20%-os kockázat nélküli hozamot és mellé olcsó életbiztosítást ígértek. Független pénzügyi tanácsadó cég, akik az ügyfél helyett megkeresik a legjobb szerződést, ráadásul ingyen! Biztosan?

Egy kedves ügyfelem versenyeztette meg az általam kínált konstrukciót, és ebbe a „remek” ajánlatba futott. Ez kifejezetten az a cég és az a termék, amiről beszélek, amikor óva intem az embereket. 

A cég, aki megkereste egy MLM rendszerű cég. Független tanácsadónak állítják be magukat, sőt egyenesen a pénzügyi világ doktorainak, ám a valóságban ez nekem nem ilyen egyértelmű.

Független? Tanácsadó?

Jogilag függetlennek tekinthető az a cég, aki legalább 2 egymással versengő terméket közvetít, tehát ez nem nagy mutatvány, az más kérdés, hogy csak néhány biztosító termékét közvetítik.

Ez még nem is lenne baj, de mivel a tanácsadó jutalékból kapja a fizetését, és az MLM rendszerben (piramis játék szerű felépítés) 8 szinten keresztül osztja felfelé a jutalékot, ezért kénytelen kizárólag a legdrágább termékeket közvetíteni.

Sajnos a biztosítók ebben partnerek és nem csak, hogy az alapból drága terméket adják oda nekik, de külön terméket is fejlesztenek a számukra, ami az alap konstrukciónál még drágább. Be is bizonyítom Önnek.

Ez a termék a Generali speciális terméke az OVB részére. (azaz sima Generalis termék drágábban) Ezt úgy adják elő az ügyfélnek, hogy ők brókerek, akik kezelik a pénzt. (Hogy kezelnék? Ez egy biztosítás.)

A szerződési feltételekben ez található:

Jelen Életút Sherpa rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás TKM értéke:

10 évre: 7,34% – 10,49%

15 évre: 3,76% – 6,80%

20 évre: 2,54% – 5,55%

Ez azt jelenti, hogy 10 évre számítva a te pénzedből évente 7-10,49%-ig vonhatnak le minden évben!

Ez az egyik legbrutálisabban rossz termék, amit valaha piacra dobtak. Tudod mennyi a jutaléka? Az te szerződésed után az ügynök következő hónapban az éves díj 150-180%-át kapja meg.

Ha Ön havi 20.000 forintot fizet, akkor a jutalék 20.000*12*1,8 = 432.000 Ft

Ezt az Ön pénzéből azonnal levonják. Évi 10% költség??

1, évben 24.000 Ft

2. évben 48.000 Ft

3. évben 72.000 Ft

.

.

.

8. évben 192.000 Ft

9. évben 216.000 Ft

10. évben 240.000 Ft

Részletesen le van írva egyébként, hogy miként vonják ezt el, de most nem akarok mélyebben belemenni. a TKM érték azt mutatja meg, hogy mennyi az éves szinten levonható költség. TKM lista itt található, ha van unit-linked szerződése, akkor csak ülve nézze meg. 

A legolcsóbb és bizonyos esetekben ajánlható termék az Allianz Életprogram, és az Axa Univerzum II, amelyeknek akár 1%-ig is lemehet a TKM-je.

Hozamok

A legjobb befektetési alap Magyarországon 10 év alatt 11%-ot hozott. Ez az alap pedig a Concorde alapkezelő alapja. Az átlagos hozam ilyen eszköz alapoknál 6,8%. Ha ebből levonjuk a 10%-os éves költséget, akkor ez a szerződés körülbelül -3% -ot hozna évente, illetve bukná még a 4% os inflációt is.

Azaz évente 7%-ot buksz ezzel a szerződéssel, jó esetben. 

Persze, van olyan alap, ami 20%-ot hozott, sőt, mutatok neked olyat, ami 30% felett hoz az utóbbi 4-5 évben!

OTP SUpra hozama grafikon

OTP SUpra hozama grafikon

Csak, hogy ez nem garancia semmire, és pont az ilyen alapokkal kell nagyon vigyázni. Ráadásul annyi alap van, hogy az, ha van néhány ilyen kivétel az puszta számtani szerencse.

De nézzük meg a Generali befektetési alapjait

Generali alapok hozama összehasonlítás

Generali alapok hozama táblázat

 

Látható, hogy a legtöbb alap nincs is meg 5 éve. A hozamok pedig -1,2% tól olyan 9% -ig terjednek.

Ez a termék valószínűleg soha nem fogja kidolgozni a költségeit. Az ügynöknek persze ez mit sem számít, hiszen ő sokat keres rajta.

 

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
]