Szeretnél spórolni a kötelező felelősségbiztosításodon? Villanyszerelők és vízvezetékszerelők figyelem! 2017. szeptember 1 után hatályos két új kormányrendelet, mely kimondja, hogy  a vízvezeték- és villanyszerelőknek is kötelező felelősségbiztosítással kell rendelkezniük.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy pontosan mit jelent ez, és miként lehet a legolcsóbban megkötni egy ilyen biztosítást.

Számos felelősségbiztosítás közül választhatunk a piacon, szinte minden biztosító rendelkezik ilyen konstrukcióval. A biztosítók ajánlatai között viszont rendszerint igen nagy különbségeket találunk.

Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy a kötelező felelősségbiztosítás mellé, milyen egyéb szolgáltatások nyújt a biztosító.

Egy jó felelősségbiztosítás nem csak a jogszabályban előírt tevékenységre, hanem a teljes villanyszerelés és vízvezeték szerelés körébe tartozó tevékenységekre is védelmet nyújthat, ami jelentős károktól óvhatja meg a szerelőket.

Fontos tehát, hogy a legjobb biztosítót és a legjobb ajánlatot találjuk meg, és használjuk ki a kedvezményeket.

Érdemes megkeresni a legjobb ajánlatot! Havi 2-3 ezer forint plusz elsőre talán nem tűnik soknak, de már egy 5 éves távon is több százezer forintról lehet szó.

Éppen ezért, ha nem vagy otthon a biztosításokban, akkor a legjobb, ha független biztosítási szakértőhöz fordulsz, aki ingyen megkeresi számodra a legjobb biztosítót és a legjobb ajánlatot.

Szeretnéd gyorsan, egyszerűen megtalálni a legjobb felelősségbiztosítást?

Ezen az oldalon tudsz ingyenesen ajánlatokat kérni felelősségbiztosításra az összes biztosítótól egyszerre.

Kiknek kötelező a felelősségbiztosítás?

Először is nézzük meg, hogy kiknek kötelező az új rendelet szerint a kötelező felelősségbiztosítás megkötése.

1. Villanyszerelőknek

A 219/2017. számú kormányrendelet szól a villanyszerelők bejelentéséről és nyilvántartásba vételéről. Ez a rendelet teszi kötelezővé a nyilvántartásba vett villanyszerelő szakemberek számára, hogy kötelező felelősségbiztosítást kössenek az alábbi tevékenységekre:

  • villamos energia hálózatra saját beruházás keretében történő csatlakozás során csatlakozó-berendezés létesítése és kivitelezése (fázisonként legfeljebb 100 A túláramvédelmi szervvel védett és 1000 V feszültségszintet meg nem haladó csatlakozó-berendezésre);
  • villamos energia hálózatra saját beruházás keretében történő csatlakozás során csatlakozó-berendezés létesítése és kivitelezése (feszültségszint korlátozása nélkül).

2. Vízvezeték-szerelőknek

A 220/2017. számú kormányrendelet a víziközmű-bekötést végző személyek bejelentéséről és nyilvántartásáról szól, és szintén kötelezővé a vízvezetékszerelők számára, hogy kötelező felelősségbiztosítást kössenek a jogszabályban meghatározott tevékenységekre.

E rendelet hatálya arra a személyre terjed ki, aki a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény és végrehajtási rendelete szerinti ivóvíz-bekötővezeték és szennyvíz-bekötővezeték létesítésével kapcsolatos kivitelezési munkákat folytat.

Konkrétan e két tevékenységet nevezi meg a rendelet:

  • ivóvíz-bekötővezeték építése, kivitelezése;
  • szennyvíz-bekötővezeték építése, kivitelezése.

Mekkora felelősségbiztosítás kell kötni, és mire?

Mindkét fenti esetben, – tehát a villanyszerelőknek és a vízvezeték-szerelőknek is – 1.000.000 Ft -os felelősségbiztosítást kell kötniük a fentebb leírt tevékenységekre. Ez az 1.000.000 forint nem a biztosítás díját jelenti, hanem azt a maximális összeget, amit a biztosító kifizet egy kár esetén.

Ha nagyobb védelmet szeretnél a szabályozásban előírt 1.000.000 Ft-os biztosítási védelemnél, akkor természetesen lehetőséged van magasabb biztosítási összeget is választani. Ahhoz, hogy ezt el tudd dönteni, nézd meg a következő példát…

Lássuk, hogyan is működik a felelősségbiztosítás…

Tegyük fel, hogy egy vízvezeték-szerelő egy háznál végez szerelési munkálatokat. A munka befejeztével a család kifizeti a szolgáltatás díját, majd a szerelő elhagyja a helyszínt. Két héttel később értesül róla, hogy a családi házban valami gond akadt a megszerelt vezetékkel, és ezért a családot anyagi kár érte.

A család bepereli a vízvezeték-szerelőt, akinek – ha szakmai hibájából adódott a hiba, és a bíróság ezt megállapítja – kártértési kötelezettsége lesz a családdal szemben. A kár mérettől függően változik a kiszabott kártérítési kötelezettség.

Tegyük fel, hogy jelen esetben ez 980.000 Ft.

Ezt az összeget sok víz- és villanyszerelő nem képes saját zsebből előteremteni, ezért az ügy sokáig húzódna, a család pedig nem tudná kijavíttatni az okozott kárt.

Ezt hivatott megoldani a kötelező felelősségbiztosítás, amit ilyen esetekben a biztosító fizet meg a vízvezeték- vagy villanyszerelő helyett. A példában szereplő vízvezeték-szerelőnek, amennyiben rendelkezik felelősségbiztosítással, egy forintot sem kell fizetnie, a biztosító állja helyette a 980.000 forintos büntetést.

Mi a különbség a felelősség és a hagyományos (vagyon) biztosítás között?

Forrás: Biztosítás és Kockázat • II. évfolyam 3. szám

Hogyan érdemes ilyen a vízvezeték- és villanyszerelőknek biztosítást kötni?

Az előző példánál maradva, ha a kár nagyobb, mint 1.000.000 Ft, és a biztosítási összeg csak a kötelező mértékig terjed, akkor az 1 millió feletti kár részt a biztosító nem téríti meg vagyis, azt a szerelőnek kell megfizetnie.

Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy reális esélye lehet-e annak, hogy egy vízvezeték- vagy villanyszerelési munkálat után ennél nagyobb kár keletkezzen. Egy tűzeset, vagy egy csúnya csőtörés sok esetben könnyedén meghaladhatja ezt az összeget. Ha már felelősségbiztosítást kötsz, akkor érdemes olyan választani, ami tényleges biztonságot nyújt.

Ez nem is feltétlen drágább, ha okosan kötjük a biztosítást, és kellően körül nézünk a piacon.

Nyilván senki nem várja el, hogy egy vízvezeték-szerelő, vagy egy villanyszerelő azzal töltse az idejét, hogy a különböző biztosítók ajánlatait hasonlítja össze Excel táblázatokban. E helyett sokkal egyszerűbb egy független biztosítási szakértőre, úgynevezett alkuszra bíznia ezt a feladatot.

Az alkuszok a szerelők érdekében alkudoznak a biztosítókkal, és az ügyintézésben is segítenek. A biztosítási ügynökökkel és a biztosítók fiókjaival ellentétben egy alkusz az összes biztosító termékét közvetítheti, és segíthet az ügyfélnek, hogy a legjobbat válassza. (Kell egy jó alkusz? Klikk ide!)

Cserébe mindössze annyit kérnek, hogy náluk kösd meg a szerződést, mivel a biztosítók számukra a kötött szerződések után fizetnek. Vagyis mindenki jól jár: a szerelőnek nem kell értenie a biztosításhoz, mégis a legjobbat kapja, az alkusz pedig a biztosítóval lezongorázza az anyagiakat.

Mit tegyél most?

Kezdd el időben intézni a felelősségbiztosítást, mert beletelhet 1-2 hétbe, amíg megtaláljuk a számodra legkedvezőbb ajánlatot.

Mindez rajtunk keresztül akár online is intézhető, tehát nincs szükség arra, hogy magad járkálj a biztosítóhoz.

Egy perben való védekezés rendkívül költséges és időigényes tud lenni, mindazonáltal egy nagyobb tartalékok nélkül működő vállalkozót vagy céget már egy kisebb összegű kárigény is tönkretehet pénzügyileg.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!