg és bónusz jelenértékeivel kellene számolni. Teljesen mindrgy, egy nagy átverés az egész termék és a cégek is akik eladják.

 5. Gyore Daniel január 27, 2016 at 9:33 du. - Reply

  Igen utolagosan rajottem hogy rosszul irtam le az evek szamat.
  Kizarolag hosszu tavra tervezek ami minimum 20-30ev.

  Kerdeznelek Adam, hogy vegyuk azt a peldat hogy eme konstrukciot megszuntetem es a Te ajanlatodat valasztom milyen garancia lesz arra hogy oriasit nyernek a Te termekeddel!? Persze elofordulhat hogy Neked lesz igazad. Eddigi tapasztalataim alapjan csak pozitiv tapasztalatom van errol a termekrol. Viszont szivesen megvitatnam Veled ezt egy szemelyes konzultacio alkalmaval, es ott Te is es en is tudnank a “lapjainkat” mutatni.

 6. László július 26, 2017 at 11:43 du. - Reply

  Csak hogy írjak én is egy példát.
  Közel majdnem 5 évig fizettem ezt a “biztosítást” közel 500 ezret toltam bele. Sajnos szükségem volt a pénzre kivételnél minden levonás után 280 ezret kaptam készhez hát köszönöm szépen OVB és GENERALI .

 7. Csapi20 augusztus 30, 2017 at 10:16 du. - Reply

  Sziasztok!
  Engem is rábeszélt egy ismerősöm erre a csodatermékre még 2011-ben. Fizettem rendesen, sajnos külföldre költözés miatt szükségem volt a pénzre közel 520 ezer volt rajta. Teljes visszavásárlás után 247000 ft ütötte a markom. Na ez tényleg csoda termék! Üzletkötő mondta hogy bármikor felmondhatom csak azt az apróságot kifelejtette hogy nem leszek pénzemnél se nemhogy kamatnál.
  Köszönöm OVB

 8. S.Zsolt január 29, 2018 at 8:13 du. - Reply

  Üdvözlöm Ádám!
  Van nekem is az OVB által kötött Sherpa csodatermékem. Kb. 2012-ben kötöttem, havi 11000 ft-tal. az üzletkötő azt mondta az első 3 évben lesz deficites. Ezzel ellentétben a megkapott 5. éves számla kimutatás a befizetett összeghez képest 30.000 forint minuszt mutat. Ez szinte minden évben megvolt, sőt volt 60000 ezer minusz is a befizetetthez képest. Felhívtam az üzletkötőt persze ő már nem az, akivel kötöttem, azt ajánlotta változtassunk a befektetéseken, de én komolyan gondolkozok azon hogy megszüntetném a számlát vagy szüneteltetném. Ön szerint melyik lenne a jobb döntés? Válaszát előre is köszönöm. S.Zsolt

Leave A Comment