Lakáshitel – Hogyan válassz lakáshitelt? 2017-02-13T22:06:18+00:00

Hogyan kell okosan lakáshitelt felvenni?

lakáshitel szerződés

A lakáshitel felvétel egy rendkívül fontos téma, hiszen nem egy családnak keserítette már meg az életét a rossz döntés. Ezeket a hibákat a legtöbb esetben néhány egyszerű szabály betartásával bárki könnyen elkerülheti. Most végig nézzük azokat a pontokat, amiket ha megértesz, akkor biztosan megtalálod a Számodra legkedvezőbb lakáshitelt.

Az első, és legfontosabb, hogy megértsük egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hitelt választunk. Sokan azt gondolják, – ezt kutatások és tapasztalataim is bizonyítják – hogy ők nem kaphatnak hitelt. Éppen ezért amikor kiderül, hogy megkaphatják a lakáshitelt, elfogadják az ajánlatot, legyen az bármilyen.Ezen lépjünk túl. A bankok akarnak Neked hitelt adni, ebből élnek, a hitel nem Neked éri meg, hanem a banknak! Persze bizonyos élethelyzetekben szükséges pl. lakáshitelt felvenni, de a hitel költsége a kamat, amit a banknak fizetsz s ezért neki ez megéri. Ugyan úgy, ahogy egy mosószer vásárlásnál is fontos, hogy mennyibe kerül, ez fokozottan igaz a lakáshitelekre is.

Mivel a pénz ára a kamat, ezért elsősorban azt kell megnézni, hogy mennyire drága az adott lakáshitel. Itt is van többféle hitel, és nem minden esetben a legolcsóbb a legjobb, de összességében végső soron mégis az ár alapján kell dönteni. A bankok tudnak persze trükközni azzal, hogy alacsonyabb kamatot kérnek, de közben mindenféle feltételt szabnak, extra költségeket számolnak fel, stb.. Ezért hozták létre a THM mutatót.

Az első amit meg kell nézni az a THM

A THM a Teljes Hiteldíj Mutató, egy százalékban fejezi ki, hogy mennyire drága az adott hitel. Minél alacsonyabb, annál jobb. Már akkor is sokkal jobban jársz, mint a nagy többség, ha bekérsz 20 banktól ajánlatot, és THM alapján sorba rendezed őket, és a legalacsonyabbat választod ki. De van ennél sokkal gyorsabb és egyszerűbb módszer is.

Vannak például az online lakáshitel kalkulátorok, mint például a Bankmonitor. Azért is ezt emelem ki, mert ők tényleg valós piaci hitelekkel számolnak, de vigyázz, nem minden hitel összehasonlító oldal ilyen. Régen ahhoz, hogy felelős döntést hozhass, végig kellett járnod a bankokat és begyűjteni azokat az ajánlatokat, amiket most gyakorlatilag egy gombnyomással megkapsz.

VIGYÁZAT: a kalkulátorok legfelül listázott lakáshitelei általában reklámok, és nem azok a legolcsóbbak. Azokat a hiteleket, amelyek előtt a “promóció” szó szerepel, hagyd ki az összehasonlításodból.

Megvannak az ajánlatok, mi a következő lépés?

Az időigényes részén ezzel túl is vagy, hiszen bármikor le tudod kérni az aktuális ajánlatokat. Viszont ahogy a mosópornál, itt sem mindig az ár a lényeg. Éppen ebbe a csapdába futottak bele ugye a devizahitelesek, amikor néhány százalékkal alacsonyabb hitelért bevállaltak egy számukra ismeretlen kockázatot. Ilyen buktatók most is vannak. (Sajnos a THM-mel is tudnak a bankok trükközni, de ezt elég bonyolult lenne most leírni.)

Mivel az alapkamat mesterségesen alacsony (ezért kapsz keveset a bankba tett pénzedre, és ezért is kevés a hitelek kamata is), fontos a hitelek kamatperiódusa. Azaz, hogy ha megemelkedik a kamat, akkor mikor és hogyan követi majd a Te hiteled. Ha rosszul választasz megismétlődhet Veled az, mint ami anno a devizahitelesekkel. A lakáshitelek kamatai ugyanis a jegybanki alapkamattól függnek, annál mindig egy 3-5%-kal magasabbak.

Nézzük, hogyan alakult a jegybanki alapkamat, és hogyan kell hitelt felvenned, ha jól akarsz járni:

MNB lakáshitel kamat alakulása

Láthatod, hogy ha valaki 2008-ban vett fel hitelt, az akkor még évi 12-14%-os kamaton kapott hitelt. Jelenleg már 4-5%-on is elérhetőek lakáshitelek. De a gond az, hogy amint elkezd emelkedni a lakáshitel kamata, a Te törlesztőd ugyan úgy meg fog ugrani, mint néhány éve a devizahiteleseké.Mutatok egy valós példát:

Ha 20 évre veszel fel 8.000.000 forint hitelt, azt most kb. 5,4% kamattal fel tudod venni. Ez havi 54.630 forintos törlesztőrészletet jelent.

Ha a jegybanki alapkamat csak 3%-kal felmegy, azaz visszatér a 2012-es értékekhez (ami elég valószínű, hogy 20 alatt be fog következni), akkor a törlesztőd máris 67.864 forint lesz havonta, és az összes visszafizetendőd 3.413.887  forinttal több lesz, mint amikor még azt gondoltad, hogy jó hitelt választottál.

Egy másik valós számítás, ha ugyan ezt a hitelt választod és 2018-ban megismétlődik a 2008-as válság, akkor a törlesztőd 85.189 forint lesz havonta. Ezt ki fogod tudni fizetni? Még ha ki is fizeted, ahogy sok család fizeti most is a devizahitelt, biztosan le kell majd mondanod néhány Számodra fontos dologról.

Nos ez az, amit sem az ügynök, sem a bank, sem az online kalkulátor nem fog megmutatni Neked, és ha már vetted a fáradságot, hogy elolvasd ezt a cikket, akkor hadd gratuláljak. Sajnos kevesen vannak, akik ennyit is megtesznek holott tényleg milliókról, sőt a boldogságukról lehet szó.

Nem olyan egyszerű a lakáshitel-választás, mint azt az értékesítők el akarják velünk hitetni. De van egy jó hírem is…

Ha nem egy ágról szakadt értékesítővel hoz össze a sors, ha megérted, hogyan működnek a hitelek, Te is megértheted és milliókat spórolhatsz meg az átlagos hiteligénylőkhöz viszonyítva.  Ha rászánsz még 2 órát a szabadidődből, akkor megmutatom Neked, hogyan vehetsz fel tényleg korrekt lakáshitelt. Megmutatom, hogyan kerülheted el a kamatemelkedést, hogyan lehetsz biztonságban a hiteled mellett, és hogyan választhatod ki a legjobbat.

Ha szívesen veszel még sokkal több hasznos információt, akkor tőlem választ kapsz minden hitellel kapcsolatos kérdésedre, sőt ha tényleg komolyan gondolod a lakáshitel-felvételt, akkor segítek megkönnyíteni és meggyorsítani az ügyintézést is. 

Ehhez nincs más dolgod, csak kérj az alábbi űrlapon keresztül egy ingyenes személyes beszélgetést velem, amiről garantálom, hogy sokkal okosabban távozol.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!