Lakáshitelt keresel? – Ezzel a piszkos trükkel akarnak manipulálni

Kétféleképpen kereshetsz lakáshitelt: bemész a számlavezető bankodhoz, vagy más általad jól ismert pénzintézethez, vagy bankfüggetlen tanácsadóhoz fordulsz. A független közvetítők a bankoktól jutalékot kapnak, de számukra többnyire mindegy, melyik bankot választod, így pártatlanul tudnak segíteni a legjobb kiválasztásában.

A független tanácsadókon keresztül számos esetben jobb feltételeket kaphattál, mint ha a bankba mentél volna be. Ezen felül egy igen komoly szakmai segítséget és ügyintézést is adnak neked ingyen.

Ezzel a trükkel akarnak rossz útra terelni

Megszavazták a pénzügyi közvetítők jutalékának maximalizálását, mely egyértelműen a lakáshitelek után kapott juttatások csökkentésével jár a piaci szereplőknek. A kérdés, hogy ki fog ezzel jól járni: a bankok, a közvetítők, netán te?

A lakáshitel piacon – a megtakarításokkal ellentétben – a bankok legalább nagyságrendileg hasonló jutalékokat fizettek a tanácsadóknak, így nem volt igazán érdek ütközés a tanácsadó és az ügyfél között.

Ha valaki lakáshitelt akart felvenni, akkor valóban azzal járt a legjobban, ha elment egy független közvetítőhöz, aki összegyűjtötte, kiszámolta és összehasonlította neki a bankok ajánlatait. A legtöbb közvetítő emellett a teljes folyamat során segített az ügyfélnek, ezzel rengeteg munkát, időt és pénzt spórolva az embereknek.

Kétféle banki stratégia alakult ki

A kisebb banki fiókhálózattal rendelkező bankok ( pl. Unicredit, Erste, KH) úgy tudták messzebre nyújtani a karjukat, ha közvetítőhálózaton keresztül értékesítettek. Ehhez az állandó összehasonlítások miatt versenyképes, olcsó lakáshitel termékekben kellett gondolkodniuk.

A másik stratégia, a nagy és költséges fiókhálózat kiépítése és fenntartása, amit erős marketing kampányokkal támogatva megfoghatják azokat az ügyfeleket, akik pénzügyi tudatosságban nem járnak az élen.

Jól járnak-e az emberek a közvetítők háttérbe szorításával?

Látnod kell, hogy küzdelem van a lakáshitelt felvenni szándékozó ügyfelekért. Hirdetnek a bankok és hirdetnek a közvetítők is. Azzal, hogy a közvetítők bevételét majdnem felére csökkentik nyilván csökken a versenyképességük. Márpedig a legtöbb esetben aki hamarabb találja meg az ügyfelet, az köti az üzletet.

Ha márpedig ebben a nagy fiókhálózattal rendelkező bankok előnyre tesznek szert, és csökken a független tanácsadók szerepe, akkor az azt jelenti, hogy többen fognak összehasonlítás ( és megfelelő szakmai segítség)  nélkül dönteni. Ez a lakosság szempontjából rosszabb hiteleket fog jelenteni.

Egy átlagos, és a legjobb lakáshitel között a teljes futamidő alatt átlagosan 900 000 Ft különbség van. Ennyit nyert egy ügyfél, ha megfelelő szakmai háttérrel tudta összehasonlítani az ajánlatot az apróbetűket is ismerve.

Akkor kinek éri meg a szabályozás?

Azoknak a bankoknak és stratégiai partnereiknek, akik nagy fiókhálózattal rendelkeznek. Takarékbank, FHB, Posta. Nem véletlen, hogy ez a triumvirátus hamarosan a Postán keresztül fogja értékesíteni a lakáshitel termékeiket. Ezzel óriási lefedettséget érnek el, az egyébként állami tulajdomban lévő cégek. Látod már az összefüggést? Ki hozta a szabályozást?

(A történetben mellékszereplőként az OTP is jól jár.)

A lényeg, hogy az emberek ne hasonlítsák össze a lakáshiteleket, minél előbb csapjanak le rájuk a postán, vagy egy bankfiókban, és értékesítsék számukra az egyébként is a Postától megszokottan középszerű pénzügyi termékeket.

Értem, hogy az állam szerint minden, ami külföldi az rossz, és még azzal sem lenne probléma, ha a saját hálózatát erősíti, de mindezt a pénzügyi tudatosság és az emberek kárára teszik most.

Mit tehetsz, ha a legjobb lakáshitelt szeretnéd?

Ne hagyd magad lenyomni az agresszív kampányoknak. Továbbra is lesznek becsületes lakáshitel közvetítők, akik azonban nem biztos, hogy időben megtalálnak.

A te felelősséged, hogy megkeresd a legjobb lakáshitelt, és ehhez olyan független tanácsadót találj, aki pártatlanul, alaposan összehasonlítja neked a bankok ajánlatát, és betekintést ad a marketinges cukormáz alatt rejlő valóságról is.

Ha biztosra akarsz menni, fordulj hozzánk, és segítünk:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!

2016-03-16T13:34:06+00:00 december 22nd, 2015|Lakáshitel és kölcsönök|0 Comments

Leave A Comment