Jár-e adókedvezmény / adóvisszatérítés KATA -s vállalkozónak a nyugdíj megtakarításokra?

  • kata vallalkozo

A nyugdíjcélú megtakarításokra a legtöbb ember igénybe tud venni +20%-os jóváírást, melyet a befizetett személyi jövedelemadóból lehet visszaigényelni. Egyre többen választják azonban a KATA adózási formát, ami egy egyszerűsített adózást tesz lehetővé éves 6 millió forinti bevételig, igen kedvezően.

Ez igen veszélyes, több szempontból is. Először is bizonyosodj meg róla, hogy te választhatod ezt az adózási formát. Ezt nem arra találták ki, hogy a munkaadód ezzel spóroljon, holott valójában alkalmazottként dolgozokl a céged irodájában a céged eszközein napi 8 órában. Másodszor a nyugdíj kérdés miatt is igen komoly döntés.

2016-ban is sokszor felmerül a kérdés, hogy a KATA-s vállalkozó igénybe veheti-e a nyugdíjcélú megtakarítások utáni adókedvezményeket? (önkéntes pénztár, nyesz, nyugdíjbiztosítás)

A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos rendelkezéseket a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (továbbiakban: Katv.) tartalmazza, amelynek rendelkezései – főszabály szerint – 2013. január 1-jén léptek hatályba.

A KATA-s vállalkozó nem jogosult a 20%-os SZJA adóvisszatérítésre, hiszen ő nem fizet személyi jövedelemadót.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját jogszerűen választó kisadózó vállalkozások és kisadózók mentesülnek az adóalanyiság időszakában az adóalany gazdasági tevékenységével, az általa bejelentett kisadózónak az adóalanyiság időszakában nyújtott tevékenységére tekintettel teljesített kifizetésekkel, más juttatásokkal és a bejelentett kisadózónak az adóalanytól a tevékenységére, tagsági jogviszonyára tekintettel megszerzett jövedelmével összefüggő alábbi közterhekkel kapcsolatos kötelezettségek alól:

  • a vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése;
    társasági adó megállapítása, bevallása és megfizetése;
  • a személyi jövedelemadó, járulékok (ideértve az egészségügyi szolgáltatási járulékot is) és az egészségügyi hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése (pl. osztalék, a személyesen közreműködő tag esetén a béren kívüli juttatások utáni adó alól a kisadózó vonatkozásában);
  • szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése alól.

Természetesen más jogviszonyban lévők esetében (pl. munkavállaló) a kisadózó vállalkozásnak az adófizetési és bevallásadási kötelezettségeket az általános szabályok szerint kell teljesíteni.

forrás: https://www.nav.gov.hu/nav/ado/kata

Akkor vagy jogosult tehát az adóvisszatérítésre, ha:

  1. van bejelentett béred.
  2. nem vagy KATA-s vállalkozó. (ilyenkor nincs SZJA adónem)
  3. nem használtad el másra az összeget (pl. családi adókedvezmény több gyermek után)
  4. Te fizeted be a díjakat. Ez azt jelenti, hogyha cafeterián belül választasz nyugdíjpénztári tagságot, akkor nem jár adókedvezmény.

TIPP alkalmazottaknak: Mivel a munkáltató által fizetett cafeteria után sem jár az adókedvezmény, érdemesebb az önkéntes nyugdíjpénztár helyett valamilyen más cafeteriát választanod (pl. étel utalványt) és az így megtakarított nettó forintokat befektetned nyugdíj megtakarításba. Így erre az összegre megkapod a +20% adókedvezményt.

Hogyan lehet biztonságos nyugdíj megtakarításod?

Ingyenes, 9 perces videó felfedi a garantált privát nyugdíj titkát:

NÉZD MEG A VIDEÓT!

Mit tehetsz ha KATAs vállalkozó vagy?

Mivel te már így is rengeteg adókedvezményt kapsz egy alkalmazotthoz, vagy egy sima vállalkozóhoz képest, inkább fogd fel ezt úgy, hogy te sokkal több kedvezményt kapsz, mint 20%. Neked ebből kifolyólag többet kell félretenned a kézhez kapott pénzből, mint az alkalmazottaknak, de erre több lehetőséged is van.

Ha mindez nem elég indok arra, hogy minél gyorsabban elkezdj megtakarítani nagyobb összegeket a nyugdíjadra, akkor íme még két ok. Sajnos nyugdíj szempontból duplán büntet a KATA. A kisadózók tételes adóját (kata) választó főállásúaknál a katás időszak 100 százaléka számít be a szolgálati időbe a résznyugdíjhoz szükséges legalább 15 éves, a teljes nyugdíjhoz szükséges legalább 20 éves szolgálati idő megállapításakor.

Azonban a nyugdíj összegének kiszámításához az egész évben kisadót fizető főállású kisadózó szolgálati idejét arányosítani kell a minimálbérrel. Az így elért szolgálati idő évente mindössze 303 naptári nap lesz. Katás vállalkozóként tehát évente két hónapot elveszítesz, amikor kiszámítják a nyugdíjad. Ráadásul társadalombiztosítási ellátásainak számítási alapja a minimálbérnél alacsonyabb, 81 300 forint.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2016-06-16T11:20:57+00:00 február 10th, 2016|Nyugdíj, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment