A lakásbiztosítás és otthonbiztosítás felmondása szigorúan csak évfordulóra történő felmondással lehetséges. Ha a díjat nem fizeted tovább, akkor azt a biztosító jogosan fogja követelni tőled, mivel minden szerződés éves díjfizetésű, függetlenül attól, hogy a biztosító engedélyezi-e a részletekben történő fizetést.

Először is a biztosítási évfordulót kell megtudni, ami rajta van a szerződésen, vagy a biztosító által küldött leveleken. Ezután egy felmondó nyilatkozatot kell küldeni a biztosítónak, ami tartalmazza a nevedet, címedet, születési helyedet, születési idődet, szerződés- vagy kötvényszámodat, a biztosítód nevét és a biztosítás típusát. (Pl. Generali Házőrző)

Ezt a felmondási nyilatkozatot kell eljuttatni a biztosítóhoz, méghozzá a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal, de nem korábban, mint 60 nap. (Ha korábban juttatjuk el, akkor is érvényes a lakásbiztosítás felmondása, de a biztosítók olyankor hajlamosak „elkeverni” a papírt, és elfeledkeznek róla)

Célszerű ezt éppen ezért úgy elküldeni a felmondó nyilatkozatot, hogy arról legyen egy igazolásunk. A lakásbiztosítás felmondása így bizonyítható lesz a későbbiekben, amennyiben az megkérdőjeleződne. Én személy szerint faxon szoktam elküldeni, de megtehetjük postán, személyesen, vagy e-mailen keresztül is. Kérjünk visszaigazolást a felmondás elfogadásáról, habár ne legyünk biztosak abban, hogy valóban válaszolnak is.

Ha a lakásbiztosítás felmondása után még túlfizetésünk marad, akkor írásban kérd az összeg visszafizetését. Ezt csekkes fizetés esetén postai úton, egyébként pedig utalással fogják teljesíteni.

Lakásbiztosítás felmondásához felmondó nyilatkozat letöltése: lakásbiztosítás felmondó nyilatkozat letöltés