Kemény nyugdíjas évek várnak a fiatalságra

Mostanában számos esetben írtunk a nyugdíjasok jelenlegi helyzetéről, valamint a nyugdíjrendszer várható alakulásáról. Lassan-lassan, de már a „csapból” is ez folyik, mivel folyamatosan jelennek meg az újabbnál újabb publikációk, amik a nyugdíjrendszer „fekete és teljes homályba borult” jövőjére szeretné felhívni az emberek figyelmét. De főleg azokét, akik a nyugdíjas éveik előtt állnak.

Ennek eredményeképpen mi is úgy látjuk, hogy az állam okozta problémákról nem hallgatni kell, hanem annyiszor beszélni róla, amennyiszer csak lehet. Úgy gondoljuk, hogyha minden tizedik publikációnk által sikerül meggyőzni legalább egy családfőt a nyugdíj megtakarítás fontosságáról és minél hamarabbi elkezdéséről, akkor már megérte a fáradtságot. 50-es éveidben jársz? Vajon neked aggódni kell? Ha még nem kezdtél el félretenni, akkor nagyon! És a fiataloknak? Nekik sem lesz könnyű…

Mivel kell szembenéznünk?

A demográfiai körképünkből is látszik, hogy komoly problémák elébe néznek azok a fiatalok, akik épp a 20-as vagy a 30-as éveikben járnak. Ahogy már azt mi is megírtuk korábban, a nyugdíjalapot érintő 50 éves demográfiai előrejelzés semmi jóval nem kecsegtet: nem egyenes arányosságban növekszik az öregek és a fiatalok száma, amelynek eredményeképpen ma az öregségi indexünk 123%-on áll. A problémát tovább fokozhatjuk azzal, hogy egyre kevesebben vannak azok, akik járulékot fizetnek. 

Továbbá a HVG szerint, az államháztartás által okozott hiányosságok pótlására, kiadásaink hosszú távú csökkentése jelentheti a megoldást. Csak egy a probléma: az állam csak abban az esetben tud támogatást adni, hogyha azt valahonnan el is tudja venni. Ezért jogosan feltételezhetjük, hogy a kiadások csökkentésére további korhatáremelést, valamint a nyugdíjak összegének lefaragására számíthatunk.

A problémás előrejelzések ellenére belefutottunk a hirkozpont.hu egyik érdekes írásába amely szerint, 2015 első negyed évében az újszülöttek száma 3,3%-kal nőtt az előző év ezen időszakához képest. Sajnos ez a tendencia nem valószínű, hogy megmarad, és a fiatalok elvándorlása is csak tovább ront a helyzeten.

Mit mond a Nyugdíj- és Időskor Kerekasztal (NYIKA) volt elnöke?

Heltz Péter egy évvel ezelőtt adott interjút a HVG-nek, amiben a nyugdíjrendszer problémáiról beszélt. Tudjuk, hogy nem mai az interjú, de még –  ennek ellenére is –  rengeteg aktualitást véltünk felfedezni benne, amik felett nem akartunk elsiklani. A következőkben pontokba szedve, megpróbáltuk a legfontosabb információkat kiemelni a beszélgetésből.

Legalább 20-30 millió(!) forintot kell összegyűjtenünk nyugdíjas korunkra, hogyha nem akarunk felhagyni jelenlegi életszínvonalunkkal.

Fentebb is írtunk, valamint ahogyan a NYIKA volt elnöke is megerősíti: a jelenlegi nyugdíjhelyzet csak romlani fog. Várhatóan 2050-re 8 millióra fog csökkenni a lakosság száma a tömeges kivándorlás miatt. A kivándorlás növekedése miatt egyre kevesebb fizetnek járulékot.

Kockázatmegosztási szempontból hasznos lett volna a magán-nyugdíjpénztárak működtetése. Ezért nem megszüntetni és akadályoztatni, hanem államosítani kellett volna. (Bár ez tudjuk, hogy jóval bonyolultabb és egy külön cikket érdemelne.) Ezt szeretnénk inkább szóról szóra idézni:

„Ha még van 35-40 éve felhalmozni, és utána, az akkori nyugdíjkorhatár betöltése után lesz 15, de jobb esetben még több éve arra, hogy ezt használja, akkor ahhoz, hogy érdemi megtakarítása legyen nyugdíjas korára, és azzal számol, hogy az államtól sokkal kevésbé fog nyugdíjat kapni, akkor minél korábban el kell kezdenie félretenni havonta a bére körülbelül 15 százalékát.”

Kezdj el megtakarítást gyűjteni

Amint láthatod, más szakértők is arra próbálják biztatni az embereket, hogy mindenképp és minél hamarabb kezdjenek saját megtakarításba. Tényleg az a legnagyobb probléma, hogy az állam nem feltétlenül fog tudni gondoskodni rólunk, mivel a hiány folyamatosan növekszik. Hogyha nem szeretnénk lemondani megszokott életszínvonalunkról, akkor érdemes nyugdíjcélú megtakarításba kezdeni.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:16+00:00 július 9th, 2015|Nyugdíj|0 Comments

Leave A Comment