Kockázati teszt befektetőknek: mekkora kockázatot tudsz vállalni?

  • kockázatvállalási képesség

Akár kezdő, akár már valamennyi tapasztalattal rendelkező befektető vagy, alapkérdés, hogy mennyi kockázatot vállalj a befektetéseidben. Ha nem tudod, mennyi rizikót vagy képes kezelni, komoly stressznek és nagy veszteségnek teheted ki magad, ezért is töltetnek ki veled befektetés előtt a bankokban is egy rövid tesztet a kockázatvállalási készségedről. Íme 10 tipp, hogy megtudd, mennyi kockázat való neked!

Egy hüvelykujjszabály szerint – amellyel talán te is találkoztál már egyes pénzügyi tanácsadó oldalakon – azt tanítja, hogy a befektetési döntéseidet az időhorizont (egyszerűbben szólva a korod) és a kockázatvállalási hajlandóságod alapján kell meghoznod. Egész pontosan arról szól ez a teória, hogy vond ki 100-ból a betöltött éveid számát, ennyi százalékát tartsd a portfóliódnak részvényekben, a maradékot pedig kötvényekben.

Ennek alapja, hogy minél fiatalabb vagy, annál hosszabb távra tervezhetsz és jellemzően annál nagyobb az ember kockázatvállalási hajlandósága, ezért többet rizikózhat a részvényekkel. Idővel pedig fokozatosan tennéd így biztonságosabbá a portfóliódat az arányok alakításával.

Nos, amit erről mondhatunk, hogy semmiképp se ülj fel az ilyen íróasztal mellett kitalált műtörvényeknek!

Ezzel ugyanis sokkal több veszélyt és kockázatot veszel a nyakadba, mint kellene. A kockázatvállalási hajlandóság ugyanis több szubjektív, folyamatosan változó faktor eredménye. Része van benne az ember pénzügyi ismereteinek, az érzelmeinek, preferenciáinak. Illetve azt se felejtsük el, hogy közel sem biztos, hogy a részvények kockázata csökken hosszú távon, no meg az se közös, hogy kinek mit jelent a hosszú táv. Ebből is látható, hogy ez a fenti szabály túlzottan is leegyszerűsíti a valóságot.

Ehelyett az alábbi tanácsokkal látnánk el téged, hogy valóban a neked megfelelő befektetési döntéseket hozd meg.

Kockázatvállalási hajlandóság vagy kockázatvállalási képesség?

Az első, amit tisztáznunk kell, hogy a kockázatvállalási hajlandóság és a kockázatvállalási képesség két külön dolog. Előbbi azt jelenti, mennyi rizikót szeretnél vállalni a habitusod alapján, utóbbi pedig, hogy mennyi kockázatot vagy valóban képes eltűrni és menedzselni. A legbajosabb kombináció, amikor valakinek magas a hajlandósága, de alacsony a kapacitása, és ezzel olyan ügyletekbe hajszolja magát, amelyeket azonban nem tud kezelni, így komoly stressznek és veszteségeknek teszi ki magát.

Tapasztalatunk szerint az épp aktuális kockázatviselési képességed ettől az öt tényezőtől függ:

  1. az időtáv és a pénzügyi szükségleteid: mikor és milyen célokra lesz szükséged a tőkédre,
  2. a meglévő vagyonod mértéke: mennyi vagyon áll rendelkezésedre a céljaidhoz és a befektetéseidhez,
  3. a befektetési hozzáértésed: mennyire ismered a különféle pénzügyi eszközöket, piaci trendeket, mennyire gyorsan látod át a kínált előnyöket és rizikófaktorokat,
  4. az anyagi biztonságod: milyen biztosítékokkal rendelkezek a jóléted fenntartásához,
  5. a kockázathoz való hozzáállásod: mennyire tűröd jól a befektetésekkel járó stresszt.

A vagyonod mértéke és a kockázatviselési képességed

Hozzunk be itt még egy fogalmat, nevezetesen a nettó jólétet. A nettó jólét annak különbsége, amid van, és amivel tartozol. Ezt úgy tudod kiszámítani, hogy mekkora a vagyonod, megtakarításaid és befektetéseid jelenlegi értéke, és mennyi a tartozásaid összértéke. Ha a kettő különbözete pozitív értéket mutat, akkor lehet módod további befektetésekre. És minél nagyobb a pozitív eredmény, annál több kockázat vállalására van lehetőséged, kevésbé érint érzékenyen az esetleges veszteség.

Folytatva ezt a vonalat, légy tekintettel arra is, hogy mi a te bevétel-megtakarítás rátád. Ennek lényege, hogy megnézed, a bevételed mekkora részét költöd el a normál dolgokra, és mekkora részét tudod megtakarításba, befektetésbe forgatni. Minél nagyobb ez a ráta, annál több tered van a befektetéseidben.

Így hozhatod meg a jó befektetési döntéseket

Az igazi módja annak, hogy a valóban neked való befektetési döntéseket hozd meg, ha megnézed, tudod-e biztosítani a pénzügyi jólétedet, bárhogyan is alakulna az adott befektetés. Ahhoz, hogy okos befektetési stratégiát alkoss, pontosan kell látnod a pénzügyi kockázatviselési kapacitásodat. A pénzügyi kockázatviselési kapacitás egy általánosan érvényes, objektív mutató, amely számos faktor figyelembe vétele alapján megmutatja, mekkora veszteség kockázatát tudod hosszú távon elviselni.

Hogy megismerd a pénzügyi kockázatviselési kapacitásodat, az alábbi 10 tényezőt vedd számba őszintén saját esetedben.

1. Milyen fontos az adott célod?

Minél fontosabb számodra a szóban forgó célod, annál kevesebb kockázatot vagy hajlandó elviselni, amely veszélyeztetheti ennek elérését. Nagyon egyszerű példa ennek érzékeltetésére: jó esetben senki nem teszi fel ruletten a lakáskölcsön törlesztőrészleteit.

2. Milyen kapcsolatban van a fizetésed a részvénypiaccal?

Ha a fizetésed mértéke együttmozog a részvénypiaccal, érdemes visszavenned a részvények arányából a portfóliódban. Ez egybevág azzal az alapszabállyal, hogy ügyelj a diverzifikációra. Ha a részvényeid és a fizetésed mértéke együttmozog, egy esetleges krachnál mindent elveszíthetsz. Ha például egy olajcégnél dolgozol, a részvényeid lehetőleg ne erre az iparágra koncentrálódjanak.

Ezért építs több pillérre, és kezeld a fizetésedet afféle eszközosztályként: a bevételi szintednek megfelelő kockázatú és pénzigényű befektetésekbe forgasd a tőkédet.

3. Mennyire biztos a munkahelyed?

Minél kisebb annak kockázata, hogy elveszítsd a munkahelyed, annál nagyobb a befektetési kockázati kapacitásod. Ha tehát stabil a pozíciód és maga a cég is, illetve értelmezhető összegű nyugdíjra számíthatsz, annál könnyebben vághatsz bele rizikósabb befektetésekbe.

4. Mennyire erős a pénzügyi mentőhálód?

Az öngondoskodás alaptétele, hogy biztosítsd magad egy mentőhálóval a pénzügyeidben. Ennek elemei lehetnek a megtakarítások, a vésztartalékod, a biztosításaid. A mentőháló nélküli befektetők jobb, ha mielőbb gondoskodnak ezekről a kapaszkodókról, vagy pedig sokkal biztonságosabb befektetéseket kell választaniuk, természetesen alacsonyabb hozamokkal.

5. Mekkora adósságaid vannak?

Ha van hitelkártyád, amelyet nem tudsz minden hónapban kiegyenlíteni, vagy az összes adósságod a bevételeid harmadánál többre rúg havonta, inkább felejtsd is el az agresszívabb befektetési stílust. Ha ez a helyzet, mielőbb kezdj biztonsági hálót építeni magadnak, és kiegyenlíteni minden tartozásodat.

6. Mik a lehetőségeid, ha nincs elég pénzed?

Ha aktuálisan nem lenne elég pénzed egy célodra, semmiképp se borítsd be emiatt a megtakarításaidat. Általános tendencia, hogy az emberek hajlamosak ilyenkor teljesen más, számukra túl agresszív befektetési stratégiába kezdeni, hogy beszerezzék a hiányzó összeget. Ilyenkor szinte mindig bukta lesz a vége, pontosan azért, mert megfeledkeznek kockázatviselési kapacitásukról, és túlvállalják magukat.

Ennek kapcsán főszabályként azt tanácsoljuk neked, ha bármi baj történne, nagy költséged keletkezik váratlanul, ne a befektetéseidből finanszírozd ezeket. Külön tartalékokat kell képezned, így felkészülve a váratlan eseményekre. Ebben segíthetnek a fent említett biztosítások is.

7. Milyen a pénzügyi kockázatviselési IQ-d?

Minél erőteljesebben műveled magad a pénzügyek terén, annál tudatosabban és megalapozottabban tudsz dönteni a befektetéseidben. Ezzel csökkented a kockázatodat is, hiszen jobban átlátod az esetleges veszélyek és nyereségek kapcsolatát. Addig pedig, amíg tanulsz, vedd könnyebbre a befektetési stratégiádat, és folyamatosan terheld fel magadat.

8. Alapvetően kockázatkerülő vagy kockázatkedvelő vagy?

Ez a kérdés igényli a legnagyobb önbelátást és őszinteséget önmagad felé. Fel kell tárnod, valójában mennyire viseled jól a kockázatot és az azzal járó stresszt. Az egyes helyzetekben inkább lehetőséget vagy veszélyt látsz? A kockázatkedvelőknek tartóztatniuk kell magukat, hogy ne ugorjanak bele túl rizikós ügyletekbe az izgalmat keresve. A kockázatkerülőknek pedig egy szintig folyamatosan edzeniük kell magukat, hogy ne vesztegessék el a kínálkozó bevételi lehetőségeket.

Ha még nincs tapasztalatod nagyobb veszteséggel, akkor érdemes kicsiben indulnod: alacsony kockázatú papírokkal és kisebb befektetésekkel, valamint körültekintően ügyelve a diverzifikációra.

9. Mik a jövőbeli pénzügyi kötelezettségeid?

Nézz hosszú távra, hogy milyen pénzügyi kötelezettségek várnak rád. Ilyen kötöttség lehet egy lakáshitel lefizetése, az esküvő megrendezése, a gyermek taníttatása, illetve a nyugdíjmegtakarítás is. Minél több ilyen kötelezettséget látsz magad előtt és minél rövidebb távon, annál kisebb kockázatot engedhetsz meg magadnak a befektetéseidben.

10. Milyen időhorizonton mozogsz?

A céljaid időtávja nagyban meghatározza nemcsak a befektetéseidnél vállalt futamidő hosszát, de azt is, hogy mennyire kockázatos befektetési formákat válassz. Minél közelebb van az időpont, amikor szükséged lenne a tőkédre az adott cél megvalósításához, annál kevesebb rizikót engedhetsz meg magadnak.

Pénzügyi kockázatviselési képesség kérdőívek

Ha mindezek alapján szeretnéd minél pontosabban megismerni a kockázatviselési kapacitásodat, ehhez sok segítséget találsz a neten. Vigyázz, mert sok ilyen kérdőív valójában csak reklám.

Amennyiben kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, esetleg észrevételeidet osztanád meg velünk, kattints az alábbi gombra és írj nekünk:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2018-02-10T10:51:58+00:00 február 10th, 2018|Befektetés, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment