Megszűnik a Parvest Bond World Corporate Classic Cap befektetési alap

Sajnos most kaptam a hírt az Erste Befektetési Zrt. -től, hogy megszűnik a Parvest Bond World Corporate Classic Cap befektetési alap, és egy eurós alapba olvad bele. Mivel sokan számítanak a dollár erősödésére és az euró gyengülésére, éppen rosszkor jöhet az egyik legjobban teljesítő dolláros alap megszűnése.

Néhány elemző már dollár euró paritásról beszél, ami jelenleg 300 feletti dollár forint árfolyamot jelentene, így sokan keresnek dollár alapú alapokat. Persze ez nem jelenti, hogy mindenkinek dollárba kell gyorsan fektetnie, mert egyáltalán nem biztos, hogy ez jó ötlet. Viszont aki így szeretne védekezni a forint gyengülése ellen, és van néhány éve, hogy egy alapba tegye a pénzét, annak rosszkor jön az alap beszüntetése.
2 éves dollár árfolyam

2 éves dollár árfolyam

 

Főleg azért, mert nem túl sok hasonló alap van. A legtöbb dolláros alap teljesítménye negatív az utóbbi években, ami annyira nem bíztató. A másik, hogy sok USD-s alap fektet Kínába, Latin-amerikába, Ázsiába, stb.. Egy ilyen alapnál már ki tudja, hogy mi a végtermék, és valójában hogyan hat a befektetésünkre a dollár árfolyama, ha egyáltalán hat rá.

Tovább nehezíti a helyzetet, ha nem szeretnénk túl nagy kockázatot vállalni, és nem szeretnénk csak tisztán részvény alapot választani. Illetve a szokásos módon odafigyelünk a költségekre is, ami még tovább szűkíti a lehetőségeket.

Milyen lehetőségeink vannak közepes kockázatvállalási hajlandósággal USD-s befektetési alapot választani?

Egy dollárban kifejezett hozamlistát láthatunk a Bankmonitoron. Bár ez nem az összes elérhető alap, az látszik, hogy nincs könnyű dolgunk:

A Bamoszon ha leszűrjük az USD-s alapokat, amik globális kitettséggel rendelkeznek, akkor ezt a találati listát kapjuk:
bamosz usd globális alapok

Bár az Aegon Ázsia jónak tűnik, az nem éppen az alacsony kockázatú kategória. Megvásárlása az Erste Brokeren keresztül 1,5%, -ba kerül, de folyó költségei is 2,5% / év, + 20% sikerdíj, ráadásul más alapokba is fektet, ami megint csak plusz költség. (Nem is értem, hogy miért az USD-s alapok között jelenik meg, amikor ez, ha jól látom forintos alap.)

Bármilyen alapot is nézünk ki a hozamok alapján, mindenképpen az elsődleges mérlegelés a meglévő portfóliónk alapján az alap stratégiája legyen. Próbálj meg minél jobban diverzifikálni, azaz fektess több dologba. A dolláros alap azoknak jó megoldás, akik rendelkeznek már forint befektetéssel is. Nézd meg a KIID dokumentumot, vagy befektetői információkat. Ez egy 2 oldalas doksi, ami leírja a költségeket, kockázatokat, stb. Fontos, hogy a dolláros alapok hozamait ne forintban nézd, mert az jócskán torzítja az alap teljesítményét.

Nézd meg a szórást, és a kockázati besorolást is. Ha nincs több éved várni, hogy visszanyerd ha buksz, akkor inkább maradj biztonságos alapoknál, állampapíroknál.Visszatérve az alap megszűnésére, biztos akadnak másik is rajtam kívül, akik mérsékelt kockázatú USD-s befektetési alapot keresnek, ami nem valami egzotikus országba fektet, hanem vagy globális, vagy Amerikán belül fektet be. Lehetőleg kötvény, esetleg vegyes, vagy abszolút hozamú, alacsony költségű és lehetőleg az Erste Brokeren keresztül elérhető (de persze más megoldások is érdekesek lehetnek.)

Amiket eddig találtam és szóba jöhetnek:

BGF GLOBAL CORPORATE BOND E2 USD

Folyó költségek: 1,62% | Vételi jutalék: 0,75% (Erste)

ABERDEEN GLOBAL II US DOLLAR BOND FUND

Folyó költségek: 1,19% | Vételi jutalék: 0,75% (Erste)

BGF WORLD BOND E2 USD

Folyó költségek: 1,62% | Vételi jutalék: 0,75% (Erste)

CREDIT SUISSE BF (LUX) HIGH YIELD US$ B

Ez itt talán többet mutat

Folyó költségek: 1,41% | Vételi jutalék: 0,75% (Erste)

ING (L) RENTA FUND DOLLAR

Folyó költségek: 1% | Vételi jutalék: 0,75% (Erste)

Egyelőre ennyi, ha van tudomásod olyan alapról, ami szerinted most jó befektetés, akár rövid vagy hosszú távra, akkor írd meg kommentben.

2017-02-13T21:14:23+00:00 január 7th, 2015|Befektetés|0 Comments

Leave A Comment