A legjobb könyvek a leghíresebb befektetőktől

  • book

Benjamin Graham, Philip Fisher, Warren Buffett – csak néhány név minden idők legismertebb befektetői közül. Egy dolog biztosan közös bennük: mindannyian írtak a saját filozófiájukat és befektetési stratégiáikat bemutató könyveket, amelyek közül nem egyet szentírásként kezelnek a piac szereplői. Ezek közül válogattunk össze nektek néhányat, hogy honnan építheted a pénzügyi műveltségedet, honnan szerethetsz vezérgondolatokat.

Bármilyen végzettsége is van az embernek, bármennyire is profinak érzi magát akár már az egyetemről kilépve vagy épp több évnyi munkatapasztalat után, mindig lehet újat tanulni. Ugyanez igaz a befektetőkre is, ebben a rendkívüli világban egy közgáz diploma ugyanis még messze nem elég, saját technika, stratégia és stílus is kell a sikerhez.

Ha azonban nem vagyunk annyira szerencsések, hogy első kézből figyelhessük meg egy profi munkáját, akkor érdemes átböngészni a szakirodalmat. Különös tekintettel a már bizonyított, sikeres befektetők ajánlásait tartalmazó művekre. Az alábbiakban ezek közül szemléztünk ki néhányat.

Warren Buffett jelenti – Leckék befektetőknek és vállalatvezetőknek

Az idén 87 éves Warren Buffett minden idők egyik legismertebb befektetője, és nem is véletlenül: közel 77 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a világ negyedik leggazdagabb embere. Így talán érthető, hogy listánkat miért a szaksajtótól a „varázsló” becenevet is elnyerő Buffett egyik könyvével kezdjük.

A cím nem véletlen: a könyv tényleg Buffett a befektetőinek és üzleti partnereinek eljuttatott jelentéseiből összeálló esszékötet. Ebben az „omahai bölcs” nyíltan beszél üzleti filozófiájáról, befektetési stratégiáiról és a cég eredményeiről. A könyv három évtizednyi anyagból áll össze, és a menedzserek kiválasztásától az egyes üzletek értékeléséig számos területen nyújt bepillantás Buffett gondolkodásába.

A Leckék befektetőknek és vállalatvezetőknek-et először 1997 publikálták, azóta pedig már a negyedik kiadásnál jár, legutóbb 2013-ban került ki a polcokra. A hazai boltokban is ennek a verziónak a magyar fordítása található meg, kedvezményekkel együtt 4 600 forint körüli áron.

Benjamin Graham: Az intelligens befektető

Ha Buffettet ilyen szavakkal méltattuk, akkor mit mondhatnánk tanáráról, Benjamin Grahamről? A 19. század végén Nagy-Britanniában született Grahamet tartják az értékalapú befektetések atyjának, a könyvről meg talán elég annyit írni, hogy Buffett szerint a valaha írt legjobb mű a témában.

Az eredetileg 1949-ben publikált Az intelligens befektető nem említhető egy szinten a mostanában divatos, gyors meggazdagodást ígérő könyvekkel. A könyv célja, hogy a hosszú távú, akár élethosszig tartó befektetésekre készítse fel az érdeklődőt. Egyszerre mutatja be a legkomolyabb hibákat, miközben megtanít az értékalapú befektetések működésére is.

A részvénypiacok bibliájának is tartott művet itthon 6 000 forint körüli áron találhatjuk meg, ám ezért cserébe nem csak Graham tanításait, de Jason Zweig pénzügyi szakértő kommentárjait is megkapjuk. Zweig példákkal és magyarázatokkal segít értelmezni és a mai világ kontextusába helyezni Graham gondolatait.

William Bernstein: The four pillars of investing

Bernstein egy amerikai pénzügyi kutató, akinek eddig hét könyve jelent meg különböző befektetési és pénzügyi témákról. Ezek között ugyanúgy találunk történeti áttekintést, mint tanácsokkal ellátott pénzügyi kalauzt.

Amiért mi mégis a The four pillars of investing-et választottuk, az annak egyszerűsége és nagyszerűsége. A 2003-mas kiadású könyv egy egyszerűen követhető, lépésről lépésre építkező programot tartalmaz, amely bemutatja, hogy hosszú távon miként érhetünk el befektetői sikereket.

Magyar kiadása sajnos nem lelhető fel, de az Amazonról 27 dollár körüli áron rendelhetjük meg az angol nyelvű eredeti, új, keménykötéses verzióját. Akinek pedig a külalak kevésbé számít, ennek az árnak kevesebb mint feléért, mintegy 12 dollárért vásárolhat puhafedeles, használt példányt.

Philip Fisher: Közönséges részvények – rendkívüli profitok

A 2004-ben elhunyt Fisher szintén minden idők egyik legelismertebb és sikeresebb befektetői közé tartozik. Az eredetileg 1960-ban megjelent Közönséges részvények – rendkívüli profitok Fisher utolsó munkája volt, amelyben saját módszereit mutatta be a nagyközönségnek.

Bár az a tény, hogy a könyvet közel 60 éve publikálták először, felvethet aggályokat az aktualitását illetően, emiatt valójában nem kell aggódnunk: a mű a mai piacokra is érvényes meglátásokkal van tele. Nem véletlen, hogy Fisher módszereit mind a mai napig tanulmányozzák

A sokak számára alapműnek tekintett könyvről Buffett például így írt:

„Miután elolvastam a Közönséges részvények – rendkívül profitokat felkerestem Phil Fishert. Mikor találkoztunk, lenyűgözött mind személyiségével, mind ötleteivel. Az üzlet alapos megértése, Phil technikáinak alkalmazásával… ez teszi lehetővé az intelligens befektetéseket.”

A könyvet itthon 4 600 forint körüli áron vásárolhatjuk meg.

Benjamin Graham – David L. Dodd: Security Analysis

Bár Grahamről írtunk már feljebb, egy itthon meg nem jelent, de talán még Az intelligens befektetőnél is nagyobb hatású könyvét vétek lenne lehagyni erről a listáról. Ez a Security Analysis.

Az eredetileg 1934-ben kiadott művet eddig több mint 1 millió példányban értékesítették és nem véletlenül tartják a legnagyobb hatással bíró pénzügyi témájú könyvek egyikének. Az értékalapú befektetések filozófiájával és technikáival foglalkozó könyvet gyakorlatilag mindenki olvasta, aki valaha is nemzetközi hírű sikereket ért el a befektetések területén, Buffettől Greenbergig.

Mi a hatodik kiadást javasoljuk, amely az 1940-es verzió 200 oldalnyi kommentárral kibővített változata. Bár már maga a bővítés önmagában is megérne egy művet, hiszen a leghíresebb újságíróktól a legnagyobb befektetőkig szinte mindenki hozzátett valamit, a kettő együtt az igazi. Amazonról 42 dollár környéki áron vásárolhatunk egy új példányt, míg a használtak 28 dollártól kezdődnek.

Peter Lynch: Sikerrel a tőzsdén

A Magellan Funds és a Fidelity Investments volt menedzsere, Peter Lynch háttéréről talán elég annyit elmondani, hogy 1977 és 1990 között átlagban évi (!) 29,2 százalékos megtérülést ért el. Nem rossz ajánlólevél.

A John Rothchilddel közösen kiadott könyve, a Sikerrel a tőzsdén egy igazán különleges kiindulási ponttal rendelkezik: azt kívánja bemutatni, hogy az átlag befektetőnek milyen előnyei vannak a profikkal szemben. A cél pedig természetesen ezt minél jobban kihasználni a lehető legnagyobb profit reményében. Lynch emellett a vállalatok pénzügyi jelentéseinek elemzésébe is bepillantást enged, kihangsúlyozva, hogy mire érdemes figyelni és mire kevésbé.

A több mint 1 millió példányban értékesített könyvet itthon 3.000 forint körüli áron tudjuk megvásárolni.

Burton G. Malkiel: Bolyongás a Wall Streeten

Az amerikai közgazdász és író, Burton G. Malkiel által jegyzett Bolyongás a Wall Streeten 2015-ben már 12. kiadását érte meg, nem véletlenül. Az eddig eladott másfél millió példány akkor is önmagért beszélne, ha közben nem nyerte volna a kritikusok tetszését is. De elnyerte.

A Bolyongás a Wall Streeten sokak szerint egy olyan alapmű, amit mindenkinek el kell olvasnia mielőtt egy befektetési portfóliót kezdene felépíteni. A legújabb kiadásban ráadásul olyan extra anyagok is szerepelnek, mint a feltörekvő piacok elemzéséhez kapcsolódó útmutató vagy a tőzsdén kereskedett alapok bemutatása.

A Princeton Egyetem közgazdász professzorának könyvét itthon szinte kizárólag antikvár formában érhetjük el, ráadásul az ár is eléggé változó: 2.000 és 6.000 között mozog. Ha viszont nem gond az angol nyelv, akkor egy használt példányt már 6 dollár körüli áron is beszerezhetünk az Amazonról.

Jack D. Swager: A piac varázslói – Beszélgetéseim top traderekkel

Schwager egy relatíve elismert iparági szakértő, akinek van közgazdasági diplomája a Brookly Collegeból és a Brown University-ről is. De a könyv kapcsán egyáltalán nem ő a lényeg, hanem az interjúalanyai.

A piac legnagyobb és legsikeresebb szereplőivel ült le beszélgetni és a több tucatnyi találkozó eredményeként született meg A piac varázslói – Beszélgetéseim top traderekkel. Ellentétben azonban néhány gyorstalpalónak szánt könyvvel, itt a cél nem az, hogy az olvasó elkezdje másolni a tradereket. A hangsúly inkább azon van, hogy megértsük ezeket az embereket és gondolataikat, ezen keresztül pedig mi is kialakítsuk saját kereskedési stílusunkat és stratégiánkat.

A könyvnek egyébként elkészült egy folytatása is, a kevésbé frappánsan elnevezett A piac varázslói 2 – Újabb beszélgetéseim top traderekkel. Mindkét könyvet 4 000 forint környéki áron vásárolhatjuk meg itthon.

Amennyiben kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban vagy észrevételedet osztanád meg velünk, kattints az alábbi gombra és írj nekünk:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!

2017-09-16T07:04:00+00:00 szeptember 16th, 2017|Befektetés, Megtakarítás, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment