Kockázati és whole–life életbiztosítások adózása 2014 –től

2014 sok újdonságot tartalmaz az életbiztosítások adózása tekintetében. Itt megtalálja mind a kockázati életbiztosítások, mind a whole-life életbiztosítások adózása és szabályozása körüli változásokat 2014 –től.

Nézzük először, hogyan alakul a kockázati életbiztosítások adózása

Fontos változások cégeknek: Hogyan adózik a kockázati életbiztosítás 2014 –től?

2014 számos szigorítást és első ránézésre apró módosítást tartalmaz a kockázati életbiztosítások tekintetében, amiket jobban megvizsgálva egyes esetekben igen kellemetlenek lehetnek, főleg cégek esetében. A céges kockázati biztosítások ugyanis korábban adómentesek voltak, 2014 –től viszont ezek köre szűkülni fog, ezért érdemes megnézni, hogy a meglévő céges kockázati életbiztosítások adózása változik-e.

Kizárólag azoknak a kockázati biztosításoknak változik az adózása, amelyek díjvisszatérítés lehetőséget tartalmaznak és magánszemély válhat jogosulttá a díjvisszatérítésre. Adókötelezettség akkor keletkezik, ha a díjat szerződőként a cég fizeti és utóbb magánszemély szerződőként belép a szerződésbe vagy akkor, ha magánszemély a szerződő és a díjat – nem szerződőként, hanem díjfizetőként – a cég fizeti. Első esetben a szerződő módosításakor, második esetben a díj megfizetésekor keletkezik adókötelezettsége a cégnek.

2014.01.01-től hatályos Szja megszünteti azt a lehetőséget, hogy kifizető által fizetett kockázati biztosítás esetén a magánszemély legyen a díjvisszatérítés jogosultja, úgy hogy a díj adómentes maradjon. Függetlenül attól, hogy mekkora a díjvisszatérítés mértéke, ha arra magánszemély a jogosult, akkor a biztosítás már nem tekinthető kockázati biztosításnak.

Azaz, ha egy életbiztosítás halál esetén fizet, de tartalmaz valamilyen bónuszt, amit a szerződő például kármentesség esetén kap meg, akkor minősül csak kockázati életbiztosításnak, ha arra a szerződő – azaz a cég – jogosult. Ilyen például a Generali Testőr, amely továbbra is adómentes, ha a bónuszra a cég jogosult.

További megkötés, hogy a kockázati életbiztosítás díja havonta nem haladhatja meg a 30.450 forintot (minimálbér 30%), különben az e feletti rész adóköteles. A 2014 –es adótörvények tisztázzák azt a kérdést, hogy mi történik éves befizetésnél: az egy hónapra eső díjat kell figyelembe venni, azaz a cég fizethet 352.800 forintot éves díjban is.

2014 –től a betegségbiztosítások is baleset biztosításnak fognak minősülni, ez azt jelenti, hogy ezeket a biztosításokat is lehet kérni cafetérián belül. Ez jó hír, de arra vigyázni kell, hogy ha a cég fizeti a kockázati életbiztosítást, és az tartalmaz jövedelempótló elemet (pl. kórházi napi térítés), akkor az napi 15.000 forintig lesz adómentes, felette 16% EHO és 27% SZJA terheli.

A kockázati életbiztosítások adózása magánszemélyek számára nem változik, az továbbra is adómentes, hiszen a biztosítást adózott jövedelemből fizeti.

Whole-life életbiztosítások adózása 2014

Ezeknek az életbiztosításoknak az adózása már sokkal jobban érinti a magánszemélyeket is, hiszen itt nekik is keletkezhet adókötelességük. A whole-life adózása kedvezően módosul magánszemélyek részére, ugyanis a kamatadó csökkenéshez és mentességhez rövidebb futamidő is elég lesz.

A kamatadó jelenleg 16% SZJA –ból és 6% EHO –ból tevődik össze, így összesen a „kamatadó” mondhatjuk, hogy 22%. A kamatadó elkerülésére alkalmas számlák: TBSZ, NYESZ, Start, whole-llife, LTP, ÖNYP.

A whole-life életbiztosítások adózása igazodni fog a TBSZ számlákhoz, és a következő módon fognak adózni:

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítás adózása:  3 év után 8% SZJA és 3% EHO, 5 év után pedig adómentes.

Rendszeres díjas (pl whole-life / unit linked) befektetéses életbiztosítás adózása:  5 év után 8% SZJA 3% EHO, 10 év után 0% kamatadó.

(A legalább 80%-ban állampapírba fektető befektetési alapok, illetve maguk az állampapírok adózása annyiban eltér, hogy azokra sosem kell EHO-t fizetni.)

Whole life életbiztosítások adózása cégeknél

Sajnos sokan kötnek hagyományos Unit-linked biztosítást cégeknek, mert nincsenek tisztában azzal, hogy azok gyakorlatilag még akkor sem érnék meg a cégnek, ha a termék nem lenne eszméletlen drága. Hagyományos Unit linked biztosításból nincsen egy sem, amelyiket megérné megkötni.

A whole-life, azaz egész életre szóló életbiztosítások között viszont van 1-2 jó konstrukció, illetve ezeknek az adózása is kedvezőbb. Fontos, hogy ha cég a szerződő (vagy vállalkozás), akkor csak akkor adómentes az életbiztosítás, ha a kedvezményezett magánszemély. Például egy vállalkozó nem köthet magára adómentesen ilyen biztosítást, alkalmazottjára viszont igen.

Itt nincsen felső határa, hogy meddig adómentes a biztosítás, mindössze arra van egy korlát, hogy mennyivel lehet évente emelni a díjat. (infláció + 30%)

2014 –től életbe lép egy szabály, miszerint ha szerződőt cserélünk, SZJA-t és EHO-t kell fizetni az addig befizetett díjak után. Ez megakadályozza, hogy valaki adómentesen vegyen ki pénzt a vállalkozásából ilyen módon. A tartammódosítás és a biztosított cseréje továbbra is adómentes.

Az Allianz Életprogram és az Axa Univerzum jó megoldás lehet cégvezetőknek, ha hosszú távra terveznek, de vigyázzunk, mert ezeknek a biztosításoknak is vannak olyan módozatai, amik sosem érik meg, és ugyan ezen a néven futnak. Bármilyen másik terméket is ajánlanak ilyen célra, kétlem, hogy jól fog kijönni belőle.

Visszajön az adókedvezmény magánszemélyeknek a nyugdíjbiztosításokra

Ezzel összesen akár 280.000 forintnyi adókedvezményt is igénybe vehetünk nyugdíj célra. Ebből maximum 130.000 forintot kapunk a nyugdíjbiztosításunk után. Vigyázzon, hogy amit Önnek ajánlanak az valóban nyugdíjbiztosítás-e. Itt is igaz, hogy a legtöbb életbiztosítás nagyon drága, és az adókedvezmény nem jelent előnyt, hiszen ezt a NYESz és ÖNYP után is megkapja.

Ezzel mindössze felzárkóztak, de a költségeiket tekintve gyorsan elvéreznek egy NYESz számlához viszonyítva. Jelenleg egy ilyen szerződés sincsen, ami megérné, de úgy tudom, hogy az Allianz dolgozik egy nyugdíjbiztosításon. Remélem, normális költségekkel fognak kijönni, legalább is lesz mód csökkentett jutalékkal kötni, ahogy az Életprogramot és akkor a becsületesebbeknek lesz esélyük jó terméket kínálni az ügyfeleiknek.

Addig is marad a NYESZ és az ÖNYP.

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!

2017-02-13T21:14:29+00:00 december 17th, 2013|Biztosítás|0 Comments

Leave A Comment