Megéri tőzsdézni? Ha igen, hogyan kell befektetni a tőzsdén?

Hogyan kereskedhet átlagember a tőzsdén? Igazak az óriási hozamokról szóló reklámok, vagy inkább ne játsszunk a tűzzel? Egyáltalán ki az, akinek megéri tőzsdézni? Ha ezekhez hasonló kérdésekre keresed a választ, akkor a legjobb helyen jársz. 

Mi az a tőzsde?

A magyar tőzsde egy jogi személy (gyakorlatilag egy cég), a Budapesti Értéktőzsde Zrt, amely a Budapesti Árutőzsdét is magában foglalja 2006 óta. Nem nyereségorientált, de bevételeiből tartja fenn magát. A tőzsde egy sajátos piac, olyan hely ahol meghatározott árukat, értékpapírokat, meghatározott személyek adhatnak, vehetnek szigorú szabályok szerint. A tőzsde nem csak piac, hanem a modern gazdaságban nélkülözhetetlen gazdasági értékelő és információs központ is.

A tőzsdei kereskedelemben részt vevő áruknak vagy értékpapíroknak nem kell jelen lenniük, manapság a folyamat nagy része elektronikusan működik. Az eladni és vásárolni szándékozók árelképzelései befutnak a tőzsdei üzletkötőkhöz, akik ezeket megpróbálják a piacon érvényesíteni. Egyszerű ember csak közvetítőn keresztül tud tőzsdézni.

Mi az a BUX index? A BUX index fogalma

A BUX index egy magyar részvényekből összeállított kosár értékét méri, amely jól jellemzi a magyar részvénypiacot. Gyakorlatilag arról van szó, hogy kialakítanak egy magyar részvényportfóliót, sok részvényből, megfelelő súlyozással, és figyelik azok együttes árfolyam alakulását. A BUX index tehát egy jelzés a magyar tőzsde, illetve a magyar részvények, (így a magyar gazdaság, és a magyar cégek) állapotáról.

Megéri tőzsdézni Hogyan kell tőzsdézni

BUX Index részvényei és súlyozásuk 2012

Most, hogy tisztában vagyunk az alapokkal, nézzük, miként fektethetünk be a tőzsdén.

Hogyan kell tőzsdézni? Hogyan lehet befektetni a tőzsdén?

Egyszerű magánszemélyként nincsen lehetőségünk egyenesen, direktben tőzsdézni, ehhez szükségünk van egy közvetítőre, akinek van jogosultsága a tőzsdén kereskedni. Ilyen szerződést pillanatok alatt köthetünk akár az interneten keresztül is, sőt számos demóval kipróbálhatjuk magunkat, sok cég kínál ingyenes oktatásokat a programokhoz.

Általában a platform (a szoftver) amit letöltünk már alkalmas a kereskedésre, és egyben különböző elemzési eljárásokat is tartalmaz. Ezekből rengetegféle van, és közel sem egyszerű. Nem lesz valakiből profi befektető pillanatok alatt, de a hosszú évek utáni kereskedés sem garancia a nyereségre.

Ilyen szolgáltatást számos cég kínál, de óriási különbségek vannak a szolgáltatások között. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora költségeket, jutalékokat kérnek el azért, hogy mi rajtuk keresztül bonyolíthassuk az üzletet. Ahhoz, hogy megtudd, hogy melyik szolgáltató a legkifizetődőbb, először tisztában kell lenned a befektetési stratégiáddal, céloddal, és kockázatvállalási képességeddel. El akarsz érni külföldi tőzsdéket is, vagy elég csak az a portfólió, amit a BÉT kínál?

Milyen gyakran szeretnél venni / eladni? Naponta szeretnél kereskedni (daytrade), vagy csak hetente / havonta? Milyen ügyleteket akarsz lebonyolítani, milyen pozíciókat akarsz nyitni, stb.. Ez mind befolyásolja, hogy melyik céggel érdemes szerződést kötnöd. Ha rosszul döntesz, sokat kockáztatsz. Ne felejtsd el, hogy minden szolgáltató azt akarja elhitetni veled, hogy rajta keresztül megéri tőzsdézni.

Légy nagyon óvatos a szolgáltatók honlapján található információkkal, illetve az oktatásaikon elhangzottakat is kezeld fenntartásokkal. Nem érdekük ugyanis eleget beszélni a kockázatokról, nyilván csak a sikersztorikat fogják elmesélni, ami valótlan képet fest az igazi helyzetről. Ez laikus számára körülbelül olyan, mintha a rulettről beszélnék, és elmesélném, hogy több ismerősöm is nyert egy bizonyos taktikával, és ezzel bankot lehet robbantani.

Nincs tuti taktika amivel biztosan megéri tőzsdézni. Senki sem tudja, hogy merre fognak elindulni az árfolyamok. A sikersztorik általában csak marketing céllal szerepelnek, a kockázatok pedig óriásiak, nagyon sokan, akik belefognak minden erre szánt pénzüket elveszítik, és évek után is mínuszban vannak. A demók sokszor keltenek olyan illúziót, hogy képesek vagyunk jól dönteni, de ennyiből ne ítélj!

Kik azok, akiknek megéri tőzsdézni?

Kizárólag komoly szakmai tudással, vagy több évnyi tanulással érdemes egyáltalán elgondolkodni a dolgon. Ha te arra keresel választ, hogy mi is a tőzsde, akkor felejtsd el! A tanulásba nem számít bele a tőzsdei szolgáltatást eladni kívánó cégek előadása, a programjuk istenítéséről szóló tanfolyamok meghallgatása, ezek ugyanis mind marketing célú előadások és egy célja van, az pedig az értékesítés.

Legalább 5 éves befektetési tapasztalatot javasolnék, magas fokú önismeretet, és kellő tőkét ahhoz, hogy a befektetett pénzre képes legyen játékpénzként tekinteni. Ezen felül sok szabadidőt. Ha nem tudod, hogy mi a duration, a tőkeáttétel, a short pozíció, ETF, japán gyertya, CFD, stb., akkor kár is gondolkoznod a dolgon.

Még komoly szakmai ismeretekkel, több diplomával és tapasztalattal sem garantált a siker. A piaci előrejelzések semmitmondóak, ahány elemző, annyiféle jóslat, ezekre sose hallgass. Ne vásárolj trendi befektetéseket, és ne vegyél olyat, amit nem ismersz!

Van más módja is magas hozamoknak, több éves tanulás nélkül is

Ha arra vagy kíváncsi, hogy van-e olyan, aki szívesen kezelné a pénzed, akkor elárulom, hogy van. Kb. 8 millió ember Magyarországon szívesen kezelné a pénzed. A baj csak az, hogy ezzel te a legkevésbé sem jársz jól. Felejtsd el, hogy felbérelsz valakit, vagy megbízol egy brókert, hogy kezelgesse a pár millió forintod. Ennek akkora költsége lenne, hogy kapásból felemésztené a pénzed, ráadásul semmi sem garantálja a bróker sikerét.

Ennél sokkal egyszerűbb, okosabb és jobban bevált módszerek állnak a rendelkezésedre, hogy banki kamatok felett kamatoztasd a pénzt.

Pontosan ezzel a céllal jöttek létre a befektetési alapok, amelyek sok kisember pénzét gyűjtik össze, hogy azokat egy előre meghatározott stratégia szerint kezeljék.

Ez sem olyan egyszerű döntés, mint a bankbetét, de sokkal könnyebben átlátható, és akár egy délután alatt megérthető, elsajátítható a hozzá szükséges tudás. Más részről ugyanúgy részesülhetsz az aktív kereskedés előnyeiből, és a részvények árfolyamnyereségéből.

A befektetési alapokkal is vigyázni kell, itt is vannak buktatók, költségek, jutalékok, stratégiák, kockázatok, szolgáltatók, marketing humbukok, stb. Olvasd el ezt a cikket, ha többet akarsz tudni a befektetésekről és az alapokról.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-17T11:27:26+00:00 június 14th, 2013|Befektetés|6 hozzászólás

6 hozzászólás

 1. Danilo február 12, 2017 at 12:47 du. - Reply

  Üdv! 15 vagyok, 3 hete kezdtem el a Plus500-on keresztül demóban játszani. 5M Ft-ot kaptam, most 28-on állok. Elsősorban olajjal, Brent olajjal, földgázzal, fűtőolajjal, néha más nyersanyagokkal és devizával is kereskedem. Úgy kezdtem, hogy még azt sem tudtam, hogyan működik, de most már eléggé belejöttem, azt hiszem, bár valószínűleg csak a töredékét ismerem.
  Négy kérdés lenne így hirtelen:
  1. Amikor veszek valamit, egy előre beállított árfolyamon lezárom a pozíciót, és az esetek többségében nyerek. Ilyenkor mi történik az áruval? A lezárással tovább is adtam rajta, vagy a nevemre írták azt a több ezer hordónyi olajat?
  2. A Short itt fedezet nélküli eladást jelent, ha jól értelmezem. Javítson ki, ha tévedek, de ez ugyebár azt jelenti, hogy olyat adok el, amivel nem rendelkezem? A zárás után a papíron eladott nyersanyagot visszakapom, és anélkül nyerek rajta, hogy rendelkeztem volna vele?
  3. A számlámról ugyebár a letét kerül levonásra. Ez kell ahhoz, hogy fenntartsam a pozíciót, mennyisége pedig kihatásra van a nyereségre. Azonban ennek a többszöröse az adott áru értéke. Ezek szerint pl. ha csak random mondok valamit 50 hordó olajhoz 5000Ft letét kell, de annak értéke 783000 Ft. Most akkor hozzájuthatok ekkora értékű olajmennyiséghez 5000Ft-ból? Vagy az sohasem lesz igazából az enyém?
  4. Vajon mennyire torzít a demó mód? Tényleg ennyire könnyen lehetne meghatszorozni a tőkémet, ha ennyire megy a dolog, vagy a valóságban sokkal kisebb lenne a haszon? Mert sokszor eljátszottam a gondolattal, hogy ilyen könnyű lenne meggazdagodni? Vajon a valóságban is meg tudnám ezt csinálni? (persze, azt is tudom, hogy ezután valamennyit adózni kell, de ha már a fele megmarad akkor is 5 millió jut egy hétre, és az is szép summa :D)
  Remélem sikerült érthetően felvázolnom.
  Előre is köszönöm a választ: “Danilo”

  • Szendrei Ádám február 12, 2017 at 12:52 du. - Reply

   1. Ha zárod, akkor tovább is adtál rajta. Nem tudom mivel kereskedsz de szerintem alapvetően szintetikus termékekkel.
   2. Igen
   3. Ez tőkeáttétel. Érdemes utánanézni a margin call kifejezésnek.
   4. Nem hiszem, hogy torzítana, de szerintem pont olyan gyorsan fogod elbukni az 5 milliódat, amilyen gyorsan meghatszoroztad.

 2. Kombó március 8, 2017 at 11:25 de. - Reply

  Danilot kérdezném, melyiken játszik? Melyik demot használod?

 3. lászló május 19, 2017 at 3:10 du. - Reply

  pluss 500 játszik! Iratokat nem kértek töled? h igazold h nagy korú vagy? mert tölem igen!

 4. Olivèr december 7, 2017 at 12:52 du. - Reply

  Üdv,
  Makro elemző mesteren végeztem, utobbi időben pár konyvet elolvastam a pénzügyi termékekről. Szeretnèk elkezdeni kereskedni max napi par Ora raforditassal. Melyik platformot ajánlanátok? Főleg mobilon es tableten hasznalnam. (robinhood tűnik a legnépszerűbbnek de az itthon nem elerheto). Tovabba véleményed szerint mekkora tőke a minimum amivel érdemes elkezdeni? Tudnátok ajánlani valami könyvet ami kifejezetten tradingel foglalkozik főleg gyakorlati szempontbol?

  • Szendrei Ádám december 7, 2017 at 12:57 du. - Reply

   Nem sajnos, én úgy tudom hosszú távon nem érdemes kereskedni, mert a piac kiszámíthatatlan és a költségek megeszik a hasznot.

Leave A Comment