Kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítást kell kötniük azon lakóépületek tervezőinek, kivitelezőinek, akik az építést egyszerű bejelentés alapján kezdik meg. Az új szabályozás alapján ugyanis 300 nm alatti lakóépületek építése vagy 300 nm-ig történő bővítése esetén nincs szükség hatósági engedélyre, egyszerű bejelentés mellett el lehet kezdeni az építkezést.

Minden felelősségbiztosításnak az a célja, hogy felkészüljünk az előre nem látható körülményekre, károkozásokra. Az építési tevékenység során a tervező, a vállalkozó kivitelező is okozhat akaratlanul károkat. Ilyenkor az építtető, vagy a megbízó, kártérítési igénnyel léphet fel, és ha bebizonyosodik a vállalkozó hibája, akkor komoly kártérítések fizetésére kötelezhetik.

Azonban sok esetben a károsultak mégsem jutnak pénzhez, mivel addigra a károkozó cégeket felszámolják, megszüntetik, vagy egyszerűen nincs pénz a kár megfizetésére. Példák harmadik személynek okozott károkra:

 • Az építkezés kárt okoz a szomszédos épületekben
 • A tervezéskor vétett hiba miatt megroskad a tetőszerkezet
 • Az építéssel járó rázkódás, talajmozgás miatt megsüllyed a szemközti épület

2017.01.01-től e kormány rendelet alapján kötelező azon lakóépületek tervezőinek, illetve kivitelőzinek egyszerűsített bejelentéshez kötött építési tevékenység felelősségbiztosítást kötniük, akik

 • az építést egyszerű bejelentés alapján kezdik meg.
 • új lakás építése legfeljebb 300 nm-ig
 • bővítés, átalakítás 300 nm-ig

Köteles felelősségbiztosítást kötni a tervező, a művezetés, a tervezői művezetés, valamint a kivitelező, és a műszaki vezető is.

A kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítások

Fontos, hogy a szerződésnek tartalmaznia kell az alvállalkozói kiterjesztést, és 3 év utófedezetet (szerződés hatálya alatt okozott és legkésőbb a szerződés megszűnését követő 3 éven belül bejelentett károkra vonatkozik)

A biztosítási szerződés a biztosított által okozott dologi és személyi sérüléses károkra vonatkoznak.(Kivéve munkáltatói). Biztosítási esemény az olyan másnak okozott személyi sérüléses kár és dologi kár miatti kártérítési kötelezettség, amelyet a magyar polgári jog szerint a biztosítottnak kell teljesítenie.

A szerződés lehet határozott tartamú (adott projektre vonatkozik) vagy lehet határozatlan tartamú(keret szerződés jelleggel működik lejelentési kötelezettséggel)

A tervezőnek felelősségbiztosítással a tervezési szerződés megkötésének időpontjától kell rendelkeznie a projektekre, és legalább a projekt E-naplójának megnyitását követő 2 évig fenn kell tartania azt. Ezen felül 3 év utófedezettel is rendelkeznie kell a projektekre vonatkozóan.

Kivitelezőknek a munkaterület átadásától szükséges biztosítással rendelkezniük az egyes projektekre, legalább a lakóépület teljes műszaki átadás-átvételének lezárásáig. Ezen felül 3 év utófedezettel is rendelkezni kell a projektekre vonatkozóan.

A hivatkozott rendelet tartalmazza az ilyen épületek tervezőire és kivitelezőire vonatkozó kötelező felelősségbiztosítási előírásokat, melynek több biztosító terméke is megfelel.

A következő biztosítóknak van ilyen termékük:

 1. Aegon Általános Biztosító Zrt. (csak tervezői és csak határozatlan idejű)
 2. Allianz Hungária Biztosító Zrt. (csak tervezői)
 3. CIG Pannónia EMAG Zrt. (csak tervezői határozatlan idejű)
 4. Colonnade Insurance Biztosító Zrt. (100.000 Ft-os minimál díj, csak határozott idejű)
 5. Generali Biztosító Zrt. (tervezői, kivitelezői együtt is külön is, határozatlan és határozott)
 6. Groupama Biztosító Zrt. (tervezői, kivitelezői együtt is külön is, csak határozatlan)
 7. KÖBE Biztosító Egyesület (tervezői, kivitelezői együtt is külön is, határozatlan és határozott)
 8. Union Biztosító Zrt. (csak tervezői és csak határozatlan)
 9. Uniqa Biztosító Zrt. (csak tervezői)

Nem könnyű a választás, hiszen ahány projekt, annyi féle, és nincs két egyforma. A biztosítók termékei a rendeleti kötöttségeken kívül számos ponton eltérhet, azért fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk ezeket a szerződéseket. Nincs általános megoldás…

Hogyan találd meg az ideális biztosítást?

Mint általában minden pénzügyi- és biztosítási terméknél, itt is rendkívül fontos, hogy a megfelelő pénzintézetet válaszd ki. Egyrészről jelentős eltérések lehetnek a szerződési feltételekben, másrészről pedig az árazásuk is jelentősen eltér.

A jó döntéshez először is be kell gyűjtened az összes biztosító ajánlatát. De ne aggódj, ha kéred, mi ingyenesen megtesszük ezt helyetted, és összehasonlítjuk számodra a különböző szerződéseket.

Ingyenesen megkeressük a projektre szabva a legjobb biztosítást.

Összegyűjtjük a biztosítók ajánlatait, összerendezzük őket, míg a teljes kép egy A4-es papírlapon elfér, és neked csak ki kell választani a legjobb ár / érték arányú biztosítást. Ráadásul a papírmunkát és az adminisztrációt is megkönnyítjük neked.

Ahelyett, hogy órákat töltenél el azzal, hogy végigböngészd a biztosítók ajánlatait, és minden szerződési feltételt átolvasnál, csak add meg az elérhetőséged ezen az oldalon, és visszahívunk a részletekkel kapcsolatosan.

Ezt követően semmi más dolgod nincs, mint az összegyűjtött és rendezett ajánlatok közül kiválasztani, amelyik szimpatikus. Természetesen a döntésedben segítünk, szakmai tanácsot adunk, és minden kérdésedre válaszolunk.

Ezzel nem csak időt, de sok pénzt is megspórolsz, hiszen biztos lehetsz benne, hogy a legjobb biztosítást választod.

A kötelező elemek, és biztosítási összegek

A biztosításnak a szerződés hatálya alatt okozott és legkésőbb a szerződés megszűnését követő 3 éven belül bekövetkezett és a biztosító részére bejelentett károkra kell fedezetet nyújtania!

Kötelező felelősségbiztosítás

forrás: generali.hu

A rendelet sávosan tartalmazza a kötött biztosítási szerződés minimális biztosítási összegeit. Ezek a projekt méretétől függnek, a következő táblázat szerint:

kötelező felelősség biztosítási összegek

 

A biztosítás igazolásához szükséges a tervezési naplóban tett nyilatkozat a felelősségbiztosító nevéről, kötvényszámról, valamint fel kell tölteni a biztosító által kiadott fedezetigazolást (ezt a biztosító 8 napon belül köteles kiadni a szerződő kérelmére). A biztosító, a biztosítás megszűnéséről (módosításáról) 15 napon belül köteles értesíteni az építésfelügyeleti hatóságot!

Példa két biztosító ajánlatára

Ha szeretnél a saját projektedre ajánlatot kérni, akkor ajánlom, hogy kérj saját számítást ide kattintva, ahol nem csak két biztosítót hasonlítunk össze neked, hanem a teljes piacot.

De íme néhány példa két biztosító eltérő árazására:

Kivitelezői biztosítást kötöttünk egyik ügyfelünknek: Határozott időre megkötött 1 projektre szóló biztosítás egy 98 Milliós beruházás esetén

Biztosító 1:

1 projektre szóló biztosítása 20/60 Millió Ft biztosítási összeg esetén 260.000 Ft a díja. 

Biztosító 2:

Határozatlan időre köthető szerződésen belül 20/60 Millió Ft biztosítási összeg esetén 150.000 Ft a keret szerződés díja és erre jön rá még a projekt díja ami 5.000 Ft/projekt. Vagyis ez a biztosítás majd 40%-kal olcsóbban, azaz 155.000 Ft ért volt köthető.

Szükségünk volt tervezői biztosításra is… A határozatlan időre szóló projekt értéke 95 Millió Ft volt, a cég éves nettó árbevétele az adott tevékenységből 18 Millió Ft.

Biztosító 1:

5/15 Millió Ft biztosítási összeg esetén 150.000 Ft az éves díja. Ebből sikerült 40% kedvezményt kiharcolnunk. A végső ár így  90.000 Ft. lett, ám így is alulmaradt a legjobb ajánlatot adó biztosítóhoz viszonyítva.

Biztosító 2:

5/15 Millió Ft biztosítási összeg esetén 40.000 Ft az éves díj plusz rájön még a projektenkénti díj ami 3.000 Ft azaz 44.000 Ft díjon megköthető egy tervezésre. (minden további tervezés plusz 3000 Ft)

Láthatod, hogy durva árazásbeli eltérések lehetnek két nagyon hasonló biztosítás között is. A céges vagyonbiztosításokhoz hasonlóan itt is a megfelelő összehasonlítást, és a költségek csökkentését javasoljuk azáltal, hogy a legjobb ajánlatot választjuk ki.

Ha szeretnél többet tudni a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosításokról, vagy ingyenes segítségünket szeretnéd kérni a választásban, akkor klikk az alábbi gombra:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!