Kókler Bróker: Ingyenes, független pénzügyi tanácsadás

Független pénzügyi tanácsadás, ingyen? Ha ingyenes, akkor miért lehet Dunát rekeszteni az ilyen brókerekkel? Mégis mennyit keresnek egy megtakarításon? Mit jelent a függetlenség, és mi igaz abból, amit mondanak?

„Egy kedves ismerősétől kaptam meg a számát, a kedd vagy a szerda alkalmasabb Önnek?”

A függetlenség

A független biztosításközvetítő közvetítői tevékenysége során

a) az ügyfél megbízásából jár el (alkusz), vagy

b) egyidejűleg több biztosítóval fennálló jogviszony alapján azok egymással versengő  termékeit közvetíti (többes ügynök).

A több, az legalább kettő. Tehát, ha valaki közvetíti a két legdrágább unit-linked terméket, akkor már függetlennek nevezheti magát. Sajnos a pénzügyi tanácsadót nem definiálják, pedig szerintem ráférne azok után, hogy manapság egy érettségivel már kapva kapnak utánunk a különböző „tanácsadó” és „bróker” cégek.

A pénzügyi tanácsadók 90%-a valójában közönséges életbiztosítás ügynök. Egy valódi tanácsadó a legritkább esetben fog minket felhívni azzal, hogy tanácsot szeretne nekünk adni, ráadásul ingyen.

A legtöbb tanácsadó cég, akik nap mint nap sok száz hihetetlen rossz befektetésre beszélik rá ügyfeleiket valójában egyáltalán nem független. Mármint jogilag lehet, de erkölcsileg nem. A legtöbb cég valójában csak 3-4 biztosítóval van szerződve, azokkal, amelyek az ügyfélnek a legrosszabb termékeket közvetítik, hiszen ezek irreálisan magas költségekkel dolgoznak, és ezen nagyon szakít a cég és az ügynök is.

Az MLM rendszer

A 3-4 legnagyobb pénzügyi tanácsadó cég MLM rendszerű. Ilyen a Quan***s, O*B, M*K, C****quit, M****ally, Cons***t,  de van csomó másik is. Az MLM rendszer itt azt jelenti, hogy a jutalék, amit az ügynök – khm tanácsadó – megkap, 8 szinten keresztül osztódik. Ezért kénytelenek kizárólag a legdrágább termékeket közvetíteni, melyek éves költsége elérheti az összes befektetett pénz akár 10%-át is! Bárki csatlakozhat, és ha új tagokat szervez be maga alá, akkor az ő értékesítéseikből is jutalékot kapnak.

A pénzügyekhez nem kell érteni, elég, ha az ember jól kommunikál. Tipikusan onnan lehet felismerni őket, hogy nem beszélnek költségekről, kockázatokról, befektetési stratégiáról, sosem ajánlanak bankot, csak biztosítást és nagy szavakat, óriás hozamokat ígérnek. Persze, hiszen ők is ezt hallják a felettesüktől, akinek szintén az a célja, hogy eladja a terméket.

No meg persze, ha nincs pénzünk befektetni, akkor csatlakozhatunk is.

Mennyire veszik figyelembe az ügyfél igényeit?

Pontosan annyira, amennyire az passzol a Unit-linked életbiztosításhoz. (A Unit-linked biztosításokról, és arról, hogy ezek miért nem érik meg, itt írtam.) Természetesen a szöveg az, hogy a pénzpiac doktorai, és az egész pénzpiacot egy kézből kínálják. Ez azt jelenti, hogy forgalmaznak 1db lakástakarék-pénztárat, 1db folyószámlát, 3db lakásbiztosítást, és 5-6 féle életbiztosítást.

Akár hiszed, akár nem, ezzel a palettával nagyon jól lehet játszani. Mindenki úgy érzi, hogy a megoldást éppen neki, az ő igényeire kínálják fel, holott szinte mindenki ugyan azt kapja. A tanácsadás lényege, hogy Te unit-linked biztosítást köss, abból is a lehető legdrágábbat.

Lakáscél, gyermek, nyugdíj? Akkor Neked a unit-linked biztosítás lesz a megfelelő. Persze első körben csinálnak egy „elemzést”, amikor is megnézik, hogy mik a céljaid, mik a problémáid, és kiderítik a kifogásaid, amiket majd kezelni kell.

Ekkor visszavonulnak, azt mondják, hogy a szakértőkkel közösen kiválasztják a megfelelő terméket. Valójában lekapják az első hármat, ami a kezükbe kerül, és azzal indulnak tanácsot adni. Nincs számolás, nincs szakértő, mindenkinek ugyan az a 3 termék van.

Viszont felkészülnek. Felkészülnek a céljaidból, a kifogásaiból, hogy azokra azonnal tudjanak válaszolni, nehogy bizonytalannak tűnjenek. Sajnos a céges oktatások legnagyobb része is ilyen képzésekből áll, nem pedig szakmai jellegű képzésekből. A cégnek nem érdeke, hogy az ügynök tisztában legyen a termék valódi mivoltával, hiszen ha utána számolna csak egyszer is, akkor látná, hogy milyen förtelmes dolgot művel az emberekkel.

A bróker kezeli a pénzünket

Nem is értem, hogyan de elég sok ügyfél azt hiszi, hogy a “brókercég”- aki valójában egy csak egy mezei biztosításközvetítő – kezeli a vagyonát. Régen úgy pozícionálták magukat ezek az ügynökök, hogy ők befektetési szakértők, akik forgatják az ügyfélnek a pénzét.

Nos, hát ez nem igaz. Az ügynök semmi mást nem csinál, mint kiválaszt egy unit linked életbiztosítást, amit megköt az ügyfélnek, és ezért a biztosítótól jutalékot kap. Méghozzá nem is keveset. Az ilyen szerződések az óriási költség miatt az éves díj 150%-200%-át is kifizetik jutalékba az ügynöknek.

Ez egy havi 30.000 forintos szerződés esetén 540.000-720.000 Ft!

Érted már, miért ezt kell kötni?

Ezután az ügynök leadja a szerződést a biztosítónak, és viszlát, soha többé nem kell, hogy foglalkozzon a szerződéssel. Maximum imádkozik, hogy ne menjen rosszul, mert akkor elkezdik hívogatni az ügyfelek, ami plusz munka, jutalékot meg már nem kap érte.

Honnan ismerheted fel, ha át akarnak verni?

Ha a következő állítások közül, bármelyik is igaz, akkor ne írj alá semmit.

 1. A tanácsadó 11%-os hozam felett ígér éves szinten, vagy azzal számol.
 2. A tanácsadó a megtakarítására Unit-linked életbiztosítást ajánl, melynek TKM értéke a kiválasztott időtávra 3%-nál magasabb. Összes unit-linked TKM táblázata itt.
 3. A tanácsadó a szerződés aláírását sürgeti
 4. A tanácsadó többet beszél hozamokról, mint kockázatokról
 5. A tanácsadó a unit-linkden kívül semmilyen más alternatívát nem hoz szóba.
 6. A tanácsadó munkát ajánl (legyünk óvatosak, bár ha biztosítással akarunk MLM-ezni, elfogadhatjuk)
 7. A tanácsadó a fent említett cégeknél, vagy hasonlónál dolgozik.

Éppen ezért nem kötünk semmit a bankban sem, ha a kedves OTP-s hölgy ajánlja. Csak miután otthon, nyugodtan összehasonlítottuk más termékekkel, átolvastuk a szerződést, utána néztünk az interneten, és valóban a legjobbnak bizonyult.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:37+00:00 március 26th, 2013|Pénzügyek|9 hozzászólás

9 hozzászólás

 1. Érsek Attila május 1, 2013 at 1:59 du. - Reply

  Rengeted csúsztatás, és hazugság van az itt leírtakban! Vállalom névvel, címmel,telefonszámmal! A rendszerről a TKM-ről, annak mértékéről, és még sok minden másról is! Gondolom Ön a tevékenységét karitatív módon, csupa emberbaráti szeretetből ingyen végzi!? Mindig az irigységet érzem az ilyen sorok mögött, mert általánosságban beszél, nem konkrét megoldásokat nevez meg! Ezt nevezzük úgy, hogy maszatolás! Sok sikert kívánok!

  • szendreiadam május 2, 2013 at 4:57 de. - Reply

   Lám lám, egy újabb harcias “szakmabeli”. Netán nem egy MLM cégtől érkezett hozzánk?

 2. Horváth Attila május 30, 2013 at 6:06 du. - Reply

  Üdv!
  Az a helyzet, hogy egy kicsit mindegyik félnek igaza van….
  Valóban vannak olyan MLM es cégek akik ilyen módon gazdálodnak, de az is igaz, hogy ez álatlánosság ami itt levan írva és nem konkrét tények, ígyhát nem kell meglepődni hogy bánt vele olyan embereket akik tisztességesen és jóindulattal végzik a ténylegesen segítő munkájukat (utánna számolva és a legjobb 3-al visszatérve az ügyfélhez) akár MLM-ben is!!!! Illetve sok olyan MLM van ami nem csak biztosításokra próbál ráterelni, hanem kifejezetten a megtakarításokat ajálnja, vagy ha mindenképp hitelt akarunk akkor már a legmegfelelőbb hitel kiválasztásásban segít… mivel ez nem volt benne a cikkben így igaza van az MLM es figuránknak: “Ezt nevezzük úgy, hogy maszatolás!”
  Férre ne értsenek nem vagyok MLM-es, de utálom az olyan emebreket akik mások mocskolásásval akarnak előrébb jutni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy tényleg vannak zsiványok akik csak arra mennek rá, hogy nekik jó legyen és mi kis ügyfelecskék meg levagyunk sz’rva….
  Ha már pénzünk rendezésésre nincs időnk (sok száz óra átnézni minden lehetőséget), akkor arra legyen, hogy megválogassuk rendesen azt aki azt kezelni fogja(pár óra)…
  Szerintem az is rablás, hogy az ingyenes tanácsadáson fellül még van olyan szolgáltatás ami esetleg pénzért elérhető… mert ezek szerint ingyen nem végzi el a munkályát 100%.osra hiszen, ha fizetek, akkor tud annál jobban is dolgozni…. (szóval maga sem a legjobb ajánlatot teszi meg?!?!)
  Az igazán korrekt embert onnan lehet megismerni, hogy:
  1 Számára mindegy, hogy hova ajáll mert mindenhonnan ugyan annyi jutalékot kap.
  2 A lehető legtöbb bankal és befektetési forrásal áll kapcsolatban, hogy legyen miből válogatni.
  3 Teljesen ingyenes!!!
  Ha nem találnának ilyet akkor: 06 30 23 32 854 (emberi időben)
  Tisztelettel:
  Horváth Attila
  Ui.: Remélem nem törli az üzenetemet… “MINDEN vélemény számít!”

 3. Horváth Attila május 30, 2013 at 9:01 du. - Reply

  Sok mindnere számítottam csak erre nem 😀

  • M. Zita július 11, 2013 at 9:34 du. - Reply

   Fordítom a reakciót: primitív szöveg, otromba helyesírás és stilisztika. Nem vagy egy szinten a posztolóval semmilyen szempontból, így érdemben sem tudnátok vitatkozni.

 4. regina szeptember 3, 2013 at 10:52 de. - Reply

  Nekem OTP kölcsönöm van és nagyon sok a biztositásom egy pénzügyi szakemberre lenne szükségem akiben teljesen megbizom és nem ver át.Négy gyermeket nevelek egyedűl és szerintem ebböl is látszik hogy nem vet fel a pénz.Ez nem hozzászólás tudom, de bizom benne aki jártas ebben jobban talán tud valami tanácsot adni

 5. CFP április 18, 2014 at 2:43 du. - Reply

  Üdvözletem!

  Még réges-régen, egyetem alatt volt szerencsém 2 teljes hónapot lehúzni az OVB nevű ‘tanácsadócégnél’ és habár nagyon régen volt és emlékeim kellőképpen megfakultak, de a fentebb felvázolt – azt hiszem úgy nevezték hogy – ‘tanácsadási protokoll’ nagyon ismerős nekem 🙂 Csak nem kend is ott kezdte pályafutását? (csak mint szurkálódást szántam)

  Egy pár pro és kontrát szeretnék a fentebbiekhez hozzáfűzni:

  1, Senkit nem akarok megbántani, de az MLM cégek alvállalkozóiként tevékenykedő ‘tanácsadók’ munkája az én tapasztalataim szerint releváns szakmai tudás hiányában tanácsadásnak nem nagyon, sokkal inkább értékesítésnek nevezhető.

  2, Az 1-es pont azért is egy nagyon szörnyű dolog, mert ezzel egy nyugdíjcélra alapvetően nagyon jó terméket tüntetnek fel rossz színben.

  3, Érsek és Horváth Attila kommentjéhez szeretnék pár gondolatot fűzni. Hogy is szokták mondani? Akinek nem inge ne vegye…Az Önök reakcióiból ítélve – ahogy azt egy kedves ismerősöm szokta mondani – ‘Önök is sales side-on vannak’ Nincs is ezzel semmi baj, a probléma akkor kezdődik amikor a 15-20%-os hozamok elhagyják a szájukat (ha elhagyják, nem akarok senkit sem sértegetni) és amikor vállalhatatlant ígérnek az ügyfeleiknek (itt is általánosságban beszélek)

  4, Egy apró kiegészítés lenne a szerzőhöz. Véleményem szerint bizonyos alacsony TKM-es UL-ek minimumdíjjal indítva 30-40 évre nyugdíjcélnak megfelelően elhelyezhetőek egy portfolióban.

  5, Ismét az Attila druszapároshoz szólna. Az ingyenes tanácsadás – és itt most nem a jutalékos ‘ingyenre’ gondolok – EGY adott pénzügyi problémára vonatkozik. Pl: milyen hitelt vegyek fel ha a céljaim azok, hogy…és az anyagi helyzetem az hogy…érdemes egyáltalán felvennem? Ez egy relatíve gyorsan orvosolható probléma, de azt gondolom senki sem várja el a szerzőtől, hogy ha ‘x’ beállítok, hogy csináljon neki egy komplett pénzügyi tervet, akkor azt ingyen fogja megtenni…

  6, És ezzel be is fejezem (kicsit hosszabb lett mint terveztem) Ha valakit tényleg érdekel a tanácsadói szakma (én személy szerint szerelmes vagyok bele), akkor ne legyen rest és tanuljon tovább. Végezzen el egy pénzügyi sulit, vannak nagyon jó továbbképzések (VAP, EFFA, CFA, CFP) – kicsit drágák, de megéri, ha az ember ezzel akar foglalkozni – és utána dolgozzon maszekba. Akkor lesz igazán független. A végeredmény ugyan az lesz az egyik oldalról, hisz engem is az ügyfeleim fizetnek meg. Csak a másik oldal lesz totálisan más, ahol az ügyfél tényleg azt kapja ami kell neki

Leave A Comment