Többen is írták, hogy a befektetésekről szeretnének bővebben hallani, illetve arról, hogy mit gondolok, mibe érdemes manapság befektetni.

Alapvetően nem hiszek a spekulációban és meggyőződésem, hogy nincsen olyan szakember, aki tudná, hogy egy befektetés milyen irányba fog elmozdulni.

Az, hogy egy bróker vagy alapkezelő az elmúlt években sikeres, nem jelent semmit. A több százezer befektetést kezelő személy közül már csak statisztikailag is kell, hogy legyen olyan, akinek éveken át jól megy a szekér. Ez nekem nem meggyőzőSosem döntünk múltbéli hozamok alapján!

Indíthatok most 10 alapot, abból 4 év múlva lesz még 2 amelyik jól teljesített, akkor azt kezdem el eladni, a többiről hallgatok. Ezt csinálják is.

Esélyek vannak, elemzések, talán még trendek is, de sosincs tuti befektetés. Az egyik szakértő ezt mondja, a másik az ellentettjét. Jósolgatnak, ha nem jön be, elfelejtik, ha bejön,sztárként ünnepeltetik magukat. Mindennek van egy várható hozama és egy kockázata. Azaz több kockázata is van (pl.:partnerkockázat, likviditáskockázat, árfolyamkockázat, devizakockázat, stb.).

A kockázattól nem kell megijedni, ismerni kell. Ha a pénzt otthon tartja, akkor is kockázatot vállal, hiszen ebben az esetben arra “spekulál”, hogy a bankok nem fognak kamatot fizetni. Ráadásul mivel forintba tartja a pénzt, annak az értéke másodpercenként változik a devizapiacon. Ez valószínűleg éves szinten 3-4%-kal kevesebbet fog hozni, mintha bankba kötötte volna le, kockázata magasabb a banki lekötésnél.

Hogyan kell befektetni?

A profik sosem úgy fektetnek be, hogy megnéznek egy dolgot, és minden pénzüket beleteszik. Mindig kalkulálni kell az esetleges veszteségekkel, és úgy kell megállapítani a stratégiát a kezdetektől fogva, hogy ne érhessen meglepetés. Tehát lehet jól csinálni, de nem spekulációval.

Megint más kérdés, hogy kinek, mi a jó. Annak, akinek a pénzre rövid távon van szüksége egy 10%-os veszteség óriási gondot okozhat, és foghatja a fejét, amiért rossz lóra tett, míg ha van 10 évem várni, akkor a pillanatnyi árfolyam gyakorlatilag lényegtelen.

De az sem mindegy, hogy mi a célunk a befektetéssel. A család vésztartalékát, esetleg minden vagyonunkat akarjuk befektetni, vagy azt a pénzt, amit egyébként ha elbuknánk sem okozna jelentős problémákat. Ráadásul az eltérő célokhoz eltérő termékeket is tudunk párosítani, amelyek plusz előnyt / hátrányt jelenthetnek.

És ami a legfontosabb, az maga a befektető személye. Ha Önnek holnap 10%-kal kevesebbet érne a befektetése, mint ma, akkor hogyan reagálna? De most komolyan, képzelje csak el. Legyintene és azt mondaná, hogy ráérek még, majd visszamegy, vagy inkább gyorsan kivenné a pénzt, mielőtt még többet veszít? Oké, és ha 30%-kal lenne kevesebb holnapra? Mekkora az a veszteség, amit pszichésen még kezelni tud?

Ha 5%-nál már nyugtalankodik, akkor a részvény és nyersanyag befektetés biztosan nem Önnek való.

A téma még rövidítve is hosszú. Mindenképpen érdemes 2 millió felett szakemberhez fordulni, és inkább fizetni a tanácsokért, amit nekünk ad, mint később százezreket bukni a banki alkalmazott tanácsaival. Sajnos ezt sok esetben látom. Azt hozzátenném, hogy egy bank, vagy biztosító embere sosem valódi tanácsadó, még ha annak is hívja magát.

Mi a fontos még?

Minden megtakarítást, vagy befektetést 2 részre tudunk bontani.

Az egyik egy termék, amin keresztül történik a befizetés. Ilyen pl. egy bankszámla, egy TBSZ, egy életbiztosítás, vagy egy önkéntes nyugdíjpénztári számla.

A másik rész maga a befektetés, ami a pénzünket fogja gyarapítani. Ez lehet állampapír, bankbetét, befektetési alap, részvény, kötvény, arany, vagy bármi más.

A fontos, hogy mindkét rész rendben legyen. Bármilyen ajánlatot is kapunk, addig ne döntsünk, amíg mindkét oldalról meg nem győződtünk annak költségeiről, kockázatairól, feltételeiről (ez sokszor nehéz).

Ami a legfontosabb, hogy észben tartsuk:

A pénzpiacon sosincs csodatermék, nem lehet nagyon jót alkotni. Egyszerűen azért, mert a pénz befizetésével nem állítunk elő túl nagy értéket. Nincsenek nagy ötletek, az egész termékfejlesztés csak arra megy ki, hogy hogyan tudják ugyan azt szebben tálalni.

Mindenki ugyan azokhoz a papírokhoz fér hozzá, és senki sem tudja, hogy melyik papír árfolyama merre fog menni. Innentől kezdve nem sokat lehet tenni, ami érdemben megérné az ügyfélnek, mégis a termék eladásának óriási költségei vannak, amiket meg kell fizettetni az ügyféllel.

Milyen a jó befektetés?

A termék lehetőleg legyen kamatadómentes, rugalmas, és ami nagyon fontos: olcsó. Itt nem arról van szó, mint a közértben, hogy ami olcsó, az biztosan rosszabb minőségű is. Éppen ellenkezőleg! Mivel pl. minden OTP részvény ugyan olyan, a megvásárlására fordított pénz az elsődleges szempont.

A befektetésnek igazodnia kell a személyhez és a céljaihoz, de legyünk résen. Vannak olyan konstrukciók, amelyekben nagyon mélyen el vannak rejtve a költségek. Mutatok egy valós példát, miként lehet a gyanútlan ügyfeleket szempillantás alatt csőbe húzni.

Példa egy ravasz termékfejlesztésre

Én vagyok az X befektetési holding, aki szuper befektetéseket árul. Van egy számlám, ami 5 év után kamatadómentes, ingyenes, akkor fizet be, amikor akar, annyit amennyit akar.

A pénzt egy diverzifikált befektetési alapba helyezzük, amit “Abszolút Hozamú X” alapnak hívunk, és aminek az elmúlt 3 éves hozama évi 15% volt. Ennek a költsége csak 1%. Ez minden költség.

Ezzel aztán lehet aratni, ki ne szeretne ebbe befektetni, és a törvényi előírásoknak megfelelve minden költség a fent leírtakból áll. Mégis az ügynöknek megéri vele kimenni, nekem megéri reklámozni, és jó nagy hasznom is van rajta. Hogyan?

Ha megnézzük a befektetési alap tájékoztatóját, akkor a költsége valóban 1%. Az alap egy alapok alapja, ami másik befektetési alapokba fektet, így diverzifikál Kína, Európa, Amerika, stb. között. Ez is tök jó.

De milyen alapokba is fektet az Abszolút Hozamú X alap?

Az X befektetési holding alapjaiba:

  • X Kína befektetési alap
  • X Amerika befektetési alap
  • X Európa befektetési alap

stb, amiknek éves költségük 5% + sikerdíj. De ez már nincsen benne a tájékoztatóba, mert nem a mi alapunk költsége, ugye az csak 1%. Ezek a plusz költségek sehol sem szerepelnek az ajánlatban, vagy az alap tájékoztatójában, hiszen nem az alap költségei, mégis dől a pénz az X cégnek.

A prospektusok meseszépek, mindenki jól jár vele, de ha mélyen utánamegyünk megtaláljuk a költségeket.

Ravasz igaz? Elmehetnék egy bankhoz terméket fejleszteni…

Mennyi az ideális költség?

Valójában ugyan ezeket a papírokat minimális költségekkel is el lehet érni. Attól függően, hogy mit szeretnénk szolgáltatásként kapni a 0,1%-3% éves költségig reális általában egy befektetés. Ennyiért már kisbefektetőknek is elérhető egy akár a teljes világgazdaságot lefedő befektetési portfólió, akár 10.000 forintos havi befektetésnél is.

Legyen résen, és ne feledje: nincsenek csodák, csak szép csomagolás! Ha valamit nem ismer, akkor ne vágjon bele. hallgasson az ösztöneire és ne feledje: az ügyintéző csak azért javasolja, amit javasol, mert az a dolga!

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!