Játékok, amelyek fejlesztik gyermeked pénzügyi tudatosságát

Pénzügyi tudatosság alatt a megszerzett pénzügyi ismeretek és képességek alkalmazását értjük, melyek segítenek abban, hogy hatékonyan és tájékozottan tudjuk meghozni a pénzkezeléssel kapcsolatos döntéseinket. Korosztályok szerint csoportosítottuk a legötletesebb játékokat, így megtudhatod, melyik pénzügyi játék felel meg leginkább gyermeked korosztályának.

Gyermeked pénzügyi tudatosságának fejlesztése igazán fontos, hiszen ezáltal segíthetsz neki a jövedelem, a kiadások és a megtakarítások közötti kapcsolat megértésében, valamint elérheted azt is, hogy a gyermek felfogja a pénz értékét. Ez a sikeres gyermeknevelés egyik alapköve.

A legjobb, ha a csemetét kreatív játékokon keresztül ismerteted meg a legfontosabb pénzügyi fogalmakkal, hiszen ez által nem csak tanul, hanem jót is szórakozik. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány izgalmas játékot, melyek fejlesztik a gyermekek és a tinik pénzügyi tudatosságát!

A legfiatalabb korosztály pénzügyi tudatosságának fejlesztését az egyszerű pénzügyi fogalmak tisztázásával érdemes kezdeni, a legkisebbek gyűjthetik és számolhatják a pénzérméket. Az idősebb gyerekeknek lehet saját zsebpénzük, megismertetheted őket a számlákkal és a csekkekkel, valamint a takarékosság fogalmával is.

A legfontosabb az, hogy megmagyarázd gyermekednek a fogalmakat, és hagyd, hogy ő maga is próbálja meg, azt, amit tanult, még ha ez azt is jelenti, hogy egy kicsivel türelmesebbnek kell lenned a játékboltban, amíg csemetéd kiszámolja a szükséges pénzt a malacperselyéből.

Játékok 3-5 éves gyermekeknek

Ugyan a legfiatalabb gyermekek csak ritkán vannak tisztában a számokkal, kutatások bizonyítják, hogy a háromévesek nagy része már érti, hogy pénzért cserébe megkaphat valamit, amit szeretne, míg a négyévesek többsége a malacperselyben csörgő érméket már össze tudja kötni a takarékosság fogalmával.

Érmegyűjtés

Lepd meg gyermekedet egy malacpersellyel, melybe összegyűjtheti a szülőktől, nagyszülőktől kapott érméket, a saját megtakarított pénzéből pedig vásároljatok együtt valami apróságot az ő kívánsága szerint. Remek játékot varázsolhattok a dologból, ha gyermeked és a hasonló korú barátja, unokatestvére között pénzgyűjtő versenyt rendeztek. A csemeték kirázhatják az érméket a perselyeikből, és összehasonlíthatják az érmékből épített tornyok magasságát (hiszen az érmék értékeit még korai lenne nekik elmagyarázni), hogy megtudják, melyikük gyűjtött össze „több” pénzt.

Játékok 6-7 éves gyermekeknek

A nagyobb gyermekek, akik már megismerkedtek a számok világával, sokféle játékot játszhatnak, melyek segítenek nekik a címletek megismerésében és megtanítják őket a címletek közötti váltására is. Összegyűjtöttünk néhány, kisiskolások számára ideális játékot, melyeket az egész család élvezni fog!

Ismerd fel az érmét!

Gyűjts össze egy maréknyi pénzérmét, de arra ügyelj, hogy minden címletből legyen legalább egy érmétek, majd helyezd az érméket egy papírzsákba. Készíts kártyákat, melyekre felírod az érmék értékét! A kártyákat sorakoztasd fel egy asztalon. Ezután gyermeked a papírzsákból húz egy érmét, melyet látatlanul a markába zár, és a tapintása, mérete alapján igyekszik kitalálni, milyen értékű érmét választott.

Miután meghozta döntését, az érmét a megfelelő kártyára helyezi, majd együtt leellenőrizhetitek a válasz helyességét. Természetesen a játék kártyák nélkül is játszható, ilyen esetben a gyermek csak szóbeli választ ad. A játékot több gyermek is játszhatja, ilyenkor azonban a jobb láthatóság érdekében ajánlatos a kártyák helyett plakátokra kiírni az érmék értékeit, így a gyerekek a megfelelő plakát elé állva adják meg válaszukat, a gyerekcsoport pedig közösen ellenőrizheti annak helyességét.

Ismerd fel a bankjegyet!

Ha van rá lehetőséged, nyomtass néhány bankjegyutánzatot, melyeken a pénz értékét jelző számokat öntapadó papír segítségével teljesen elrejted. Minden címletből készülj egy másolattal. Ezután, akár gyermekeddel közösen, készítsetek kártyákat a megfelelő értékekkel. Gyermeked előtt legyenek felsorakoztatva az értékek, előtted pedig a bankjegyek.

Véletlenszerűen mutasd fel gyermekednek a bankjegyet, ő pedig emelje fel a megfelelő értéket jelző kártyát. A játékot addig játszhatjátok, míg a csemete meg nem tanulja kapásból felismerni a bankjegyeket. Ha gyermekednek van malacperselye, jutalmazhatod a helyes találatokat egy-egy ötforintossal is.

Dobókockás játék

Szükséged lesz néhány 5, 10, 20, 50, 100 és 200 forintos érmére és egy dobókockára. A játék egyszerű – ahányat dob gyermeked a kockával, annyi ötforintos érmét adsz neki. A csemete feladata, hogy átváltsa az ötforintosokat nagyobb címletekre. Például ha hatost dob, a hat ötforintosáért cserébe kaphat egy 10 és egy 20 forintos érmét. Még a játék kezdete előtt határozzátok meg, mikor ér véget a játék (pl. ha a gyermek eléri az 500 forintot). A játék még izgalmasabb, ha több gyermek játssza, hiszen így versenyezhetnek is, ki éri el elsőként az előre megbeszélt összeget.

Játék két gyermeknek

Ezt a játékot két gyerek is játszhatja, a szülő segítsége és különösebb előkészületek nélkül, hiszen mindössze egy kupac pénzérme szükséges hozzá. Az első játékos véletlenszerűen felmarkol néhány pénzérmét, úgy, hogy a másik ne lássa. Miután összeadta az érmék értékét, közli ellenfelével hány darab érmét tart a kezében, és mennyi ez érmék értékének összege. A másik játékosnak két lehetősége van, hogy kitalálja, milyen érméket tart a kezében az ellenfele.

Például, ha az egyik játékosnak 5 darab érme van a kezében, 350 forint értékben, ellenfele tippje lehet, hogy a másik gyermek két darab százforintost és három darab ötvenforintost rejt a markában, de a helyes válasz lehet egy kétszázas, egy százas, két húszas és egy tízes is. Amennyiben eltalálja a helyes kombinációt, a gyermek elnyeri a pénzkupacot, ellenkező esetben viszont ellenfele tarthatja meg a pénzt. A játékosok felváltva találgatnak, az előre meghatározott körök számának lejátszása után pedig az a játékos nyer, akinek több pénze van.

Játékok 8-9 éves gyermekeknek

A 8-9 éves gyerekek már elég érettek, hogy megértsék a pénz valódi értékét, illetve a takarékosság és az okos, átgondolt vásárlási döntések meghozatalának fontosságát. Játékaink segíthetnek abban, hogy szórakozva fejleszd gyermeked pénzügyi tudatosságát.

Kuponos játék

Ehhez a játékhoz szükséged lesz néhány kuponra, szelvényre, melyek valamilyen árkedvezményt biztosítanak és néhány érmére, esetleg kisebb címletű bankjegyre. Ügyelj arra, hogy a kedvezmény ne százalékosan, hanem pénzértékben legyen feltűntetve a kuponon! Vágd ki a szelvényeket, helyezd őket gyermeked elé, majd kérd meg, hogy számolja ki az előkészített pénzkupacból a kedvezményt. Például, ha a szelvény 250 forint kedvezményt biztosít valamely termékre, gyermeked a pénzkupacból elvehet egy 200 és egy 50 forintos érmét. Ismételjétek meg a folyamatot még néhány kuponnal.

A játék végén számoljátok össze a gyermeked előtt gyülekező érméket, és beszéljétek meg, hogy a megtakarított pénzen mit tudnátok még vásárolni. A játékot akár heti szinten is játszhatjátok, ilyen esetben mindig írjátok fel egy füzetbe, mennyit takarítottatok meg, a hónap végén pedig összeszámolhatjátok a spórolt pénzt. Ennek a játéknak köszönhetően megtaníthatod gyermekednek, mennyit jelenthet a sok apró megtakarítás, jobban fogja értékelni a pénzt, és a költségvezetés fontosságába is belátást nyerhet.

Bevásárló lista

Ez a játék remekül fejleszti a gyermekek pénzügyi tudatosságát, és megtanítja őket az okos vásárlási döntések fontosságára. A játékhoz mindössze valamelyik szupermarket katalógusára, papírra és ceruzára, esetleg zsebszámológépre lesz szükségetek. Határozz meg egy pénzösszeget, mely a gyermek rendelkezésére álló büdzsét jelképezi. Kérd meg a gyerkőcöt, hogy a katalógus alapján állítson össze egy bevásárló listát, de úgy, hogy ne lépje túl a megadott keretet.

Ha elkészült a lista, ellenőrizzétek együtt, és beszéljétek meg a listán található termékek szükségességét, illetve hogy milyen más, szükségesebb vagy olcsóbb termékkel lehetne helyettesíteni őket.

Komparatív vásárlás

Gyűjtsd össze néhány sportüzlet katalógusát, majd kérd meg gyermekedet, hogy találja meg, melyik üzlet kínálja a például a legolcsóbb sportcipőt, abból a típusból, melyet kedvel. A játékot természetesen más termékkel is játszhatjátok. Miután megtalálta a legolcsóbbat, beszélgessetek el a választásáról. Példának feltűntetünk néhány kérdést, amit feltehetsz neki:

• Általánosságban is elmondható, hogy az adott üzlet alacsonyabb áron kínálja termékeit?
• Milyen messze van az üzlet a lakhelyetektől? Mennyi időt vesz igénybe eljutni az üzletig? Mekkorák az utazás költségei?
• A kínált áru minősége alacsonyabb, magasabb vagy megegyező a hasonló típusú, de drágább áru minőségéhez viszonyítva?

Költségvetés készítése

Ennek az egyszerű játéknak a segítségével gyakorolhatod gyermekeddel a költségvetés készítését. Készíttess gyermekeddel egy listát a bevételeiről és a kiadásairól. A lista egyik oszlopába írja be a havi zsebpénz összegét, a nagyitól kapott pénzt, a fűnyírással, újságkihordással vagy más gyerekmunkával szerzett jövedelmét, a másik oszlopba pedig a tervezett havi kiadásait, például a jégkrémre, mozira, színházra szánt pénzösszegeket. Ezután adj neki különféle feladatokat.

Ha a kiadások meghaladják a bevételt, csökkentse a kiadásokat. Kérd meg például, hogy készítsen olyan költségvetést, ahol a bevételeinek 15 százalékát élelemre kell költenie, vagy a bevétel 20 százalékát meg kell takarítania. Önállóan is találhatsz ki neki ehhez hasonló feladatokat, izgalmasabbá téve a játékot. A költségvetés vezetéséről cikk itt: Hogyan vezesd a költségeidet?

Pénzügyi tudatosságot fejlesztő játékok tiniknek

A tiniket már nehezebb meggyőzni, hogy érmés-papíros játékokat játsszanak szüleikkel és testvéreikkel, azonban a fiatalok pénzügyi tudatosságát talán a legfontosabb fejleszteni, hiszen ők már egyre gyakrabban rendelkeznek diákmunkából származó bevétellel, és a költségeik is egyre nagyobbak. Mivel a tizenévesek figyelmét nehéz kreatív kis játékokkal lekötni, nekik kifejezetten ajánljuk a társasjátékokat és a különféle online játszható vagy videó játékokat, melyek szintén fejlesztik a pénzügyi tudatosságot a fiataloknál.

Az örökzöld Monopoly

A mindenki számára jól ismert társasjáték nem csak a szórakozást garantálja, hanem a pénzügyi tudatosságot is fejleszti. Ha tini gyermeked még hajlandó rá, hogy a családdal töltse a szabadidejét, a Monopoly remek vasárnap délutáni szórakozást biztosíthat az egész családnak. Ha viszont csemetéd szívesebben tölti a szabadidejét baráti társaságában, akkor is remekül szórakozhat a csapat a társasjáték mellett.

A Monopoly sok fontos dologra tanítja meg a tizenéveseket. Az első lecke, hogy fontos, hogy az embernek legyen készpénze. Ez mind a társasjátékra, mind a való életre igaz. A játékban az nyer, aki a legtovább rendelkezik pénzzel. Az a játékos, aki készpénz nélkül marad, kénytelen lesz eladni az ingatlanjait, méghozzá jelentős veszteséggel, és csak idő kérdése, mikor fog csődbe menni, azaz kiesni a játékból. A következő lecke a türelem fontossága. Ahogy a játékot nem lehet megnyerni minden lehető ingatlan megvásárlásával, úgy a való életben sem lehet előrébb jutni kidolgozott pénzügyi terv nélkül, melyhez tartjuk is magunkat.

Fontos, hogy a gyermek ezt megtanulja, ne legyen türelmetlen, ha a takarékoskodásról van szó és mindig alaposan gondolja át a pénzügyi döntéseit. A játék arra is megtanítja a fiatalokat, hogy ne támaszkodjanak csakis egy pénzforrásra, hiszen sokkal tovább játékban maradhatnak, amennyiben több ingatlannal rendelkeznek, nem pedig eggyel, melybe rengeteget fektetnek.

Videojátékok

Ugyan a videojátékok káros hatásairól rengeteg cikk szól, mi mégis megemlítjük őket, hiszen sok olyan játék is létezik, mely fejleszti a fiatalok pénzügyi tudatosságát. A tinik naphosszat a számítógépeik előtt ülnek, mobiltelefonjaiktól nem hajlandóak hosszabb időre megválni és internet nélkül sem tudják igazán elképzelni az életüket. Ha már így áll a helyzet, ajánlunk tizenéves gyermeked számára néhány videó játékot, melyekből még tanulhat is egy-két dolgot a gazdálkodásról.

A világhálón számtalan online játékra bukkanhatsz, melyek kifejezetten a pénzügyi tudás fejlesztésére irányulnak és a legfiatalabbaktól kezdve egész a tinédzserekig minden korosztály számára találhatsz megfelelő játékot. Még a Facebook is számos játékot kínál, melyekből gyermeked megtanulhatja a saját vállalkozás vezetésének fortélyait, legyen szó farmról, étteremről vagy fagylaltozóról, ezáltal pedig fejlesztheti pénzügyi tudatosságát is.

Az offline is játszható játékok között is soknak van pozitív hatása gyermeked gazdálkodási szokásainak kialakítására. Remek példa erre a The Sims szimulációs játék, ahol a karakterek munkába járnak, ha jól végzik a dolgukat, feljebb léphetnek a ranglétrán, ezáltal nagyobb jövedelemre téve szert, ami lehetővé teszi, hogy a rendszeres kiadások, számlák, élelemre és ruházatra költött összeg mellett takarékoskodjanak is. A megtakarított pénzből például átrendezhetik az otthonukat, kocsit vehetnek, vagy elegáns éttermekbe járhatnak.

Szintén jó példa a The Zoo Tycoon nevű játék is, ahol a játékos állatkertet vezethet, próbára téve a vállalkozói képességeit. A játék egyszerű – minél nagyobb a belépőjegyekből és egyéb szolgáltatásokból befolyó bevétel, annál nagyobb összeg áll a játékos rendelkezésére az állatkert bővítésére, ami még több bevételhez vezethet. Még az olyan videojátékok is jó hatással lehetnek gyermeked pénzügyi tudatosságára, melyek egyébként nem a szülők kedvencei, mint például a Grand Theft Auto, ahol a teljesített feladatokért járó pénz ruhára, élelemre, autójavításra vagy ingatlanokra költhető, vagy a World of Warcraft, mely szintén fejlesztheti gyermeked gazdálkodási képességeit.

Van hasznos játék ötleted? Ti miket játszotok, hogyan tanítjátok a gyerekeket? Írd meg kommentben!

2017-02-13T21:14:12+00:00 szeptember 30th, 2015|Gyermek, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment