Külföldi tanulmányok gyermekednek? Könnyebb, mint gondolnád

Mikor középiskolába jártam és az osztálytársaim közül egyre több ment ki külföldre tanulni, kételkedtem benne, hogy ez lenne az egyetlen megoldás. Most felnőtt fejjel már látom, hogy mekkora előnyt jelent az, ha valaki megteheti, hogy külföldön tanul néhány évet.

Sokan külföldön találják meg a boldogságot, de persze akadtak olyanok is, akik hazatértek. Azonban az mindegyikükről elmondható, hogy óriási előnyt jelent számára a külföldön szerzett tapasztalat. Nem csak, mert az önéletrajzban jól mutat, de elsajátíthatnak egy más típusú gondolkodást, megismerhetnek más kultúrákat, nyitottabbak lesznek, és hamarabb kezdenek el a karrierjükre fókuszálni mint azok, akik itthon maradtak.

A megszokott otthoni környezetből való kitörés önállóságot és talpraesettséget ad a fiataloknak, valamint megtapasztalhatják, milyen saját magukat eltartani és beosztani a pénzüket. Mindazonáltal számos egyéb előnye is van, nem utolsó sorban a nyelvtudás, amit így fejleszthetnek.

Ezekhez azonban elengedhetetlen a szülői támogatás, az ösztöndíj ugyanis a legtöbb esetben nem fedezi a kint tartózkodás minden költségét.

Mennyibe kerül külföldön tanulni?

Az elmúlt években a legnépszerűbb tanulmányi program, az Erasmus révén rendre 4 ezernél több diák töltött legalább fél évet külföldön. Az egy főre eső havi átlagos Erasmus ösztöndíj 250 euró, vagyis egy külföldi ösztöndíjat elnyert magyar hallgató havi kb. 75 000 Forintból kell, hogy gazdálkodjon. Számos országban azonban ez még a költségek felére sem elegendő.

Bár uniós állampolgárként egyes egyetemeken, többek között Németországban, Ausztriában, Norvégiában és Írországban ingyenesen tanulhatnak a diákok, ez az ingyenesség csalóka. Sok helyen szemeszterdíjat, esetleg diákszövetkezeti hozzájárulást kérnek.

A posztgraduális és felkapott képzések pedig sokszor nem támogatottak ösztöndíjjal, ami egyébiránt önmagában általában csak a tanulmányokat és jó esetben a kollégiumi szállást fedezi. A megélhetést, a közlekedést, étkezést, a fakultatív programokat, a világlátást, utazást azonban szintén finanszírozni kell.

Megfelelő pénzügyi tervvel nem okoz gondot kifizetni a külföldi tanulmányokat

Az Öngondoskodási Index alapján a második legnépszerűbb megtakarítási cél a saját és a gyermek taníttatása. A legfrissebb mérés, valamint az OTP Bank Vagyontervezési Szolgáltatása keretében megadott pénzügyi célok alapján erre az emberek harmada tesz félre.

Elsőként tehát nem árt, ha van erre a célra pénzetek félretéve. A külföldi tanulás nem olcsó mulatság. Ahhoz, hogy valaki biztonságosan külföldre küldhesse gyermekét tanulni, nem árt legalább 1-2 millió forint. Ez nem annyira sok, mint elsőre tűnik, legalább is ha te is azok közé tartozol akik előre tervezik a pénzügyeiket, és nem a “ha van van, ha nincs, nincs” típusú hozzáállást követed.

Megfelelő tervezéssel, és több éven át tartó rendszeres megtakarítással, egész könnyedén össze lehet gyűjteni ennyi pénzt. A felelős szülői gondolkodás pedig hamar megtérül.

Célszerű a gyermekcélú megtakarítást már csecsemő korban elkezdeni, de legkésőbb 3-4 éves kortól. Minél korábban kezdesz el félretenni, annál inkább segítik a befektetések hozamai gyermeked jövőjét. Ha 3 éves korában elkezdesz tervezni, (miután mondjuk már mindketten ismét dolgoztok) akkor van 15 éved arra, hogy összegyűjtsd a pénzt.

Nézzük, mennyit kell félretenni ahhoz, hogy 15 év alatt mai értéken összegyűljön 2 millió forint.

Ehhez nem kell nagy matek zseninek lenni, mindössze egy kamatos kamat kalkulátorra vagy egy excel táblára van szükségünk. Számoljunk 8%-os hozammal, (Ha jó portfóliót állítasz össze, akkor ez egy reális levárás.) A 8% -os hozamból vonjuk le az inflációt, ami körülbelül 3%. Számoljunk tehát 5%-os reálhozammal, és tekintsünk el az inflációtól.

Ha havi 10 000 Ft-ot teszel félre 15 éven keresztül a fenti paraméterekkel, akkor 2.684.026 Ft gyűlik össze gyermekednek. Egyébként ez a 10 000 forint tényleg nem sok erre, ennél – akik megtehetik – jóval többet szoktak félretenni. Javasolt inkább a 20-25 ezer forintban gondolkodni, főleg, ha már idősebb a gyermeked.

Számold ki valódi pénzügyi termékekkel te mennyit érnél el:

Ez a legjobb befektetés: gyermeked jövője

A jövőbeni pályakezdőnek jobbak az elhelyezkedési lehetőségeik például az alapos idegennyelv-ismeret révén is. A befektetett pénz hamar, akár már a magasabb kezdő fizetéssel is megtérülhet. Gyermeked jövőjénél jobb befektetést nem igazán fogsz találni. Csak elég megnézni, hogy mennyit keresnek azok a fiatalok, akik pályakezdőként alig tudnak elhelyezkedni. Legtöbben 110-120 ezer forintos fizetésnek örülnek, míg a másik réteg a nettó 200 ezertől indul, és néhány év alatt ennek másfélszeresét keresik, már 30 éves koruk előtt.

Ha azt gondolod, hogy ez nem lehetséges, akkor engedd meg, hogy megszabadítsalak ezektől a gátaktól, mert igen is, azok a fiatalok, akik keményen dolgoznak, tanulnak , és megkapják a kellő hátszelet, simán megkeresnek ennyit pályakezdőként is. De ha csak azt nézed, hogy gyermeked a tanulmányainak köszönhetően havi 50 000 forinttal többet fog keresni, akkor is 2-3 év alatt visszajön az egyetem teljes tandíja. Arról nem is beszélve, hogy megtakarítás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy valaki 100 000 forintot keres, vagy 150 000 forintot.

Utóbbi nem másfélszer több, mint a matematikában. Tegyük fel, hogy havi 90 000 forintból meg tud élni, akkor szórakozásra, megtakarításra marad 10 000 forintja. Ha 150 000 forintot keres, akkor marad 60 000 forintja. Ha így nézed, akkor valójában hatszor annyi pénzből fog tudni gazdálkodni, ennyivel többet tud majd magára és a céljaira költeni. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy valaki 100 – 150  vagy 200 ezer forintot keres.

Azt már meg sem említem, hogy ha valaki havi 50 ezerrel többet keres élete végéig, akkor mekkora vagyont tud felhalmozni, ha ugyan azon az életszínvonalon él.

A pénzügyi tervezés a kezdetektől fontos.

Az nem terv, hogy félreteszel 5 000 forintot babakötvénybe, vagy hogy van a bankszámládon egy összeg, amit majd valamikor valamire elköltesz. A tervezés egy komoly munka, amihez célszerű szakember segítségét kérni. Nem csak azért, mert a célokat jobb közösen felállítani, hanem mert a reális célokhoz egy reális utat is meg kell szabni, amit csak a pénzpiac átható ismereteivel lehet megtenni.

Ehhez ismerni kell, hogy milyen befektetéseket tudsz elérni, milyen hozamot, miként kell adózni, milyen támogatások vannak, és milyen számlákat kell nyitnod. Például teljesen más portfólió kellhet annak, aki külföldi tanulmányokat tervez, mint annak, aki csak itthon szeretné egyetemre járatni gyermekét.

Ha még nem kezdtétek el a megtakarítást, akkor mielőtt belefogtok, üljünk le beszélgetni, és rengeteg hasznos információval leszel gazdagabb.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:18+00:00 június 27th, 2015|Gyermek|0 Comments

Leave A Comment